Van der Veen rekent eindelijk af met het verleden

Driemaal werd hij Nederlands kampioen on kunstijs. Maar pas sinds zaterdag voelt Bertjan van der Veen zich serieus genomen in de wereld der marathonschaatsers....

Van onze sportredactie

'Als je een klassieker over 200 kilometer wint, tel je pas echt mee. Ikben in mijn leven nog nooit zo blij met een overwinning geweest. De enigewens die ik nu nog heb, is de tocht in Friesland te winnen', zei Van derVeen.

In de 200 kilometer lange tocht versloeg de rijder van de Time Out-ploegzijn enige medevluchter Casper Helling in de eindsprint. Bas van Hest werdderde.

'Hebbes', schreeuwde Van der Veen toen hij over de eindstreep gleed. Hijhad zijn vuist gebald en aan zijn blik viel af te lezen dat een last vanzijn schouders was gevallen. De fysiek en mentaal sterke schaatser gold deafgelopen jaren als eeuwige tweede. Acht keer stond hij na eenalternatieve Elfstedentocht op het podium. 'Ik moest steeds een anderfeliciteren en dat ging me knap vervelen.'

Op de witte ijsvlaktes van de Weissensee won Van der Veen de rit in 5uur, 37 minuten en 2 seconden. Dat was geen recordtijd. Het slechte ijs ophet voorste gedeelte van het parcours stond dat in de weg. Verder waren deomstandigheden goed. De temperatuur schommelde bij windstil weer rond hetvriespunt.

In het sfeervolle decor waren de tweehonderd schaatsers in hun element.De wedstrijd boeide zeer. Vijftien schaatsers bundelden na ruim veertigkilometer hun krachten. De groep, met toppers als Van der Veen, Heideman,Hoogenboom, Landman en Helling, forceerde de beslissende slag en zette deachterblijvers op meer dan twee minuten achterstand.

In het verdere verloop van de wedstrijd werd de kopgroep behoorlijkuitgedund. Van der Veen en Helling bleven maar sleuren voorin en leken overmagische krachten te beschikken. Alleen Gaasenbeek, Zwitser en Van Hestkonden het spoor van het ontketende tweetal volgen. Eenmaal het tempo opelkaar afgestemd, werkten de vijf vluchters prima samen.

Twintig kilometer voor de eindstreep waagde Helling de gok. De voormaligNederlands kampioen op de tien kilometer probeerde het als solist en reedmeer dan vijftien kilometer ongeveer tien seconden voor de rest uit.

In de laatste vijf kilometer wisten alleen Van der Veen en Van Hest dekloof te dichten. In de nerveuze finale moest Van Hest capituleren. In deeindsprint gaf Van der Veen op een vrij gemakkelijke manier zijn enigeovergebleven concurrent Helling het nakijken.

Van der Veen, die in 2004 tijdens de Finse alternatieve Elfstedentochtnipt door Helling werd verslagen, was na afloop lyrisch. 'Ik heb afgerekendmet mijn verleden. Ik was altijd te enthousiast in de finale en bliesmezelf vaak op.

'Vandaag voelde ik me net een regisseur. Ik had alles in de hand en wistdat ik zou gaan winnen. Ik heb Helling bewust een lange solo laten rijden.Dat heeft hem in de eindsprint opgebroken.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden