Van Grunsven: gewoon goud

Voor de kampioene die al alles in haar leven heeft gewonnen, geldt alleen de gouden medaille als een rechtvaardiging van haar prestaties....

Vanzelfsprekend oogden het eindresultaat en de volgorde waarin de medailles werden uitgedeeld na de kür op muziek, het koningsnummer van het dansen te paard. Door een score van ruim 85 procent liet Van Grunsven haar Duitse rivale Isabell Werth, met wie ze tegenwoordig een collegiale band onderhoudt, simpel achter zich.

Toch was het voor de succesvolste amazone uit de Nederlandse hippische geschiedenis geen uitgemaakte zaak dat ze in La Mandria, een park even buiten Turijn, door zou gaan waar ze bij de Wereldruiterspelen vorig jaar was gebleven: met het delven van goud.

Ze was sinds maart drukdoende geweest de vorm en het gevoel met haar prijspaard Salinero te hervinden. In de weken voor en na de bevalling van haar dochter Ava Eden had ze het berijden van de paarden over moeten laten aan haar man en trainer Sjef Janssen. In de kranten en op tv zag ze de concurrentie dankbaar profiteren van haar afwezigheid.

Bij haar herovering van de Nederlandse titel in mei, stelde ze verheugd vast dat door de inspanningen van Janssen de schade beperkt was gebleven in de aanloop naar het EK. Maar daarmee was volgens de tweevoudig olympisch kampioene niet gezegd dat ze de volgende krachtproef in haar rijke loopbaan met eenvoud zou doorstaan. Zeker niet omdat de concurrenten al die tijd in het zadel waren gebleven.

Haar topscore vrijdag, waarmee ze Nederland voor het eerst in 42 jaar naar de Europese titel in het landenklassement leidde, gaf haar een goede indicatie van haar vorm. Een dag later leverde de Grand Prix Special haar zilver op.

Het was voor Van Grunsven de laatste bevestiging dat ze haar Europese titel zondag kon prolongeren. Al hield bondstrainer Janssen het er vooral op dat ze door haar behoudende rijstijl de tweede gouden medaille was misgelopen.

Getweeën spraken ze af dat het gas er een dag later flink op zou worden gehouden in de kür. Als Van Grunsven ten onder zou gaan, dan pas nadat ze op zijn minst alle risico’s had genomen om haar titel te prolongeren. In die opzet slaagde ze feilloos op het onderdeel dat haar en haar paard het beste ligt, vanwege de vrije invulling ervan en de zelfgekozen muziek.

Aan haar continentale hiërarchie viel aldus niet te tornen. Maar die constatering bood volgens Janssen niet meer zekerheid in de aanloop naar de Olympische Spelen, waar het hippische gedeelte in Hongkong wordt afgewerkt. ‘Het olympisch toernooi is van een heel andere orde. Maar dat het succes van nu goed is voor het zelfvertrouwen staat vast’, zei de bondstrainer.

Trots was Van Grunsven op de amazone die ze aan het werk had gezien en die zich steeds nadrukkelijker opwerpt als haar opvolgster. Mariëtte Withages, juryvoorzitter sinds jaar en dag, meende na het optreden van Imke Schellekens-Bartels zelfs dat een nieuwe ster in de dressuur is geboren.

De telg uit de paardendynastie Bartels – vader Joep geldt als de uitvinder van de kür, moeder Bartels was een gevierd amazone en bekommert zich thans om de toptalenten van de dressuur – heeft in betrekkelijk korte tijd ruiters als Edward Gal en Laurens van Lieren achter zich gelaten in de strijd om de plaats achter Van Grunsven. Al ver voor het EK was ze, naast de kopvrouw, zeker van haar selectie.

‘Fenomenaal’ was volgens Janssen de medailleoogst van Schellekens-Bartels met haar paard Sunrise tijdens haar eerste titeltoernooi. Met twee keer brons op de individuele nummers en het goud met de ploeg was ze pas de vierde Nederlander die na de oorlog een dressuurmedaille won bij het EK.

Ze voegde zich daarmee in het spoor van Arjen Teeuwissen, Sven Rothenberger en in dat van Van Grunsven, de koningin die weer eens aantoonde dat ze voorlopig nog geen afstand van haar troon wenst te doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden