Van Praag trekt zich officieel terug als uitdager Blatter

Michael van Praag trekt zich, zoals verwacht, terug als kandidaat voor het FIFA-voorzitterschap. De KNVB-preses maakt ruimte voor de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein, met wie hij donderdagavond in Amsterdam zijn besluit toelicht. Dat meldt de KNVB.

null Beeld anp
Beeld anp

De Volkskrant meldde woensdag al dat Van Praag uit de race zou stappen, ten faveure van Ali. De prins heeft de afgelopen maanden meer steun verzameld dan Van Praag en oud-voetballer Luis Figo. Daarom heeft Van Praag 'na uitvoerig beraad met de verschillende betrokkenen en stakeholders besloten om zich in de strijd om het volgende FIFA-presidentschap te voegen bij kandidaat Prins Ali bin Al-Hussein', aldus het persbericht.

Figo staat onder zware druk om zich eveneens terug te trekken, maar dat is hij volgens zijn woordvoerder vooralsnog niet van plan. Met die weigering heeft hij de verhoudingen tussen de drie uitdagers van FIFA-voorzitter op scherp gezet.

Lobbykoning

Michael van Praag oogstte lof toen hij kritiek uitte op FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Maar hem van de troon stoten is iets anders. Lees hier de reconstuctie over de lobbykoning die dit keer geen voetbalvrienden kon maken.

Marionetten van de UEFA

Vorige week kwamen Ali, Figo en Van Praag in het geheim bijeen in Genève om hun kaarten op tafel te leggen. Toen bleek dat de Jordaanse prins verreweg de meeste steun had vergaard bij de 209 leden van de wereldvoetbalbond die volgende week vrijdag in Zürich hun stem mogen uitbrengen.

Vanaf het begin van de verkiezingscampagnes, in januari dit jaar, kwamen Van Praag, Figo en Ali elkaar geregeld tegen bij congressen van de voetbalconfederaties. Het gezamenlijke ongenoegen over de gang van zaken bij de FIFA schiep een band. Toch spraken ze elkaar niet vaak, mede om te voorkomen dat ze door de bonden buiten Europa worden gezien als marionetten van de UEFA.

Verering van Blatter

De goede relatie tussen de drie liep half april een deuk op bij het Noord- en Midden-Amerikaanse voetbalcongres op de Bahama's. Daar waren ze getuige van een minutenlange verering van Blatter, waarin de Zwitser (79) onder meer met Jezus en Mandela werd vergeleken. De Amerikaanse en Canadese bond sprongen in de bres. Zij regelden spreektijd voor de tegenkandidaten, die tot dan alleen bij het UEFA-congres hun verkiezingsprogramma mochten toelichten.

Figo weigerde echter het podium te betreden. Volgens zijn woordvoerder wilde hij niet als een bedelaar overkomen. In werkelijkheid had de Portugees geen toespraak voorbereid en wilde hij niet uit zijn hoofd speechen. Van Praag en prins Ali verklaarden zich solidair om de oud-voetballer niet te laten vallen.

De onderlinge wrijving tussen Blatters tegenkandidaten werkt in het voordeel van de Zwitser. Die was al favoriet om de verkiezing te winnen, maar kan door de gemankeerde samenwerking tussen zijn tegenstanders nog rustiger naar zijn vijfde opeenvolgende termijn toeleven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden