Van Praag lacht om vergelijken Blatter met Jezus en Mandela

Zijn rondreis over de wereld bracht hem via Asunción, Wenen en Caïro deze week in Nassau, de hoofdstad van de Bahama's. Michael van Praag ging daar op het congres van de Concacaf, de overkoepelende federatie van Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied, op jacht naar stemmen in zijn poging om voorzitter van de FIFA te worden. Terwijl de zittende preses Sepp Blatter de ruimte kreeg om in zijn speech de Concacaf-leden te paaien met een extra WK-ticket, moesten Van Praag, Luis Figo en Ali bin Al-Hussein hun werk in de wandelgangen doen.

Beeld anp

,,Ik heb met veel mensen gepraat. Natuurlijk die uit Curaçao, Aruba en Suriname, maar ook voetbalbestuurders uit andere landen", zei Van Praag vrijdag vlak voor vertrek naar Nederland. 'Veel mensen willen veranderingen, maar ik merk dat ze daar niet voor uit durven te komen.' Woensdag zat de voorzitter van de KNVB aan tafel met de bestuursleden van de Concacaf. ,,Ik zou een kwartier krijgen, maar heb drie kwartier met die mensen gepraat. Dat ging over van alles, onder meer de problemen in deze regio. Het was een bemoedigend gesprek."

Toch hoorde Van Praag een dag later op het congres louter steunbetuigingen aan Blatter, de 79-jarige Zwitser die voor zijn vijfde termijn als FIFA-voorzitter gaat. De voetbalvoorzitter van de Dominicaanse Republiek noemde Blatter zelfs in één adem met Jezus Christus, Winston Churchill en Nelson Mandela. ,,Eerlijk gezegd moest ik daar wel een beetje om lachen. Het zou mijn vergelijking niet zijn", aldus Van Praag. ,,Het zegt eigenlijk alles over die voorzitter."

Als huidige voorzitter van de FIFA mocht Blatter het congres toespreken. Zijn drie tegenstrevers kregen geen spreektijd, al had Van Praag daar wel op aangedrongen. ,,Jammer, want dit was een mooie gelegenheid geweest om de buitenwereld te laten zien dat tijdens deze verkiezing iedereen gelijke kansen krijgt. Bij de Europese bond UEFA kregen we wel de mogelijkheid te speechen, in de rest van de wereld zijn ze dat helaas niet gewend. Een gemiste kans, het was mooi geweest als iedere kandidaat de ruimte had gekregen zijn standpunt te introduceren. Toch vond ik het een democratisch congres, iedereen kon vrijuit spreken."

Tien landen spraken uit dat hun stem op 29 mei naar Blatter gaat, openlijke steun voor de andere kandidaten bleef uit. ,,Toen de notulen van de vorige vergadering als agendapunt aan bod kwam, stonden mensen op die voor Blatter pleitten. Ik hoorde dat zij hun speeches zelfs op papier hadden staan. Dat was dus duidelijk geen spontane actie, maar goed voorbereid."

Beeld anp
Beeld epa
Beeld afp
Beeld anp

Van Praag proeft angst om steun te uiten
Hoewel inmiddels tientallen landen zich openlijk achter Sepp Blatter hebben geschaard, houdt Michael van Praag vertrouwen. De Nederlandse kandidaat voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond FIFA vertrekt met 'een goed en tevreden gevoel' van de Bahama's, waar hij aanwezig was bij het congres van de Concacaf, de overkoepelende federatie van Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied. ,,Ik merk dat hier, net als in Afrika, heel veel mensen verandering willen", zei Van Praag vandaag tegen het ANP. ,,Ik merk alleen ook dat ze daar niet openlijk voor uit durven komen."

Volgens de 67-jarige Amsterdammer is de strijd om het voorzitterschap zeker geen gelopen koers, al weigert hij te speculeren over zijn kansen. ,,Er zijn zat mensen die sympathie hebben voor de ideeën van Luis Figo, prins Ali bin Al-Hussein en mij. Zij durven zich niet te uiten, maar ze zijn er wel hoor. Neem dat maar van mij aan. Dat respecteer ik, want ik heb liever dat ze daarvoor uitkomen op 29 mei in het stemhokje. Door de jaren heen heb ik wel geleerd dat je nooit precies vooraf kan inschatten hoe iemand zal stemmen. Ik ben geen profeet hè.''

Van Praag gaat nog om de tafel zitten met Figo en Al-Hussein, om te bespreken hoe zij de strijd tegen Blatter denken te winnen. Mogelijk is het vanuit tactisch oogpunt beter om de krachten te bundelen en een kandidaat terug te trekken. ,,We gaan op een gegeven moment bij elkaar zitten, maar verder wil ik daar niets over zeggen. Ik ben ook niet bezig met het inschatten van mijn kansen, daar heb ik niets aan.''

De KNVB-voorzitter bezoekt binnenkort het congres van de Aziatische voetbalbond in Bahrein. Azië heeft zich net als Oceanië en Afrika al openlijk achter Blatter geschaard, terwijl ook Zuid-Amerika voor de Zwitser zou willen gaan.

Luis Figo.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden