Van Halst en Verbeek moesten zorgen voor de wederopstanding van FC Twente, maar degradatie dreigt alsnog

Het leek het ideale recept voor een wederopstanding van FC Twente. Stel met technisch directeur Jan van Halst en trainer Gertjan Verbeek twee stoere kerels aan en de achterban zal zich snel herkennen in een nieuwe, stabiele koers. Maandag constateerde de raad van commissarissen dat Twente net zo hard op weg is naar de afgrond als in 2016, toen de licentiecommissie van de KNVB de club aanvankelijk veroordeelde tot degradatie naar de eerste divisie.

2018-03-27 10:27:29 ENSCHEDE - (VLNR) Commercieel directeur Jan van Halst, algemeen directeur Erik Velderman en voorzitter raad van commissarissen René Takens tijdens de persconferentie van FC Twente over het vertrek van trainer Gertjan Verbeek. Het is de tweede keer dit seizoen dat de club de trainer ontslaat. Eerder vertrok Rene Hake, ook wegens tegenvallende resultaten. Beeld ANP
2018-03-27 10:27:29 ENSCHEDE - (VLNR) Commercieel directeur Jan van Halst, algemeen directeur Erik Velderman en voorzitter raad van commissarissen René Takens tijdens de persconferentie van FC Twente over het vertrek van trainer Gertjan Verbeek. Het is de tweede keer dit seizoen dat de club de trainer ontslaat. Eerder vertrok Rene Hake, ook wegens tegenvallende resultaten.Beeld ANP
Trainer Gertjan Verbeek blijkt niet de verlosser waar Twente op wachtte. Beeld Proshots
Trainer Gertjan Verbeek blijkt niet de verlosser waar Twente op wachtte.Beeld Proshots
1899-12-30 00:00:00 HENGELO - Trainer Marino Pusic (R) tijdens training van FC Twente na het vertrek van trainer Gertjan Verbeek. Het is de tweede keer dit seizoen dat de club de trainer ontslaat. Eerder vertrok Rene Hake, ook wegens tegenvallende resultaten. ANP VINCENT JANNINK Beeld ANP
1899-12-30 00:00:00 HENGELO - Trainer Marino Pusic (R) tijdens training van FC Twente na het vertrek van trainer Gertjan Verbeek. Het is de tweede keer dit seizoen dat de club de trainer ontslaat. Eerder vertrok Rene Hake, ook wegens tegenvallende resultaten. ANP VINCENT JANNINKBeeld ANP

door Robèrt Misset

Het vonnis van twee jaar geleden vanwege het gevoerde wanbeleid door voorzitter Joop Munsterman en Aldo van der Laan, zijn opvolger bij de Raad van Commissarissen van FC Twente, werd door de beroepscommissie ingetrokken. Nu dreigt de ploeg langs natuurlijke weg alsnog te verdwijnen uit de eredivisie. In oktober 2017 werd Verbeek aangesteld als vervanger van de ontslagen René Hake. Maandag moest hij alweer vertrekken na een desastreuze reeks van één zege in achttien duels.

Van Halst werd eveneens afgerekend op zijn fatale inschattingsfout. De oud-prof keert gedwongen terug naar zijn eerdere functie van commercieel directeur. Als technisch directeur stuurde Van Halst trainer Hake weg, toen Twente nog op de dertiende plek stond. Hij haalde met Verbeek de beoogde puinruimer binnen, maar vergat dat de rechtlijnige coach bij eerdere clubs met zijn vaak rigide werkwijze een puinhoop had achtergelaten.

Verbeek floreerde vooral wanneer hij werd teruggefloten door strenge bovenmeesters als Riemer van der Velde (Heerenveen), Jan Smit (Heracles) en Toon Gerbrands (toen nog AZ). Bij FC Twente trapte Verbeek in dezelfde valkuil als bij Feyenoord, waar hij het personeel in de gordijnen joeg. In 2009 schetste verdediger Kevin Hofland in de Volkskrant een ontluisterend beeld van een trainer, die materiaalman Gerard Meijer uit zijn hok verjoeg en zelfs de fysiotherapeut schoffeerde.

De oudere spelers van Feyenoord kwamen in opstand tegen Verbeek. Het Legioen koesterde hem als de noeste werker die verwende profs een lesje leerde. Maar te nadrukkelijk manifesteerde de topfitte Verbeek zich als 'Rambo’, die vooropliep bij conditietesten. Ook in Enschede knalde de 55-jarige Verbeek als een olifant door de porseleinkast. Hij werd pas na zijn 50ste vader en zou milder zijn geworden, maar het personeel in de Grolsch Veste gruwde van zijn nukken.

Het is het noodlot van een trainer die zich nooit verschuilt en vlijmscherp durft te analyseren. Maar zijn vaak ongenuanceerde kritiek sloeg als een boemerang in zijn gezicht. Met dedain hekelde Verbeek het 'schijtbakkenvoetbal’ van PSV, terwijl hij zijn eigen ploeg in een defensief keurslijf (5-3-2) had gehesen waarin de spelers zich geremd voelden.

Onder leiding van Verbeek versloeg Twente na strafschoppen Ajax in de KNVB-beker, maar de gedroomde opmars bleef uit. Ondanks creatieve spelers als Assaidi en Maher staat de club met de vierde begroting van Nederland nu achttiende en laatste. Het behoudende spel van Twente werd niet gepruimd door de fanatieke fans. Na bedreigingen tijdens het duel met Willem II moest Van Halst met zijn gezin op advies van de politie zelfs het stadion verlaten.

Met enig cynisme zal de licentiecommissie van de KNVB hebben opgemerkt dat de nieuwe Raad van Commissarissen bij FC Twente de falende directie dit keer wel hard op de vingers tikte. Eind 2016 stelde interim-directeur Onno Jacobs dat alle aanbevelingen van de licentiecommissie waren uitgevoerd door de club grondig te saneren. Maar dagblad Tubantia meldde vorig jaar al dat de PvdA in Enschede schrok van de exorbitante salarissen bij Twente.

Zo had de directie in een half jaar ruim een half miljoen euro verdiend. Qua uitgaven had Twente de subtop van de eredivisie alweer bereikt. En dat bij een club, die in 2015 en ’16 wel vijf keer reddeloos verloren leek. Met de bouw van de Grolsch Veste had oud-voorzitter Munsterman de club niet alleen met een peperdure luchtballon opgezadeld.

De landstitel in 2010 had een welhaast megalomaan bewind opgeleverd, waarin Twente door de wereldvoetbalbond Fifa werd bestraft vanwege een duistere en illegale overeenkomst met investeringsfonds Doyen. Gesjoemel met transfers en valse facturen; het paste bij een directie die zichzelf boven de wet had gesteld. Hoewel Twente nog tot 2019 is uitgesloten van Europees voetbal, is de tijd van bezinning alweer verdwenen.

De in november 2017 overleden financier Dik Wessels, voormalig topman van Volker Wessels, zei een jaar eerder wel te kunnen leven met het vonnis van de licentiecommissie. Hij schrok echter terug voor de schuldenlast van 20 tot 25 miljoen euro die aan de gedwongen degradatie kleefde. Toch lijkt de nieuwe chaos in Enschede de beoogde straf van de licentiecommissie met terugwerkende kracht te rechtvaardigen. Ga je maar een jaartje schamen in de eerste divisie, FC Twente heeft die tijdelijke verbanning eerder overleefd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden