Van Praag haalt Stones aan en belooft transparantere en goedkopere UEFA

Eerlijker, transparanter en goedkoper. Met die beloften deed Michael van Praag woensdagochtend een laatste poging om het voorzitterschap van de UEFA binnen te slepen. Er kan een hoop beter bij de Europese voetbalunie waarvan hij bestuurslid is, zei hij.

Willem Feenstra en Mark Misérus
null Beeld anp
Beeld anp

Om te bepalen wie van de twee kandidaten als eerste mocht speechen, werd er geloot. Van Praag won de loting van de Sloveen Aleksander Ceferin en mocht zodoende het spits afbijten.

Van Praag stipte in zijn toespraak zijn ervaring (onder meer zeven jaar bestuurslid van de UEFA), de volgens hem florissante staat van de Europese voetbalbond en zijn eigen leeftijd aan. Van Praag is 68, maar dat is volgens hem geen bezwaar om de UEFA twee jaar te leiden - dan moet hij vanwege de leeftijdsgrens stoppen. De Rolling Stones zijn zeventig-plus en spelen nog steeds stadions plat, betoogde hij. 'Time is on my side', sloot hij à la Mick Jagger zijn betoog af.

Van Praag wil onder meer de organisatiekosten van de UEFA met 3 procent terugbrengen. Dat zou elke bond een miljoen euro extra per jaar opleveren. Hij wil ook een volgende fase van Financial Fair Play invoeren, waarbij clubs beboet worden voor financieel wanbeleid.

'Bruggen bouwen' is het mantra van Van Praag en Ceferin greep in zijn toespraak de kans aan om daarmee de draak te steken. 'Building bridges is great, building pitches is better', zei hij. Clubs en landen hebben vooral velden en stadions nodig om zich verder te ontwikkelen.

De Sloveense bondsvoorzitter, twintig jaar jonger dan Van Praag, profileerde zich als iemand die midden tussen zijn collega's van de voetbalbonden staat - 'Ik ben jullie vriend.' Hij stak vooral de kleinere en middelgrote bonden een hart onder de riem, 'met voorzitters die 365 dagen per jaar keihard werken'.

Platini

Bij de UEFA gaat volgens hem veel goed, maar kan ook veel beter. Hij draagt daarvoor geen verantwoordelijkheid, 'want ik zit niet in het UEFA-bestuur'. Bij die opmerking keek hij uitdagend de zaal rond.

De 55 Europese voetbalbonden mochten daarop stemmen. Een meerderheid volstaat om UEFA-voorzitter te worden en zo de geschorste Michel Platini op te volgen. De Fransman was door de UEFA uitgenodigd om zijn oude collega's te bedanken en de ethische commissie van de FIFA stemde met dat verzoek in.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden