Update

Van Praag wil met nieuw complex Oranje naar Zeist halen

Het sportcentrum van de voetbalbond KNVB in Zeist gaat op de schop. Op het terrein waar het bondsbureau staat komt een nieuw opleidingscentrum, een sporthotel waar een nationale ploeg kan verblijven en een kunstgrasveld voorzien van de nieuwste analyseapparatuur. Bondsvoorzitter Michael van Praag presenteerde vandaag de plannen voor de zogeheten KNVB Campus, die in 2016 klaar moet zijn.

Beeld anp

Op het KNVB-terrein in de bossen van Zeist, dat in de jaren 60 door prins Bernhard is geopend, staan veel verouderde gebouwen. 'Wat dat betreft lopen we ver achter op andere landen', zegt Van Praag. 'Van de 54 landen die bij de UEFA zijn aangesloten, staan we op de 48e plaats wat betreft de faciliteiten hier.'

Van Praag verwees naar het prachtige nationale trainingscentrum St. George's Park dat de Engelse voetbalbond FA voor ruim 100 miljoen euro uit de grond heeft gestampt. 'Daar liggen 13 velden en staat een Hilton-hotel van 50 miljoen euro. Dat gaan wij niet doen, daar hebben we het geld ook niet voor, maar we willen wel graag wat veranderen. Zelfs landen als België, Luxemburg en Liechtenstein hebben betere faciliteiten dan wij', aldus Van Praag.

Als de KNVB een geschikte exploitatiepartner heeft gevonden, moet in 2015 de bouw beginnen van de nieuwe onderdelen van het sportterrein. Het is de bedoeling dat alle nationale teams vanaf Jong Oranje rondom interlands naar Zeist komen om te trainen en te slapen. De totale investering bedraagt 13,6 miljoen euro.

Bijna de helft daarvan, 6 miljoen euro, komt uit een subsidiefonds van de Europese voetbalbond UEFA. De KNVB haalt 3 miljoen euro uit het potje met inkomsten dat over is van het succesvolle EURO2000, dat Nederland samen met België organiseerde. De bond financiert 2,1 miljoen euro uit eigen middelen en klopt voor de resterende 2,5 miljoen euro aan bij de bank. Zowel de sectie amateurvoetbal als het betaald voetbal heeft, net als de bondsvergadering van maandag, unaniem ingestemd met de plannen.

'Voor de KNVB is het van ongelooflijk groot belang dat ons sportcentrum, dat superverouderd is, wordt aangepakt', aldus Van Praag. Hij verwacht dat de investeringen binnen 30 jaar zijn terugverdiend.

Oranje
Als het aan bondsvoorzitter Michael van Praag ligt, gaat het Nederlands elftal in de toekomst rondom interlands af en toe trainen in Zeist. Het terrein van de KNVB gaat de komende jaren flink op de schop en er komt onder meer een kunstgrasveld te liggen dat voorzien is van allerlei technologische snufjes. 'We moeten zorgen dat alle technische faciliteiten in ieder geval voldoende zijn om hier met Oranje te trainen', zei Van Praag woensdag tijdens de presentatie van de KNVB Campus.

De nationale voetbalploeg verblijft tijdens de interlandperiodes in het luxueuze Hotel Huis ter Duin in Noordwijk en traint dan vaak in Katwijk. In Zeist voldoen de faciliteiten om te verblijven momenteel niet aan de eisen voor Oranje.

De KNVB overwoog enkele jaren geleden een luxueus hotel te bouwen in Zeist waar het Nederlands elftal zou kunnen verblijven. Omdat de beoogde exploitant zich echter terug trok en de kosten te hoog waren, werd dat plan in 2011 afgeschoten. 'Hollands als we zijn, met beide benen op de grond, zijn we daarom gekomen met iets wat gewoon goed is', aldus Van Praag, die Oranje vooral hoopt te 'lokken' met een hypermodern veld.

In de nieuwe situatie zal het teamhotel nog steeds niet voldoen aan de wensen van het Nederlands elftal, maar toch hoopt Van Praag dat het vlaggenschip in de toekomst wel af en toe komt trainen in Zeist. De spelers zouden bijvoorbeeld in een nabijgelegen hotel kunnen overnachten. 'Mochten we het EK van 2020 naar Nederland halen, zou het natuurlijk fantastisch zijn als Oranje hier komt trainen. Daar gaan we tegen die tijd wel eens over praten met de bondscoach van dat moment.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden