Van Gaal maakt weer 'cirkel rond'

Louis van Gaal maakt, om zijn eigen woorden te gebruiken, opnieuw een cirkel rond. Hij keert als trainer/coach terug bij AZ, de club waar hij zijn actieve carrière afsloot en zijn trainersloopbaan begon. Van Gaal wordt per 1 juli de opvolger van Co Adriaanse....

Van onze verslaggever Poul Annema

Toen Van Gaal in september 2003 bij Ajax aantrad als technisch directeur, vatte hij die gebeurtenis aan om zijn gevoelens in een gedicht uit te spreken. Uit de schaduw van het voormalige Ajax-stadion De Meer, waar hij opgroeide, was hij als speler doorgedrongen tot de selectie. Later werd hij er trainer en beleefde daar een hoogtepunt met het winnen van de Champions League.

Na zes jaar te zijn weggeweest - Van Gaal was eerst werkzaam bij Barcelona en was daarna bondscoach - keerde hij in de rol van technisch directeur terug bij Ajax. 'De cirkel is rond', zei hij toen in zijn melo-dramatisch gedichtje. In oktober 2004 kwam er een einde aan zijn verblijf bij Ajax. Hij stapte op na een verschil van inzicht met trainer Koeman.

In de daaropvolgende maanden al liet Van Gaal (53) weten dat hij niet afkerig stond tegenover een terugkeer op het veld. Maar hij wist ook dat de mogelijkheden daarop in het buitenland groter waren dan in Nederland. Uiteindelijk maakte Adriaanse met zijn aankondiging te willen vertrekken de weg voor hem vrij.

Van Gaal en Adriaanse hebben bij Ajax jarenlang samengewerkt, Van Gaal als hoofdtrainer, Adriaanse als eindverantwoordelijke voor het jeugdvoetbal. De twee hadden niet alleen een gemeenschappelijke verleden als onderwijzer, ook hun opvattingen over voetbal en hun werkwijze kwamen vrijwel overeen. Ze zijn altijd goede vrienden gebleven.

Verrassend was het niet dat Adriaanse, toen hem de profielschets van zijn opvolger werd voorgehouden, zei: 'Degene die daaraan het beste voldoet, is Van Gaal.' AZ wil met de opvolger van Adriaanse diens lijn voortzetten. De nieuwe trainer verbindt zich aan de opdracht attractief (4-3-3) te voetballen, de zaken strak te organiseren en het belang van de toeschouwer voorop te stellen.

Van Gaal stond ook boven aan de lijst van kandidaten die het bestuur en technisch directeur Martin van Geel hadden samengesteld. 'We hadden nog drie andere trainers in het vizier, maar Van Gaal was onze eerste keus', aldus Van Geel. De voormalige bondscoach vroeg in zijn Spaanse woonplaats Sitges een week bedenktijd nadat voorzitter Scheringa hem afgelopen zaterdag met een bestuursdelegatie bezocht. Gisteren gaf Van Gaal te kennen onder de indruk te zijn van de handelwijze van AZ. Hij verbond zich voor drie jaar aan de club.

In een verklaring zei Van Gaal dat hij zich bij zijn besluit had laten leiden door drie argumenten. 'AZ is een stabiele organisatie waarin ik denk goed te kunnen functioneren. Bovendien biedt de kwaliteit van de spelersgroep voldoende mogelijkheden en dan sluit de ambitie van de club prima aan bij mijn ambities.'

Van Gaal kent Alkmaar en de club AZ. Hij speelde er in 1986 toen trainer Han Berger werd ontslagen. Het bestuur vroeg Van Gaal toen assistent te worden van Hans Eykenbroek. 'Op voorwaarde dat ik niet word aangesteld om alleen maar de pionnen te verplaatsen', antwoordde hij.

Toen Eykenbroek afhaakte kwam de eindverantwoordelijkheid te liggen bij Van Gaal, die vanwege zijn autoritair gedrag geregeld irritaties opriep bij spelers en publiek. Hij werd na een jaar ontslagen, maar was daarna succesvol bij Ajax en Barcelona. Bij beide clubs veroverde hij een reeks van titels. Als bondscoach stapte hij op omdat hij zich niet kon verenigen met de instelling en de houding van de internationals.

Nadat hij in 2002 terugkeerde bij Barcelona waar hij eerder op een zijspoor was beland, zei Van Gaal: 'Overal waar ik heb gewerkt vragen ze me terug.' Tekenend voor zijn ambitie was de aanleiding voor zijn conflict bij Ajax met Koeman. Van Gaal wilde dat de club voor nooit minder dan de Champions League zou gaan, Koeman noemde dat onrealistisch. Het moet die taal zijn geweest die AZ heeft aangesproken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden