Van de Rijt is in lucht opgegaan

De zondebok is zoek. Zelfs zijn oude media-werkgever, Radio Noord-Holland, heeft Peter van de Rijt niet kunnen vinden. Ook de radiomakers wilden zijn commentaar over het nieuws dat uitgever De Arbeiderspers het door Van de Rijt geschreven boek 'Het veld van oneer' op de plank zal laten liggen....

Van de Rijt werd vorig jaar afgezet als vice-voorzitter van FC Volendam en beweerde te zijner tijd nog eens een boekje open te doen over het betaald voetbal. Het roddelgehalte zou hoog zijn en de toon scherp. Van de Rijt was in zijn tijd als columnist bij Radio NH een mannetje dat zelfs de grote Van Gaal durfde aan te vallen. Daar waren er niet veel van.

Hij was echter ook een man die graag in zijn eigen sprookjes geloofde, zo bewees hij met het gefalsificeerde sponsorcontract dat voor hem de ondergang inluidde. De trainer en suikeroom bij amateurclub Buitenveldert die de profs wel eens een lesje management zou geven, werd weggestuurd, in maart persoonlijk failliet verklaard en het onderzoek naar valsheid in geschrifte is door justitie nog steeds niet afgerond.

Ook bij zijn uitgever raakte Van de Rijt in diskrediet. Ghostwriter Oltheten die uit een aantal interviewsessies met Van de Rijt het manuscript destilleerde, verklaarde alle contact met hem verloren te zijn. Hij had zich niet aan deadlines gehouden, verzuimde zijn vier mille aan de co-auteur over te maken en ten slotte was er de opvatting dat de golf van negatieve publicaties misschien wel enige waarheid over de figuur-Van de Rijt zou kunnen bevatten.

In de pers heette dat: 'We zijn een gerenommeerde uitgeverij en willen niet dat lezers twijfelen aan het waarheidsgehalte van onze boeken.' Die stijve opvatting - dit had De Arbeiderspers beter vooraf kunnen bedenken - berooft de voetbalwereld van een mogelijk kostelijk verhaal over alle ongerechtigheden in de voetballerij, zoals 'de leugens, de manipulaties, het zwarte geld, de malversaties, de vriendjespolitiek en de invloed van de media'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden