Van Dijk schiet niets op, vindt ze zelf

Op een oordeel van een ander over haar eerste optreden bij de WK baanwielrennen zat Ellen van Dijk niet te wachten....

Van onze verslaggever Mark Misérus

De renster kende geen genade. Ze had zichzelf wel voor haar hoofd kunnen slaan, zei ze nadat ze als zesde was geëindigd in de 3 kilometerrit op het velodrome van Pruszkow, nabij de Poolse hoofdstad Warschau.

Weliswaar had ze in haar race de Colombiaanse veterane Calle achter zich gehouden. Maar Van Dijk kwam niet in de buurt van de Britse Houvenaghel, die in de finale het goud aan Alison Shanks uit Nieuw-Zeeland moest laten.

Haar tijd, 3 minuut 38, was acht seconden langzamer dan het resultaat waarmee Van Dijk ‘echt tevreden’ was geweest en zes tellen trager dan de score waarmee ze vorig jaar met de vijfde plaats debuteerde bij het WK. Hoezeer ze het ook probeerde, een verklaring voor haar steeds grotere verval in de wedstrijd vond ze niet.

Stilstand voelt als achteruitgang voor een topsporter. De atlete die volgens het scoreblad dus langzamer was geworden dan twaalf maanden geleden, noemde die constatering verschrikkelijk. ‘Volgens mij kan ik maar beter niet meer trainen voor een WK’, zei ze met een zuinig lachje.

Haar wereldtitel op de scratch, waar ze iedereen verraste door als debutante van de anderen weg te rijden, had ze in Manchester behaald na een bijna minimale voorbereiding. Van Dijk stroomde zelfs zo laat in op de baan dat ze punten tekort kwam om naar de Olympische Spelen in Peking te mogen worden uitgezonden.

Haar WK-prestatie, nadat ze bij het EK onder 23 jaar al opvallend goed had gepresteerd, maakte haar nieuwsgierig naar haar kansen, bovenal met het oog op de volgende Spelen. Voor het toernooi in Polen besloot ze meer uren op de baan door te brengen, ook al verstoorde het haar ambities op de weg enigszins.

Bij Team Columbia, dat bij de mannen en de vrouwen over de succesvolste ploegen van vorig jaar beschikt, is ze een gewaardeerd ‘stoemper’, zoals ze zichzelf beschouwt. Maar van haar plan om ook in een na-olympisch jaar aan het WK deel te nemen, kon niemand haar afbrengen.

De 22-jarige Van Dijk volgde het voorbeeld van de concurrentie door met een zwaarder verzet op haar fiets te gaan trainen. Uit de tijden die ze in de wereldbeker neerzette, leidde ze af dat haar ontwikkeling volgens plan verliep.

In Kopenhagen won ze zowel de puntenkoers als de achtervolging, ook al liet een deel van de concurrentie het toernooi links liggen. Gisteren had het zwaardere verzet juist als een loden last gevoeld, bekende ze. Een paar ronden voor het einden schakelde ze terug.

Van Dijk worstelde met de constatering dat ze dit seizoen minder snel vooruitkwam dan in haar eerste weken op de baan, hoe logisch die ook is. ‘Het mag misschien niet, maar je bent toch steeds aan het vergelijken met vroeger. Dan is de waarheid dat je jezelf minder ontwikkelt. Daar moet je mee kunnen omgaan.’

Uit de trainingen, die minder lang zijn dan een wedstrijd, kon ze maar moeilijk opmaken waar ze zich op de opwaartse lijn bevond. Bovendien ondervond ze dat haar wereldtitel op de scratch dit jaar vooral in haar nadeel werkt.

‘Vorig jaar kende niemand me, nu houdt iedereen me in de gaten. Niemand laat me meer wegrijden, zoals in Manchester. Bij de wereldbeker in Melbourne reed ik in mijn kampioenstrui. Ik hoefde maar aan te zetten of iedereen schreeuwde al moord en brand.’

De komende dagen komt Van Dijk in de BGZ Arena nog in actie tijdens de scratch, de puntenkoers en de ploegenachtervolging. Toch houdt ze er serieus rekening mee dat ze voorlopig geen nieuwe wereldtitel op haar palmares zal bijschrijven.

‘Ik weet niet hoe ik deze teleurstelling nog van me af moet rijden’, zei ze, nadat ze ‘een hele winter in één klap had weggegooid.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden