Van der Meer verlangt dubbele nationaliteit

Al dik twee jaar strijdt waterpolo-international Harry van der Meer voor zijn recht op dubbele nationaliteit. Sinds hij door zijn Italiaanse werkgever, profclub RN Savona, eind 2002 werd gedwongen als boventallige 'buitenlander' de Italiaanse nationaliteit aan te nemen en zijn Nederlandse paspoort kwam te vervallen, is de Veenendaler in een...

Van der Meer, bij de Olympische Spelen van 1992, '96 en 2000 de topspeler van het Nederlands waterpoloteam, is vastbesloten weer voor de nationale ploeg uit te komen. Die weg is sinds begin 2003 gebarricadeerd. Van der Meer (31) was als Italiaan niet inzetbaar voor het Nederlandse team dat zich niet wist te kwalificeren voor het olympisch toernooi van Athene (2004).

Gisteren bepleitte advocaat mr Flory Wassenaar de zaak van Van der Meer voor de rechtbank in Den Haag. Wassenaar, gespecialiseerd in naturalisatiezaken, is gehuurd door NL Sporter, de vakbond van sporters. Hij stond bij het beroep, een procedure tegen de immigratie- en naturalisatiedienst, tegenover het ministerie van Vreemdelingenzaken.

Het ministerie hield staande dat Van der Meer eerst in Nederland moet komen wonen, wil hij weer in aanmerking komen voor het Nederlandse paspoort. Wassenaar wijst dat argument af. Het ministerie van Sport (VWS) en de zwembond hebben juist geadviseerd Van der Meer weer snel zijn Nederlandse nationaliteit terug te geven. Dat advies is genegeerd door Vreemdelingenzaken.

In Italië wonen en voor Nederland uitkomen wordt door voetbalinternationals als Davids en Seedorf in praktijk gebracht. De situatie van Van der Meer is bijna identiek en daarom zou een uitzondering gemaakt moeten worden, meent zijn advocaat. Ook volgens het Verdrag van Straatsburg, tussen Nederland en Italië, zou een dubbele nationaliteit mogelijk zijn.

Uitspraak over zes weken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.