Van Moorsel denkt onderweg vooral aan Sydney

Leontien van Moorsel grossiert in kampioenstruien. Ze vertrok gisteren op het NK tijdrijden in Zaltbommel als wereldkampioene. Na afloop werden de kleuren van de regenboog als bijna vanzelfsprekend teruggebracht tot rood-wit-blauw en ze hoopt die kleuren over een maand in een trui met Olympische ringen uit te drukken....

Het was de zoveelste keer dat de 31-jarige Van Moorsel in de nationale kampioenstrui gehesen, ze is zelf al lang de tel kwijtgeraakt. Binnen tien kilometer had ze de voor haar gestarte Sonja van Kuik al bijgehaald.

Bij voltooiing van de 21 kilometer waren ook Yvonne Brunen en Fonny Wekema voorbij gestreefd. Zelden was haar overmacht zo groot. Zelden was de concurrentie ook zo gering, maar dat komt door de Tour Feminin die nu ook wordt verreden.

Meer nog dan met de titel was Van Moorsel in haar nopjes met de tijd. 'Toch tweeënhalve minuut sneller dan drie jaar geleden. Dat is goed voor de moraal.'

In 1997 werd het nationale kampioenschap tijdrijden ook in Zaltbommel afgewerkt en Van Moorsel was er na afloop van overtuigd dat destijds hetzelfde parkoers was uitgezet. Van Kuik, die gisteren toch nog als derde eindigde, wist zich zelfs nog te herinneren dat de weersomstandigheden destijds veel beter waren. 'Er stond behoorlijk wat wind.'

Met haar al snel verworven voorsprong had Van Moorsel alle tijd om aan het parkoers in Sydney te denken, en met name aan de dertig bochten die erin zijn opgenomen. Dwaalden haar gedachten even af, dan herinnerde Michael Zijlaard, echtgenoot en ploegleider haar er wel aan. 'Denk aan de bochten', tetterde hij voortdurend door de microfoon.

Begin dit jaar namen Zijlaard en Van Moorsel een kijkje in het Centennial Park van Sydney en ze schrokken van het bochtige parkoers. 'Voor mij persoonlijk is dat geen pretje', aldus het uitvoerende deel van het echtpaar. 'Maar gelukkig heb ik het tijdig ontdekt.'

Van Moorsel heeft het vermogen een grote versnelling rond te draaien en dan zijn bochten alleen maar een hinderlijke onderbreking.

Ter gewenning reed ze de afgelopen maanden veel criteriums, de spreekwoordelijke rondjes rond de kerk met al hun onverwachte wendingen.

De tijdrit in Zaltbommel reed ze om die reden met een 'gewoon criteriumstuurtje' en dus niet met het voor tijdritten gangbare triatlonstuur. 'Het stuurt makkelijker en voor de versnellingen is het ook een stuk handiger.' Ze denkt haar stuurmanskunst in elk geval een stuk verbeterd te hebben en daarom kijkt ze ook vol vertrouwen uit naar de Olympische tijdrit. Van Moorsel ergert zich alleen aan de hoge verwachtingen die het vaderland koestert.

'Een gouden plak win je echt niet zomaar. Ik moet er nog wel voor trappen, hoor, en ik weet nog maar al te goed hoe het vorig jaar ging op het WK baanrijden in Berlijn. Die drie kilometer achtervolging leken toen wel driehonderd kilometer.

'Kan allemaal gebeuren, je bent ook maar een mens. Daarom ga ik ook blij zijn met zilver en brons. Ik weet dat ik me goed heb voorbereid en dat is voor mij het belangrijkste, dat ik mezelf straks niets hoef te verwijten.'

Van Moorsel heeft in Sydney drie ijzers in het vuur: de drie kilometer achtervolging op de baan, de tijdrit en de wegwedstrijd. Misschien rijdt ze op de baan ook nog de puntenkoers. 'Dat besluiten we ter plekke. Als het op de achtervolging goed is gegaan, wil ik het zeker proberen. Anders gooi ik alles op de weg.'

De laatste voorbereidingen beginnen volgende week op de baan, daarna rijdt Van Moorsel nog de wereldbekerwedstrijd in Rotterdam en een rittenkoers in Frankrijk, waarna de Europese werkzaamheden worden afgesloten met een vijfdaagse training op de baan.

Op 10 september vertrekt Van Moorsel naar Sydney voor haar gooi naar een Olympische titel. Na die ontelbaar vele Nederlandse titels en de zes wereldtitels zou dat iets nieuws zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden