Van der Hart sluit hectische week af met winst en een vuist

Een schreeuw. Een vuist. En heel even een 'hadden jullie nog wat?'-beweging met zijn hoofd naar de harde kern van PEC Zwolle, vlak achter zijn doel. Daarna sprint Mickey van der Hart zondag, iets na kwart over vier, naar de rest van de spelers van Go Ahead, die bij de middenstip al druk bezig zijn met een groepshug, na de 0-1-zege op PEC Zwolle.

Iwan Tol
null Beeld ANP Pro Shots
Beeld ANP Pro Shots

Het liefst had Van der Hart, huurling van Ajax, afgelopen maandag de IJsselderby al gespeeld, vertelt hij na afloop. Lachend: 'Of nou ja, laten we er dinsdag van maken.' Maandag moest eerst nog even de storm gaan liggen, na zijn historische polletjes-blunder tegen Ajax.

Tot zijn verbazing vernam de doelman dat de televisieprogramma's Man bijt hond, De Wereld Draait Door en Hart van Nederland interviews met hem wilden. 'Toch niet echt media waar je als voetballer vaak mee te maken hebt.' Ja, zelfs de gerenommeerde Franse sportkrant L'Equipe hing aan de lijn in Deventer.

Maar Van der Hart sloeg alle aanvragen beleefd af. Hij wilde zich concentreren op de streekderby tegen PEC Zwolle, een wedstrijd die hij vanwege alle sentimenten had leren kennen als 'een soort mini Ajax-Feyenoord'. Alleen daar, op het kunstgrasveld van het IJsseldeltastadion, zou hij een passend antwoord kunnen geven.

Joelen

Voor de zekerheid had Foeke Booy hem in aanloop naar het duel nog even apart genomen. 'Wees er op voorbereid dat het publiek gaat joelen bij elke terugspeelbal.' En inderdaad, dat gebeurde. Maar hoe hard de Zwolse fans ook 'oooeeeiiii' riepen zodra de bal zijn kant op kwam, Van der Hart verblikte of verbloosde niet. Hij keepte een nagenoeg foutloze wedstrijd en dat zegt veel over de mentale weerbaarheid van de pas 20-jarige doelman.

Alleen na het laatste fluitsignaal liet hij zich dus heel eventjes gaan. Maar hallo, mocht hij misschien? 'Ik heb negentig minuten lang van alles naar mijn hoofd gekregen. Of eigenlijk langer, want het begon al tijdens de warming-up. Dat heb ik als een man geïncasseerd. Dan moeten zij ook niet moeilijk doen als ik zo'n gebaar maak na het laatste fluitsignaal, toch?'

Het optreden van Van der Hart, zijn ultieme revanche, was een van de vele verhalen die speelde rondom de beladen streekderby. Dit keer behoorde ook Ron Jans tot de hoofdrolspelers, al was het tegen wil en dank. De doorgaans zo voorkomende coach van PEC Zwolle werd in de slotfase door arbiter Makkelie naar de tribune gestuurd.

Jans had zich nogal druk gemaakt om een sliding die Bart Vriends had ingezet op Jesper Drost. Zoals Louis van Gaal in 1995 in de Champions Leaguefinale tegen AC Milan een karatetrap imiteerde, zo probeerde Jans Makkelie duidelijk te maken wat Vriends zojuist had misdaan. Dat ging niet helemaal goed, opeens lag hij op z'n snufferd. 'Dat moet ik ook niet doen op mijn leeftijd', kon hij er na afloop ook wel de humor van inzien.

Juist Jans had vooraf in al het gekrakeel rond de derby - tot noodverordeningen in dorpen rond Zwolle aan toe - het hoofd koel gehouden. In het programmaboekje merkte hij droogjes op: 'Ik woon in Tynaarlo. Daar hebben ze nog nooit van de IJsselderby gehoord.'

Te laat

Heel veel zin om zijn dorpsgenoten bij te praten over de recentste editie van de Slag om de IJssel zal hij zondagavond niet hebben gehad. Pas na de rode kaart van Stef Nijland, die in de tweede helft een slaande beweging maakte richting Jop van der Linden, kreeg PEC Zwolle de geest. Te laat, want toen stond de thuisploeg al met 0-1 achter dankzij een doelpunt van Jeffrey Rijsdijk. 'Het leek wel alsof wij te veel vertrouwden op onze voetballende kwaliteiten', constateerde Jans.

Na de afstraffing bij Heerenveen was de nederlaag tegen Go Ahead de tweede op rij voor PEC. Bang dat de val van zijn ploeg structurele vormen aanneemt, is hij evenwel niet. 'Het kan heus een keertje gebeuren dat PEC Zwolle twee keer achter elkaar verliest.'

En daarna, op z'n Jans'. 'Toen ik in Japan voetbalde heb ik het boek 'The Growing Pains of Adrian Mole' gelezen. Zo is het bij ons ook een beetje, we hebben gewoon een beetje last van groeistuipen.'

Terwijl Jans die woorden uitsprak, was Mickey van der Hart druk in de weer met zijn telefoon. Pas afgelopen dinsdag had hij die weer aangezet. Nu, na die zoete overwinning bij de aartsrivaal, kon het wel weer, een tweetje de wereld insturen. 'Na een (persoonlijk) hectische week een heerlijke, schitterende overwinning geboekt in de IJsselderby! Comeonnnnnn', tikte hij met een grote glimlach in.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden