Van Praag: één kandidaat tegenover Blatter

Van de drie kandidaten die Sepp Blatter uitdagen als voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA, moet er uiteindelijk een overblijven. Alleen dan bestaat volgens Michael van Praag de kans dat de zittend president eind mei de voetbaltroon moet verlaten.

Michael van Praag.Beeld ANP

De KNVB-voorzitter deelde die filosofie net na terugkomst uit Paraguay, waar hij met de andere kandidaten voor het voorzitterschap van de FIFA het Zuid-Amerikaanse voetbalcongres toesprak. 'Eind april, begin mei moeten we kijken hoe de vlag erbij hangt. Ik denk dat het van belang is om één kandidaat te hebben', zei hij.

Vooralsnog heeft het er alle schijn van dat Blatter op 29 mei wordt herkozen door de 209 voetbalbonden die de FIFA vormen. Van Praag weigert in die voor de hand liggende uitkomst te geloven, maar denkt dat het weinig zin heeft om de Zwitser met drie man te attaqueren. Hij aast nu nog met oud-prof Luis Figo en de Jordaanse prins Ali op dezelfde stemmen, een methode die Blatter in de kaart zou kunnen spelen.

Een man-tegen-mangevecht heeft volgens hem meer kans van slagen, al vindt hij het nog veel te vroeg om die ene uitdager aan te wijzen: 'Dat moet je doen op basis van het gevoel wie de meeste kans maakt.' Tijdens de nog maar net op gang geschoten campagne zal de populariteit van de kandidaten zich vanzelf aftekenen, denkt hij.

Bovendien vindt in april of mei in het Londense Wembley-stadion een debat plaats tussen de kandidaten, hoewel het niet de tv-kijkers van BBC en Sky zijn die over de opvolging van Blatter beslissen. Blatter zelf heeft als enige van de vier nog niet toegezegd deel te nemen aan dat debat.

Van Praag heeft zijn plan nog niet voorgelegd aan prins Ali en Figo, met wie hij vluchtig visitekaartjes uitwisselde in Paraguay. Wel zegt hij dat ook Michel Platini ervan overtuigd is dat maar één tegenkandidaat de strijd met Blatter moet aangaan. De UEFA-voorzitter houdt nog voor zich naar wie zijn voorkeur uitgaat.

De verkiezing is stevig Europees getint, met Van Praag en de Portugees Figo afkomstig van het continent. Daarbij dankt prins Ali zijn kandidatuur vooral aan de steun van Europese landen, hoewel hij namens Azië een voorname positie bekleedt in de wereldvoetbalbond.

Europa voelt zich machtig in internationale voetbalkringen, vanwege de Champions League en omdat bijna alle sterren op het continent spelen. Maar met eveneens 54 aangesloten bonden weegt de stem van Afrika feitelijk even zwaar. Om voorzitter van de FIFA te kunnen worden zijn 105 stemmen nodig. Van Praag is dus tot lobbyen veroordeeld. Hij wil eerst de voorzitters van de zes confederaties ontmoeten, voordat hij contact zoekt met de 208 andere bonden.

Sepp Blatter.Beeld ANP

De Afrikaanse en Aziatische bonden hebben al aangekondigd Blatter te steunen, hoewel de kandidatuur van bijvoorbeeld Van Praag en Figo toen nog niet bekend was. Voor Van Praag staat vast dat ook Zuid-Amerika als één geheel stemt, hoewel hij weigert te geloven dat de keuze al op de zittend FIFA-voorzitter is gevallen. Persbureau Reuters meldde dit deze week, op basis van een anonieme bron binnen de Zuid-Amerikaanse voetbalbond Concacaf.

Van Praag: 'Dat verhaal is volledig uit de lucht gegrepen. Ik weet dat ze hun standpunt nog niet hebben bepaald. Het dubbeltje zou ook best mijn kant op kunnen vallen.'

Meer dan een onderbuikgevoel dat hem tevreden stemt, hield hij niet over aan zijn driedaagse trip naar Asunción. Harde beloften over een stem kreeg hij niet van de Zuid-Amerikaanse bondsvoorzitters, waardoor hij zijn populariteit niet kan staven. Van Praag: 'Ik reken helemaal niet. Daar is het ook nog te vroeg voor. Ik ben alleen nog maar in Zuid-Amerika geweest.'

Vorige week had hij al de banden aangehaald met Concacaf-voorzitter Napout, die de afgelopen dagen zijn woorden waar nodig in het Spaans vertaalde voor de bondsvoorzitters. Hij deed de Paraguayaan een doos Oud Kampen-sigaren à 25 euro cadeau en deelde wat shirts uit van het Nederlands elftal.

Van Praag zegt terughoudend te zijn met het doen van giften, waarvoor hij 5.000 euro heeft begroot. Hij is als kandidaat-voorzitter gebonden aan de ethische code van de FIFA en opereert met het kleinste budget van alle kandidaten: 395 duizend euro.

Waar Blatter de bondsvoorzitters in zijn luxe suite ontbood, voerde Van Praag zijn gesprekken vooral in de openbare ruimten. 'In de lobby zitten, kijken of er iemand komt en daar dan even op aflopen: dat is mijn taak.' Het viel hem verder op dat de voetbalbestuurders graag met Figo op de foto wilden. 'Wat dat betreft ken ik mijn plaats.'

Blatter vloog per privéjet heen en weer. Van Praag reisde het grootste gedeelte in de businessclass. 'Ik heb economyclass voorgesteld (binnen de KNVB, red.). Maar ik ben wel 67. Twaalf uur heen en terugvliegen in drie dagen, dat houd ik niet meer vol.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden