Van Commenée stelt de trainer-coach centraal

Charles van Commenée begint vandaag als technisch directeur van de olympische sportkoepel NOC*NSF. Hij is de opvolger van de veelgeprezen Joop Alberda....

Die zal de atletiekcoach met Britse antecedenten met open armen ontvangen en hem om raad en vooral daad vragen voor het tracé naar Peking 2008. De Olympische Winterspelen van 2006 laat Van Commenée aan zich voorbij gaan. Hij zal zich met al zijn energie en daadkracht richten op de Zomerspelen van twee jaar later.

De overgang van de ene technisch directeur (Joop Alberda) naar de volgende (met de zelfbedachte codenaam CvC) heeft zich bij het nationaal olympisch comité met vertraging voltrokken. Alberda was al sinds oktober van de werkvloer verdwenen.

In het interregnum zijn beslissingen genomen die Van Commenée voor lief dient te nemen. Hij heeft zich vanuit Engeland niet met de zaken bemoeid. Wel ontving hij in Birmingham drie dagen lang collega en `vriend' Alberda voor de overdracht.

Wat toen allemaal is gezegd, is privé. Het was geen van hogerhand gelaste archief-overdracht. Wel staat vast dat Van Commenée niet zal breken met ingezette trends. Hij en Alberda denken over negen van de tien zaken in topsportland hetzelfde. Op die ene afwijkende portefeuille zal Van Commenée zich onderscheiden.

Het zal overigens tot eind maart duren voor Van Commenée echt zichtbaar zal zijn als technisch directeur. Hij wil zich dan in Los Angeles melden bij de WK baanwielrennen. Theo Bos verdedigt er zijn wereldtitel op de sprint. De `baan' wordt, niet alleen door CvC, gezien als een belangrijke medaillesport voor de Spelen van 2008.

De korte en middellange termijn zullen, als het aan Van Commenée ligt, overheerst worden door de lange termijn. Het primaat van het beleid zal bij de individuele coach liggen. De ex-atletiekcoach broedt op een plan, waardoor in samenwerking met het ministerie van Sport (VWS) meer coaches fulltime aan de slag kunnen.

Hij denkt aan een banenpool, aan mannen en vrouwen die na vier jaar bondscoachschap kunnen terugschuiven naar de jeugdcategorie, om daarna weer de opstap te maken naar het hoogste prestatieniveau. Het voortdurende verdwijnen van kennis - in Nederland stopt na een olympische cyclus een op de twee bondscoaches - is Van Commenée een doorn in het oog.

Te lang zijn coaches volgens hem sluitpost geweest op de begrotingen van sportbonden. Kantoorpersoneel heeft vaak een betere positie dan coaches. Topsporters hebben door de jaren heen een nadrukkelijke positieverbetering bereikt.

Van Commenée heeft bij zijn aantreden - op 12 oktober werd hij verrassend als de nieuwe vangst van NOC*NSF gepresenteerd - gezegd dat hij hoopte dat zijn jaren bij de olympische sportkoepel vooral zullen worden herinnerd als de periode waarin de Nederlandse sportcoach een betere positie kreeg.

Met de adviseurs Ad Roskam, Frans van Dijk en Peter Murphy vormt hij een technische commissie. Samen met Marcel Sturkenboom, directeur sport van NOC*NSF, zal het beleid worden bepaald. Over de financiële middelen die beschikbaar zijn, bestaan vraagtekens. Nog drie grote A-sponsors moeten contracten tekenen. Het gat in de begroting bedraagt vijftien miljoen euro.

De vraag is interessant wie Van Commenée als delegatieleider van de olympische ploeg voor Peking zal benoemen. In de vorige cyclus werd voor de bestuurder Peter Vogelzang gekozen. Hij voerde, als amateur, het team de mission aan, met Alberda en Sturkenboom als betaalde krachten.

Van Commenée heeft vetorecht bedongen voor de invulling van de olympische staf. Hij wil binnen veertien dagen zijn man of vrouw presenteren.

Emancipatorische overwegingen spelen bij hem geen rol, hoezeer de vrouwelijke voorzitter van zijn koepel, Erica Terpstra, ook op de benoeming van een vrouw zal aandringen.

Hij wil een zwaargewicht benoemen met een achtergrond als coach. In die hoedanigheid lijkt Cees Vervoorn, olympisch zwemmer, olympisch coach en paralympisch chef de mission, een voorname kandidaat te zijn. Dat was hij de vorige keer ook, maar toen werd de politieke benoeming van een man (Vogelzang) van de grootste sportbond van Nederland (KNVB) er doorheen gedrukt.

Dat zal Van Commenée niet laten gebeuren. Hij heeft voor acht jaar getekend en wil de omstandigheden creëren om die termijn met succes te vervullen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden