Van Praag trekt zich terug als uitdager Blatter bij FIFA

Drie tegenkandidaten bundelen hun krachten in een poging te voorkomen dat de voorzitter van de wereldvoetbalbond volgende week wordt herkozen.

Mark Misérus en Willem Feenstra
Michael van Praag Beeld EPA
Michael van PraagBeeld EPA

Michael van Praag trekt zich zo goed als zeker terug als kandidaat voor het FIFA-voorzitterschap. De KNVB-preses wil ruimte maken voor de Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein, die de afgelopen maanden meer steun vergaarde onder de 209 bij de wereldvoetbalbond aangesloten landen. Dat melden bronnen rond de FIFA aan de Volkskrant.

Naar verwachting besluit ook Luis Figo vandaag om te stoppen met zijn campagne, waardoor Ali de enige overgebleven rivaal van zittend FIFA-president Sepp Blatter wordt. Op die manier moet de prins meer kans maken om Blatter van zijn troon te stoten. De bedoeling is dat Van Praag, Figo en Ali morgen in Nederland op een gezamenlijke persconferentie hun besluit toelichten. Mocht Figo onverhoopt toch doorgaan, dan heroverweegt ook Van Praag zijn terugtrekking.

De verkiezing in Zürich, volgende week vrijdag, ligt onder een vergrootglas vanwege de aanhoudende geruchten over corruptie bij de wereldvoetbalbond. Vooral de West-Europese landen houden Blatter verantwoordelijk voor het besmeurde imago van de FIFA en zien hem liever vandaag dan morgen vertrekken.

Reconstructie

Michael van Praag oogstte lof toen hij kritiek uitte op FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Maar hem van de troon stoten is iets anders, merkte hij als uitdager de wereld over reizend. Een reconstructie van de FIFA-campagne die de lobbykoning voerde.

De afgelopen vier maanden reisden de drie tegenkandidaten van Blatter de wereld over om bondsvoorzitters te overtuigen van hun kwaliteiten. Prins Ali slaagde daarin het best. Hij bezocht veruit de meeste landen en had een vrijwel ongelimiteerd campagnebudget. Bovendien zit hij al sinds 2011 in het bestuur van de wereldvoetbalbond, waardoor hij over betere contacten beschikt.

Vorige week kwamen de drie nog bijeen in het Zwitserse Genève om de voortgang van hun campagnes te bespreken. Hoewel Ali toen al aantoonde de meeste landen achter zich te hebben, weigerden Van Praag en Figo zich in eerste instantie terug te trekken. Ze beschouwden hun eigen campagnes als kansrijk en voelden zich schatplichtig aan de landen die reeds hun steun aan hen hadden toegezegd.

Na bemiddeling van de Europese voetbalbond UEFA heeft de KNVB-voorzitter nu alsnog ingebonden. Daarbij heeft hij het voorbehoud gemaakt dat ook Figo zich moet terugtrekken. De Portugese oud-voetballer beslist daar vandaag over, maar alles wijst erop dat hij het voor gezien houdt. Beiden vinden dat de 79-jarige Blatter moet stoppen als voorzitter van de wereldvoetbalbond en scharen zich nu achter Ali.

Aangesloten landen

Voor een herverkiezing heeft Blatter de steun van minimaal 105 van de 209 bij de FIFA aangesloten landen nodig. Eerder kondigden de voetbalconfederaties van Afrika (54 landen) en Azië (46 landen) al aan gegroepeerd op Blatter te zullen stemmen. Omdat de stemming geheim is, leeft bij het anti-Blatterkamp de hoop dat Afrikaanse en Aziatische landen zich niet aan het afgekondigde voornemen houden.

Om meer kans te maken tegen Blatter stuurde de UEFA aan op één tegenkandidaat. De Europese voetbalbond, die achter de schermen een flinke hand had in de verkiezingsstrijd, gaat zijn leden oproepen op Ali te stemmen, in de hoop de hegemonie van Blatter alsnog te kunnen doorbreken.

Van Praag ontkent zijn terugtrekking niet. 'Zoals reeds bekend, was een discussie tussen de kandidaten over een eventuele krachtenbundeling voorzien', laat hij in een schriftelijke reactie weten. 'Het gemeenschappelijke doel is verandering teweegbrengen bij FIFA - het is goed dat daar een steeds bredere internationale coalitie voor is. Daar is het ons nu om te doen, het is wat ons betreft nu te prematuur om te spreken over welke kandidaat de beste papieren heeft.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden