Van Langen mist IAAF-limiet en laat WK-atletiek schieten

Uiteindelijk hakte Ellen van Langen zelf de knoop door, maar niet nadat ze in een bijna onmogelijke positie was gemanoeuvreerd....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De gewraakte dispensatie werd nodig, zo bleek achteraf, toen Stella Jongmans maandag werd aangewezen als WK-deelneemster op de 800 meter. Die beslissing van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie deed de regel in werking treden die zegt dat bij meer deelnemers op hetzelfde onderdeel door álle ingeschrevenen aan de internationale (IAAF)limiet voldaan moest zijn. In dit geval was die limiet 2.01 en Van Langen heeft een dergelijke tijd al twee jaar niet meer gerealiseerd.

Van Langen noch technisch directeur Bert Paauw bleek zich de consequentie van Jongmans' aanwijzing gerealiseerd te hebben. Paauw zei gisteren dat Van Langen 'met haar jarenlange ervaring' de regels had moeten kennen en dus had moeten beseffen dat ze niet 'voorlopig' ingeschreven kon worden.

Van Langen was onder meer furieus omdat de bond pas gisteren, één dag voor sluiting van de inschrijvingstermijn, pogingen in het werk stelde om van de IAAF alsnog dispensatie te verkrijgen.

Bert Paauw was zich in elk geval zaterdag in Hechtel nog van geen kwaad bewust. Hij bleek, bij zijn bespreking van de kandidaten en twijfelgevallen Ellen van Langen zelfs in het geheel vergeten te zijn en werd zich dat pas bewust bij het daadwerkelijk vallen van de 'Nacht van Hechtel'.

Paauw meldde toen alsnog dat voor Ellen van Langen een uitzondering werd gemaakt. Ze zou voor Athene worden ingeschreven maar hoefde pas morgen, na een wedstrijd in Utrecht, aan te geven of ze ook werkelijk naar Athene zou gaan. Die wedstrijd, vernoemd naar Rob Druppers, werd wel een zeer vreemde test, toen duidelijk werd dat Van Langen gisternacht met een tijd van 2.01 aangemeld moest worden. Een tijd die er dus niet was.

Gezien het nieuwe wild card-beleid van de IAAF was het niet uitgesloten geweest dat Van Langen alsnog tot de WK zou zijn toegelaten, maar gisteren meldde haar nieuwe trainer Ronald Klomp dat Van Langen zich op het naseizoen gaat richten en zelf afzag van WK-deelname.

Ongetwijfeld speelde bij die beslissing niet alleen het gedrag van Paauw een rol maar zeker ook de te geringe progressie die Van Langen maakte. Afgelopen weekeinde ontliep ze de wedstrijd in Hechtel, omdat ze daar een voor haar te snelle eerste ronde verwachtte, en werd ze in het Duitse Ingolstadt zevende met 2.03. Dat was ten opzichte van haar twee vorige wedstrijden een verbetering van vijf seconden maar aan de andere kant geen bewijs van een blakende vorm.

De wereldkampioenschappen van Athene zijn het vierde titeltoernooi waaraan Van Langen door blessures niet kan deelnemen. Na de Olympische Spelen van Barcelona begon een lijdensweg die nog steeds geen einde heeft genomen. Alleen bij de WK van 1995 in Göteborg kon ze, zij het opnieuw na een inhaalrace, aan de start verschijnen. Ze dankte het toen aan de diskwalificatie van de grote favoriete Mutola dat ze de finale bereikte. Ze werd zesde. Een jaar eerder moest ze daags voor de EK van Helsinki ter plekke berusten in haar afmelding.

Van Langen kon, vorig jaar in Atlanta, ook al niet haar Olympische titel verdedigen. Later werden symptomen van de ziekte van Pfeiffer geconstateerd maar op een raadselachtige manier verdwenen die weer. Van Langen nam afscheid van trainer Thuys en haar optimisme keerde onder de hoede van Ronald Klomp terug. Maar het oude niveau niet. Zo min als de pezen pijnloos bleven.

De 31-jarige Hilversumse wilde niet voor 'jandoedel' naar Athene maar voelde zich door het pad dat Bert Paauw haar voorspiegelde, kennelijk nog meer de pas afgesneden. Kwaad was de 'ambassadrice', zoals de eretitel luidt die ze van de KNAU kreeg.

Paauw is teleurgesteld in Van Langen, vertelde hij woensdag aan het ANP. 'Ik ben lichtelijk verbijsterd. Alle atleten en trainers die met de top te maken hebben, horen van de eigen limietenregeling van de IAAF op de hoogte te zijn. Ik vind niet dat ik nalatig ben geweest.'

Paauw noemde het wrang dat hij van een atlete die een uitzonderingspositie bij de bond genoot op een dergelijke manier zware verwijten naar zijn hoofd krijgt geslingerd.

'Ze had als enige voor de WK in Athene een aparte status. Let wel, we hebben haar geen vrijbrief gegeven. Maar ze mocht wel een eigen afweging maken als het er op aankwam te bepalen of het gezien alle omstandigheden zin had mee te doen. Die ruimte hadden we aan niemand anders gegeven. En dan krijg je dit als een boemerang op je bord.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden