Van Geel: Sporten op kunstgras is veilig

DEN HAAG (ANP) - Sporten op kunstgras is niet schadelijk voor de gezondheid. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft dat laten weten aan staatssecretaris Van Geel van Milieu. Van Geel heeft woensdag de Tweede Kamer ingelicht.

De afgelopen maanden ontstond enige ophef over de mogelijk schadelijke effecten van de rubberkorrels, die op ongeveer driehonderd kunstgrasvelden in Nederland zijn gestrooid. Van Geel vroeg daarop advies aan het RIVM. Het instituut heeft geconcludeerd dat er zo weinig kankerverwekkende PAK's vrijkomen uit de korrels, dat er geen sprake is van een gezondheidsrisico.

De producenten van kunstgrasvelden, de voetbalbond KNVB en sportkoepel NOCNSF, willen niettemin alle onzekerheden wegnemen en zijn bezig met een vervolgonderzoek. De ministeries van VROM en VWS werken mee aan dat onderzoek.

Gemalen autobanden

De rubberkorrels zijn meestal gemaakt van gemalen oude autobanden en bevatten de zogeheten polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) en die kunnen kankerverwekkend zijn. De korrels zijn onmisbaar voor de moderne kunstgrasvelden, omdat ze bij slidings schaafwonden voorkomen.

Vanaf 2010 is het probleem de wereld uit. Dan mogen autobanden niet meer worden gemaakt met behulp van PAK's houdende procesoliën. Rubberkorrels uit deze autobanden bevattten dan ook geen PAK's meer. De ministerraad heeft op 30 juni ingestemd met dit Europese verbod.

De conclusies van het RIVM zijn voor de fabrikant van kunstgras Ten Cate niet verrassend. ,,Het is een bevestiging van wat we al wisten. De industrie had namelijk zelf al een onderzoek gedaan'', aldus een woordvoerder van het bedrijf uit Almelo.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden