Van Gaal is 'asociaal' en 'arrogant' en nog veel meer

Aan het eind van de uitzending vroeg 'voetbaldeskundige' Peter van de Rijt, medewerker van Radio Noord-Holland, zich zaterdagmiddag hardop af of hij er volgende week weer bij zou zijn....

JOHN VOLKERS

Moeten de luisteraars rouwen als Van de Rijt in de toekomst niet meer te horen is?

Van de Rijt, trainer van de amateurs van FC Buitenveldert en ooit als adviseur betrokken bij de overgang van toenmalig RKC-speler Peter Bosz naar het Franse Toulon, beledigde zaterdag 'meneer Van Gaal' onophoudelijk. Hij noemde de Ajax-trainer 'asociaal', 'arrogant', 'maar een gewone lts-leraar', 'een passant' en 'een figuur met wie het Ajax-bestuur in de maag zit'.

Die laatste wetenschap had Van de Rijt uit een vrijdagse bijeenkomst in de Arena waar kennelijk veel Ajacieden hadden gelekt. De 'voetbaldeskundige' gaf toe bij die gelegenheid alleen tegenstanders van Van Gaal gesproken te hebben. De fans van Van Gaal had Van de Rijt zorgvuldig gemeden.

Aan de radio-tirade tegen Van Gaal kwam zaterdag maar geen einde. Van de Rijt voelde zich geïnspireerd door Van Gaals gedrag van vorige week zondag in Doetinchem. NOS-verslaggever Van Gelder was in Doetinchem door de Ajax-trainer onheus bejegend. Van de Rijt, zelf geen journalist ('Want anders zou ik het wel weten') riep zaterdag op tot verzet door de Nederlandse sportjournalisten. 'Het wordt tijd dat de sportpers terugslaat.'

En ging vervolgens onverdroten voort met het beschimpen van Van Gaal. 'Een beschadigd imago? Hij heeft allang geen imago meer.' En: 'Van Gaal kan niet inkopen. En zonder zijn eerste keus kan hij ook geen kloppend elftal samenstellen.'

Het radiobabbeltje van zaterdag droeg overigens een hoogst merkwaardig karakter. Van de Rijt leest geen column voor maar antwoordt op vragen van een verslaggever. Hij is de Hans Kraay-senior van Radio Noord-Holland.

Behalve analyseren mag Van de Rijt graag chargeren. In diezelfde uitzending van zaterdag noemde hij ex-VVCS-medewerker Peter Gerards een oplichter, benevens patser en maffiafiguur.

Eén ding lijkt zeker: Radio Noord-Holland (93.9 of 97.6 FM) maakt een aardige kans op een boycot door Van Gaal. Mogelijk dat Van Gaal op een zaterdagmiddag wel wat beters te doen heeft dan naar deze regionale zender te luisteren, maar de opvattingen van Van de Rijt, trainer van een zondag-derdeklasser, zullen hem ongetwijfeld niet ontgaan.

J.V.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden