Update
Van Moorsel reageert verontwaardigd op aanval record
Wielrenster Sarah Storey wordt de eerste vrouw na de veranderde regelgeving die een aanval gaat doen op het werelduurrecord van Leontien Zijlaard-Van Moorsel. Dat heeft de internationale wielrenunie UCI vandaag bekendgemaakt. Storey, die als paralympiër vele medailles won als zwemster en wielrenster, doet haar poging op 28 februari in Londen.
Van Moorsel reageerde met enige verontwaardiging op het nieuws. ,,Dit is geen aanval op mijn record'', vindt de oud-renster. ,,Het is niet met elkaar te vergelijken.''
De UCI verbood in 2000 verdere pogingen op futuristische fietsen die Chris Boardman bij de mannen al eens een afstand van 56,375 kilometer hadden doen afleggen. De fietsen moesten weer lijken op die waarop Eddy Merckx in 1972 in Mexico-Stad een toen historisch record (49,431) neerzette.
Onder die voorwaarden deed Van Moorsel in 2003 in Mexico-Stad een geslaagde poging de Française Jeannie Longo het record te ontfutselen. ,,Ik heb twee jaar getraind om in die positie deze snelheid te halen.'' Van Moorsel realiseerde een afstand van 46,065 kilometer. In mei werden door de UCI de mogelijkheden weer verruimd en mogen tijdritfietsen worden gebruikt. Bij de mannen kwam het record in handen van de Oostenrijker Matthias Brändle: 51,850.
Met dichte wielen en een tijdritstuur kan Storey in de ideale aerodynamische houding haar rondjes gaan rijden. ,,Het is appels met peren vergelijken'', vindt Van Moorsel. Haar man en destijds begeleider Michael Zijlaard vult aan: ,,Het is bijna niet te doen zo'n afstand af te leggen op een gewone fiets zoals Leontien dat destijds heeft gedaan. Ik zou TNO wel eens willen laten uitrekenen wat het verschil in wattages is dat je moet wegtrappen op een oude fiets en met de mogelijkheden die nu weer worden toegestaan.''
Storey, die werd geboren met een niet-functionerende linkerhand, veroverde als zwemster bij de Spelen van Barcelona, Atlanta en Sydney vijf gouden medailles en daarna in Peking en Londen zes als wielrenster op weg en baan. Daarvoor ontving ze in haar vaderland de titel Dame.