Van Gelder vertoont 'oud' gedrag in een moderne sportwereld

Turner Yuri van Gelder probeert vandaag in Arnhem via een kort geding alsnog de finale van de Olympische Spelen te bereiken. Over oude sport in nieuwe tijden.

Beeld EPA

Zelfs John Rep, Goudhaantje in zijn gloriejaren als voetballer, mengde zich op Facebook in de discussie rond Yuri van Gelder. Het is wat, om zo'n aardige jongen naar huis te sturen na een nachtje stappen. 'Als ze dat vroeger bij ons hadden gedaan, hadden wij nooit twee WK-finales gespeeld.'

Anders redeneren kan ook: wie weet, had het Nederlands elftal zonder nachtelijke uitjes twee finales gewonnen, in 1974 en 1978. Het was de tijd dat topsport, roken en drinken samengingen en de bondscoach als een agent in de hotellobby zat om stappers op te wachten. Maar topsport is geen door romantiek omgeven tijdverdrijf meer. Zelfs voetballers zijn vrij serieuze mannen die hun lichaam tot in de puntjes verzorgen, wetende dat elk jaar verlenging van hun loopbaan roem, kapitaal en, vooruit, plezier oplevert.

Yuri van Gelder ging het nachtleven van Rio in na plaatsing voor de ringenfinale en, zo blijkt uit bronnen rond NOC*NSF, hij is na zijn verwijdering van de Spelen in de publiciteit gespaard door de sportkoepel. Alle feiten zullen pas vrijdag in Arnhem aan de orde komen, nu Van Gelder de sportkoepel heeft gedaagd, om alsnog te kunnen meedoen aan de finale op ringen, maandag.

De Olympische Spelen zijn in zekere zin ouderwets. Sporters leven op elkaars lip in een olympisch dorp, de openingsceremonie is een kwestie van slenteren en wachten. Die 'ouderwetse' zaken botsen met de pure business die topsport is geworden. Roken en drinken zijn onvergefelijke activiteiten, zeker in de tijden van presteren.

Van Gelder rookt en drinkt, al dan niet als gevolg van verslaving. Hij vertoont 'oud' gedrag in een moderne wereld. Het was in zekere zin dom van hem om pas bij het krieken van de ochtend, beneveld en wel, terug te keren in het dorp, waar het streven naar topsport tot hoogste prioriteit is verheven; bij een evenement waar chef de mission Maurits Hendriks 'verliezers' vrijwel meteen naar huis stuurt. In een dorp waarvan Bauke Mollema, vel over been als wielrenner, een foto op Twitter zette van de megarij voor McDonald's. Zijn commentaar: 'Niets met topsport te maken.'

Beeld anp

Recidivist Van Gelder brak blijkbaar beloften die hij deed in een contract met NOC*NSF: leven als een topsporter anno 2016, niet als eentje uit 1974. Van Gelder had zelfs dankbaar moeten zijn voor zijn deelname. Hij was niet eens geplaatst voor de landenwedstrijd. Omdat het team zonder hem zich kwalificeerde, en omdat hij een specialist is op ringen, kreeg hij tot onvrede van een paar rivalen een plek toegewezen. Zo kon hij tevens meedoen aan de individuele wedstrijd, waarin hij de finale bereikte.

Bart Deurloo eindigde woensdag als vijftiende in de meerkamp. Dat was buitengewoon knap. Hij merkte sikkeneurig op dat de verwijdering van Van Gelder de aandacht in de media wegnam van de werkelijke topsporters. Geen topsporter uit het huidige tijdsgewricht nam het voor Van Gelder op. Is Van Gelder daarom alleen al gedoemd, vrijdag bij de rechtbank van Arnhem? Het is moeilijk te voorspellen.

Hardvochtig

NOC*NSF is hardvochtig geweest. Is een avondje stappen, meer dan een week voor de volgende wedstrijd, zo erg? Hadden ze hem eigenlijk wel moeten aanwijzen, wetende van zijn verleden als verslaafde? Hadden ze niet duidelijker moeten communiceren in plaats van een vaag verhaal op te hangen? NOC*NSF sprak alleen van alcoholgebruik.

Advocaat Harro Knijff van NOC*NSF: 'In tegenstelling tot de heer Hellingman (de advocaat van Van Gelder, red), is het mijn gewoonte om in de rechtszaal te pleiten, niet in de media. Maar neem van mij aan dat zorgvuldig is gehandeld. Zondag heeft de turnbond KNGU gesproken met Van Gelder, maandag is gerapporteerd aan Maurits Hendriks. Van Gelder is een aantal keren in de fout gegaan. Pas daarna is een beslissing genomen.'

Alle aandacht is vrijdag opnieuw gericht op Van Gelder, die vrijwel zeker aanwezig zal zijn. 'Het wordt heel druk', zegt een woordvoerster van de rechtbank. Hellingman wilde een oordeel van een normale burgerrechter. De kans bestaat dat die de klacht verwijst naar het internationale strafhof voor de sport CAS, dat tijdens de Spelen kantoor houdt in Rio en snel uitspraak kan doen.

NOC*NSF heeft Van Gelder al afgemeld voor de finale. Een Fransman is al ingeschreven. Die wijziging is definitief, liet de internationale turnbond weten. Als Van Gelder wint, vrijdag en eventueel bij het CAS, moet hij snel terugvliegen om maandag de finale te turnen. Het is, zoals ze dan plegen te zeggen in sportjargon, een zaak met louter verliezers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden