Update

Van Praag: Het gaat erom dat Blatter van de troon wordt gestoten

Michael van Praag beschouwt het niet als een nederlaag dat hij zich heeft teruggetrokken als kandidaat voor de verkiezingen van het voorzitterschap van de FIFA. ,,Het zou best erg geweest zijn als ik ten behoeve van mijn ego door was gegaan en volgende week vrijdag in Zürich met twintig stemmen van de vloer was gegaan'', zei hij.

null Beeld anp
Beeld anp

Van Praag staat volledig achter de kandidatuur van Ali Bin Al-Hussein, die na het terugtrekken van Luis Figo en hemzelf de enige overgebleven tegenkandidaat van de zittende preses Sepp Blatter is. ,,We hebben vorige week maandag met zijn drieën al onze kaarten op tafel gelegd'', vertelde hij. ,,Michel Platini, de voorzitter van de UEFA, was daar ook bij. Hij heeft eveneens duidelijk gemaakt dat Blatter het beste door één kandidaat kon worden uitgedaagd. Het ging niet om de beste kandidaat, wel om degene die de meeste kans heeft.''

Van Praag: ,,Het gaat erom dat Blatter van de troon wordt gestoten. En de kans dat ons dat gaat lukken, is het grootst als Bin Al-Hussein hem als enige uitdaagt. Er zijn voldoende landen die mij zouden steunen. Ik heb de voorzitters van die bonden allemaal ingelicht over mijn besluit en ik weet bijna zeker dat ze allemaal voor prins Ali gaan kiezen. Ik sta nog voor mijn programma en ben prins Ali daarom dankbaar dat hij een aantal belangrijke punten van mij in zijn programma heeft opgenomen.''

400.000 euro
De KNVB steunde de campagne van Van Praag voor bijna 400.000 euro. De amateurtak, waar veel ontslagen zijn gevallen, moest een deel van dat bedrag ophoesten. ,,Ik zie dat niet als weggegooid geld'', zei Van Praag. ,,We hebben van tevoren afgesproken dat we met zijn drieën om de tafel gingen zitten om te kijken of het zin had om onze krachten de bundelen. Binnen de KNVB is mijn campagne een aantal keer geëvalueerd en we vonden steeds dat we door moesten gaan. Door met z'n drieën door te gaan, hebben we ook meer gaten in de verdediging van Blatter kunnen schieten. We hadden drie kandidaten nodig om in korte tijd zo veel mogelijk mensen te ontmoeten en overtuigen.''

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Voorwaarden
Michael van Praag heeft zich onder een aantal voorwaarden teruggetrokken als kandidaat voor het voorzitterschap van de FIFA. De preses van de KNVB steunt prins Ali Bin Al-Hussein omdat de Jordaniër de volgende punten in zijn programma wil opnemen:

1. Het instellen van een President's Board, om de macht binnen de FIFA beter te spreiden

2. Het opnemen van een paragraaf over mensenrechten in de volgende bid-procedures, om zo bijvoorbeeld goede arbeidsomstandigheden beter te waarborgen en discriminatie tegen te gaan.

3. Structurele verhoging van de toelage aan alle aangesloten voetbalbonden.

4. Een snelle publicatie van het rapport van Garcia, die onderzoek deed naar mogelijke corruptie bij de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022.

5. Een maximale termijn voor de voorzitter van de FIFA van twaalf of zestien jaar.

6. Geen teruggang in het aantal WK-tickets per confederatie en uitbreiding van het WK naar 36 deelnemers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden