Van der Weijden gaat elf uur te water voor het goede doel

Maarten van der Weijden gaat een nacht te water. Vannacht, de overgang van vrijdag naar zaterdag, zwemt de olympisch kampioen van 2008 te water voor het goede doel, het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF). De ex-kankerpatiënt legt dan 42 kilometer af in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion.

John Volkers
Maarten van der Weijden Beeld anp
Maarten van der WeijdenBeeld anp

Hij zal 839 keerpunten maken in het 50-meterbad: samen met startduik en de laatste meters tot de finish goed voor 42 duizend meter. Van der Weijden denkt elf uur nodig te hebben voor zijn marathon. Zijn olympische titel van 2008 behaalde hij in het open water. Destijds zwom hij 10 kilometer op de roeibaan van Peking.

Zijn persoonlijk langste afstand legde hij af tijdens een wedstrijd in een rivier in Argentinië. Van der Weijden zwem toen in 7 uur maar liefst 57 kilometer. Stroomafwaarts, dat weer wel.

De race over 42 kilometer in het binnenbad kwam in beeld toen Van der Weijden werd gevraagd iets bij te dragen aan de KWF Marathonweken. Hij kwam met het idee de klassieke marathonafstand in het water af te leggen. Hij is sinds begin dit jaar in serieuze voorbereiding. De Rotterdammer ligt buiten zijn spreekbeurten in den lande - zijn broodwinning - in de zwembaden van Alkmaar en Dordrecht.

Op die plekken kreeg indertijd zijn carrière gestalte. Van der Weijden raakte ooit gehard door de 100 x 100 meter, de ultieme krachtproef die de Alkmaarse zwemcoach Ids Gobes hem oplegde. Toen het zwemmen in openwater olympisch werd, in 2005, besloot hij zich op de 10 kilometer te richten. De reus, die vijftien jaar geleden door stamceltransplantatie en chemotherapie van leukemie genas, werd wereldkampioen op de 25 kilometer, voordat hij de olympische primeur van Peking binnenhaalde.

Bij de zes uur durende test voor de vuurproef van vannacht kwam hij naar zeggen in een 'versufte toestand' terecht. Zijn huid zwol op, een rib deed pijn en het lichaam schreeuwde voortdurend 'stop, stop, stop'. Al dat gevoel gaat Van der Weijden uitschakelen in de langste en zeker de zwaarste nacht van zijn leven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden