Van Dijk ontkent vlucht voor Vlaamse dopingcontroleur

Stefan van Dijk beweert onschuldig te zijn, zijn ploegleider Hilaire Van der Schueren zegt hem te geloven, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat de Nederlandse wielrenner een schorsing van minimaal een halfjaar nog kan ontlopen....

Van onze verslaggeefster

Zo staat het althans te lezen in het proces-verbaal dat dokter Hans Cooman in Oud-Turnhout voor de deur van Van Dijk opmaakte. De in België woonachtige renner wilde even voor twee uur ’s middags met zijn donkerblauwe Audi A3 de oprit van zijn huis indraaien, toen hij het gele ‘dopingbusje’ van de Vlaamse Gemeenschap ontwaarde, remde, zijn auto in de achteruit zette en wegstoof.

Cooman, die had geprobeerd de Nederlander via mobiele telefoon te bereiken, schreef in zijn rapport dat hij Van Dijk had herkend. Een dopingcontrole weigeren staat gelijk aan een positieve controle en kan een schorsing van minimaal zes maanden opleveren. Over twee weken volgt de uitspraak.

De renner bleef vrijdag weg van de hoorzitting en stuurde advocaat Philippe Carsau. Die verklaarde dat de vlucht van Van Dijk ‘een schrikreactie’ was en dat de renners ‘zijn verontschuldigingen aanbood’.

Hilaire Van der Schueren, manager bij Mr.Bookmaker, sprak die lezing zaterdag tegen. Van Dijk zou nimmer met een advocaat hebben gesproken. Die was tijdens de zitting ‘zomaar’ verschenen.

Zijn sprinter zou hem een tijdje geleden hebben opgebiecht dat hij een brief van de Vlaamse Gemeenschap had ontvangen, maar hebben beweerd dat hij nooit was gevlucht voor een out-of-competion-controle. ‘En ik geloof mijn renner tot het tegendeel is bewezen.’

Op 8 juni was Van Dijk niet thuis in Oud-Turnhout maar bij zijn ouders in Nederland. Zij zijn bereid dat te getuigen. Van der Schueren: ‘De arts heeft niet eens de nummerplaat van de bewuste auto opgeschreven waarin hij meent Van Dijk te hebben herkend. Er rijden daar wel meer donkere Audi’s rond in die straat.’

Dat zijn renner op de bewuste dag onbereikbaar was voor de controleur, begreep de Belgische manager ook al niet. Hij kreeg Van Dijk altijd meteen aan de telefoon. Volgens Van der Schueren pleit het voor de sprinter dat bij een huiszoeking later niets verdachts werd gevonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden