Van Praag presenteert zich: 'Ik lijk wel een filmster'

Michael van Praag begon zijn beoogde verovering van de voetbalwereld met de beloofde stemmen van België, Zweden, Schotland, Roemenië en Faeröer. Inclusief Nederland zes landen, eentje meer dan het vereiste minimum om mee te doen, maar nog lang niet genoeg op een totaal van 209 stemgerechtigden.

KNVB-voorzitter Michael van Praag. Beeld epa
KNVB-voorzitter Michael van Praag.Beeld epa

Het is een beginnetje voor de kandidaat-voorzitter, die zijn stap op deze woensdag toelicht in het Olympisch Stadion in Amsterdam. 'Ik heb er meer', aldus Van Praag. Hij denkt zeker 15 tot 20 medestanders te hebben bij aanvang van de campagne, die moet uitmonden in een succesvolle verkiezing op 29 mei, als hij één van de tegenkandidaten van Sepp Blatter is.

Michael van Praag (67) profileert zich als hervormer en democraat. Hij wil afrekenen met het louche imago van de FIFA, waar ook Blatter te weinig deed om de walm van corruptie en chaos te laten oplossen. 'Normaal doen', is het devies van Van Praag. 'De FIFA heeft zijn geloofwaardigheid verloren.' Hij spreekt over nepotisme en corruptie binnen de organisatie, die met 'de rug naar de toekomst staat.'

Daar staat Van Praag dus, op de verhoging. Donker pak, grijze das, mooi overhemd, oranje achtergrond. Een vol zaaltje. 'Ik lijk wel een filmster', zegt hij, als fotografen hem omstuwen. Dan schakelt hij over op Engels, gloedvol voorgelezen van de autocue, geprojecteerd op twee glasplaten. Zijn ogen dansen van links naar rechts en terug. De methode-Obama, zeg maar.

Kandidaten

Zijn verhaal van een kwartier vloeit, begeleid door stiltes en armgebaren. Hij geeft toe dat hij een andere Europese kandidaat, Jerome Champagne, niet geschikt acht. Prins Ali uit Jordanië kent hij helemaal niet. En het is jammer dat UEFA-voorzitter Platini niet wil. KNVB-preses Van Praag, bestuurslid van de UEFA, heeft volgens de buitenwereld misschien geen kans, maar hij houdt voor dat een kleine club in het voetbal ook weleens wint van een grote club. Aan verlies denkt hij niet. 'Als je zo in het leven staat, kun je niets doen.'

Hij krijgt woensdag ook telefoon van nog een kandidaat, oud-voetballer Luis Figo. Diens aankondiging op Twitter om het voorzitterschap na te jagen is voordat de avond valt bijna tienduizend keer geretweet. Hoe meer kandidaten, des te beter, vindt Van Praag, die even voor Kerstmis besloot dat hij zijn kritische houding ten opzichte van Blatter ging omzetten in een officiële daad. Hij heeft Blatter met klem gevraagd of hij wil opstappen, om de reputatie van de FIFA niet nog verder te schaden.

FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Beeld ap
FIFA-voorzitter Sepp Blatter.Beeld ap

Laf

Op 12 december blijft het onderwerp nog onbesproken, tijdens een diner bij het 125-jarig bestaan van de KNVB. De twee zitten naast elkaar, ook in het Olympisch Stadion. Het nieuws brengt Van Praag op 9 januari, bij een bezoek aan het kantoor van de FIFA in Zürich. Hij stelt doodleuk voor om Blatter als adviseur van de FIFA te laten aanblijven, en stelt dat de 78-jarige Zwitser zich 'onsterfelijk kan maken als hij over zijn eigen schaduw heenstapt.'

Blatter op zijn beurt stelt dat de UEFA laf is, om zijn eeuwige kritiek, zonder een kandidaat af te vaardigen. Van Praag zegt in Amsterdam dat die uitspraak hem verbaast, omdat de Zwitser op dat moment al wist dat Van Praag tegen hem zou opstaan.

Transparantie

Van Praag zal volgende maand zijn programma presenteren. Hij vertelt al hoofdlijnen: meer deelnemers aan het WK, met meer kansen voor continenten als Afrika en Oceanië. Intensieve strijd tegen matchfixing. Nog meer geld naar het voetbal. Transparantie. Gelijke rechten voor allen, ook in bestuurskamers. Dat laatste is overigens een aspect waarin ook Nederland nog stappen te zetten heeft.

Op zijn Nederlands zal de KNVB de campagne van zijn voorzitter financieren. Per keer zullen bestuur en directie bekijken of het waard is om geld uit te geven. Van Praag moet stemmen winnen, ook op andere continenten. Op de vraag of de UEFA een breuk met de FIFA overweegt, mocht Blatter eind mei winnen, antwoordt Van Praag gematigder dan vorige maand in het weekblad Voetbal International. 'Dat is niet realistisch.' Hij wil ook maar vier jaar voorzitter zijn, als overgangsperiode naar de nieuwe generatie bestuurders. 'Hervorming en normalisatie is belangrijk.'

Na de persconferentie praat Van Praag verder, met kleinere groepjes verslaggevers. Na bijna drie uur is de sessie voorbij. Hij heeft trek. Of hij naar een restaurant wil, vraagt een voorlichter. Nee. Hij steekt over naar de FEBO op het Stadionplein, voor een kipcorn met satésaus.

Michael van Praag tijdens de persconferentie. Beeld anp
Michael van Praag tijdens de persconferentie.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden