Van Gaal laveert tussen de aanbiedingen door

Louis van Gaal is in. Iedereen wil Louis van Gaal...

Willem Vissers

Zo wil AZ de succestrainer dolgraag in Alkmaar houden als zijn contract in 2008 afloopt. De club is zelfs bereid hem in 2010 aan een land uit te lenen voor het WK, want dat is de ultieme wens van Van Gaal, die alle clubprijzen heeft gewonnen.

Intussen werpt Van Gaal af en toe een visje uit, want zelfs als iedereen je wil hebben, is het handig om contacten te koesteren. Het zal je maar gebeuren dat iedereen denkt dat je al een baan als bondscoach hebt, of dat iedereen vermoedt dat je geen interesse hebt, terwijl je in je kantoor in Alkmaar op jouw droombaan zit te wachten.

Zo zegt hij bij tijd en wijle dat Bayern München een mooie club is waarvoor hij best zou willen werken. Maar zijn droom om te acteren op een WK blijft zijn gedachten beheersen. Op de Australische televisie gaf Van Gaal commentaar op berichten over de mogelijke plannen van de nationale bond aldaar om hem aan te trekken.

Het was in sommige opzichten een onthullend vraaggesprek, al is het maar omdat Van Gaal verklaarde dat hij heeft gefaald in de aanloop naar het WK van 2002, toen hij bondscoach van Nederland was.

In Nederland is hij met mededelingen daaromtrent meestal voorzichtiger. Zo vertelde hij eens aan de Volkskrant, over zijn dieptepunt als trainer: ‘Ik heb waarschijnlijk zelf fouten gemaakt. Ik vind zelf weliswaar van niet, maar ik had moeten zien dat de spelers die ik toen had niet meer reageerden zoals ze eerder deden.’

Van Gaal, de enige trainer die het WK in de laatste 20 jaar niet haalde met Oranje, plaatst ook alvast kanttekeningen bij een baan in Australië, juist omdat hij als winnaar pur sang altijd voor het hoogste gaat.

En Australië zal geen wereldkampioen worden, zelfs niet met Louis van Gaal als bondscoach. Bovendien wil hij, mocht uit de flirt een relatie groeien, beter presteren dan Guus Hiddink, die in Duitsland de tweede ronde bereikte en daarin nipt verloor van de latere kampioen Italië.

Tussen de regels door zegt Van Gaal dat hij liever wacht op een land waarmee hij meer kans maakt. Maar laten de Australiërs zijn naam vooral in hun achterhoofd houden. Met Rob Baan als technisch directeur van de bond zal dat wel lukken.

Van Gaal is al in verband gebracht met Argentinië en Spanje. Hij is benaderd door Nigeria. Duitsland wilde hem al eens hebben, maar dat was op het verkeerde moment. Het moet raar lopen, wil Van Gaal níet actief zijn op het WK van 2010 in Zuid-Afrika. Maar zelfs dan is er geen garantie op succes.

Of, zoals Leo Beenhakker onlangs zei in deze krant: ‘Dan moet je naar het WK sjoelen gaan en veel oefenen.’Willem Vissers

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden