Van der Reijden weer puinruimer

Door het Jeugdjournaal werd Joop van der Reijden (71) ooit uitgeroepen tot 'hotemetoot van de jaren tachtig.' Dat sloeg op de vele functies die hij bekleedde, in de politiek, de sport- en de mediawereld....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Van der Reijdens voornaamste taak wordt het zoeken van een nieuwe voorzitter voor de sportkoepel, na het vertrek van Wouter Huibregtsen. Als de aangesloten bonden ermee akkoord gaan, blijft Van der Reijden aan tot de najaarsvergadering in november.

Het overgebleven bestuur van NOCNSF zocht de afgelopen weken naar een voorlopige vervanger van Huibregtsen. 'Van der Reijden stond bovenaan onze lijst. We hebben hem als eerste benaderd', zegt Jan Loorbach, vice-voorzitter en de chef de mission bij de Olympische Spelen in Sydney over twee jaar.

'In overleg met het bestuur gaat hij een profielschets voor de nieuwe voorzitter opstellen. En daar een geschikte kandidaat bij zoeken', zegt Loorbach. Ook moet Van der Reijden de opbouw van de organisatie van NOCNSF analyseren.

'Het moet een meer geïntegreerd geheel worden. We moeten uitkijken dat mensen niet langs elkaar heen gaan werken. Bijvoorbeeld een persoon die zich alleen bezighoudt met het professionele apparaat op Papendal en een die zich alleen bemoeit met de topsport', kijkt Loorbach vooruit op mogelijke veranderingen.

Ooit leidde Van der Reijden een zwemclub met 900 leden. En was hij interim-directeur van een Haags ziekenhuis. Zijn beroepsmatige loopbaan begon hij in de internationale veehandel. Later werd hij een van de vier directeuren van het VNO. Van der Reijden, van oorsprong bedrijfseconoom, noemde zijn periode als troubleshooter bij Feyenoord in een interview met de Volkskrant uit 1991 'een kostelijk avontuur'.

De gezondheidszorg was een volgende passie. Hij werd door CDA-partijgenoot Lubbers naar WVC geroepen. Maar na één ambtsperiode als staatssecretaris was het al voorbij. Zelf dacht hij dat Lubbers hem te buitenissig had gevonden, en te openhartig.

Als staatssecretaris had Van der Reijden te maken met Henk Vonhoff als NOC-voorzitter. Toen die aftrad, werd Huibregtsen benoemd. Van der Reijden in 1991: 'Ik zal wel niet in het functieplaatje hebben gepast. Maar boos word ik daar niet om.

'Als je zo ver afstand hebt genomen van de sport als ik, dan moet je toch enorm lachen om bijvoorbeeld het Nederlands Olympisch Comité.' En over Anton Geesink, IOC-lid en niet bepaald de beste vriend van de opgestapte Huibregtsen, zei Van der Reijden destijds: 'Geesink, die als vertegenwoordiger van een internationale organisatie al jaren strijd levert met de mensen die hij geacht wordt te vertegenwoordigen. Dat kan toch helemaal niet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden