Van Prooijen laat zien waarom hij topspeler is

Na het veroveren van de wereldtitel in 1993 volgden voor het Nederlandse team magere jaren zonder internationaal aansprekende resultaten. De oprichting van een semi-professionele kernploeg in 2003 leidde na een jaar tot een onverwachte zilveren medaille bij de Olympiade....

Bertens-Bakkeren en Brink-Van Prooijen, de kersverse nationale kampioenen, vlogen naar Moskou voor de Bermuda Triangle. In de halve finale werd verloren van de formidabele Italianen waarna winst volgde in de play-off om de derde plaats. Verhees-Jansma en Schollaardt-Drijver opereerden redelijk in de Nec-Cup te Yokohama. Na een aanvankelijke voorsprong in de kwartfinale tegen een ijzersterke Russische/Poolse combinatie gingen zij toch kopje onder. Zoete wraak kwam direct in de gewonnen troostfinale. Team Oranje, met ook Muller-de Wijs, komt 26 en 27 februari (NBB-centrum, Utrecht) weer in actie tijdens het White House Tournament .

Punten uit het niets toveren tekent de topspeler. Met een duivels staaltje bravoure draaide Ricco van Prooijen in diagram 1 de leider een rad voor de ogen.

Zie diagram 1

west noord oost zuid

-- -- -- 1*

pas 2* pas 3*

pas 3* pas 3SA

pas 4* pas 4*

dbl pas pas redbl

pas 4* pas 5*

pas 7SA pas pas

pas -- -- --

Het Italiaanse noord-zuid paar bood in kenmerkende stijl naar groot slem. Twaalf topslagen en een dertiende als *V doubleton zit of via de snit op *H of *H. Na een harten of klaverenuitkomst is het karwei ook geklaard.

Tijdens het bieden zette west, van Prooijen, een misleidend offensief in. Hij doubleerde het controlebod van 4* om zo bij de leider de indruk te wekken van *H in west. Hij vervolmaakte het goede werk door tegen 7SA niet met klaveren, ook niet met de 'veilige' *B, maar met ruiten uit te komen.

Na schoppen als uitkomst kan de leider enkele kansen combineren. Hij steekt over naar *A (*H sec!) en int *A voor *V-tweede. Daarna de ruitenslagen en tenslotte de snit van *H voor dertien slagen en +1520.

De ruitenuitkomst verhinderde het bovenstaande. Het doublet op 4* bracht de leider in de waan van een mislukkende snit op *h. Het was dan ook geen wonder dat zuid zijn geld zette op de snit op *H. De +50 kwam uit de lucht vallen met 6SA+1 op de andere tafel.

Tijdens de wekelijkse trainingsessies van Team Oranje komen destructieve en preëmptieve tactieken uitgebreid aan de orde. In diagram 2 had de aanpak in de verloren kwartfinale van de Nec-Cup niet het gewenste resultaat.

Zie diagram 2

west noord oost zuid

-- -- -- 3*

3* 5* dbl pas

pas pas -- --

West kwam tegen 5*-gedoubleerd uit met *A waarna de leider, Schollaardt, drie ruitenslagen verloor en vervolgens op *H sneed voor drie down (-500).

Je kunt je afvragen of noord, Drijver, deze zuidhand verwachtte. Met *AV85 achter de schoppenbieder, plus *A en *H, hebben noord-zuid volop tegenspel tegen 4*. De investering van het prijzige 5* is dan geen goed idee. Het tweede gevaar van een lichte 3*-opening is gelegen in het feit dat je de tegenpartij naar een scherpe manche duwt. Oost zou na het 3*-volgbod op basis van de waardes in de rode kleuren naar het onverliesbare 4* hebben verhoogd.

Het spel kon in theorie (4* zat erin) kleine winst opleveren.

west noord oost zuid

-- -- -- pas

1* pas 1SA pas

2* pas pas pas

Jansma-Verhees kregen als oost-west ruim baan. De herbieding van 2* was passief. Zeker voor een paar dat een sterke 1*-opening hanteert waardoor de andere één-in-een kleur openingen een bovengrens van zestien punten hebben. Een inviterende sprong naar 3* door west zou zeker tot 4* hebben geleid (+620) en het redbod van de andere tafel hebben goedgemaakt. Nu noteerden oost-west slechts +170 en leed Nederland acht imps verlies.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden