Van Beek schreeuwt z'n onschuld uit, maar wie gelooft hem?

Thom van Beek stond op het punt om ploeggenoot van Sven Kramer worden. Nu staat de superknecht bekend als de eerste marathonschaatser die positief testte op epo. Een urinecontrole na een wedstrijd in Tilburg in januari - waar hij vijftiende werd - kan hem vier jaar schorsing opleveren. Van Beek zegt onschuldig te zijn.

Thom van Beek. Beeld null
Thom van Beek.

'Ik ben oprecht verbijsterd en heb geen epo gebruikt, nu niet en ook in het verleden niet', schreef Van Beek in een verklaring. Hij heeft de schijn tegen, zowel de A- als de B-staal zijn positief. Van Beek (24) zegt dat er wetenschappelijke onderzoeken zijn gestart om zijn onschuld te bewijzen. Epo vergroot de zuurstofopname door het bloed, waardoor het duurvermogen toeneemt.

In februari kwam Van Beek in het nieuws door de bekendmaking van zijn onverwachte transfer naar Lotto-Jumbo. Trainer Jac Orie zag in Van Beek - die over opvallende testresultaten op de fiets beschikte - een goede trainingspartner voor Sven Kramer.

Lotto-Jumbo bracht zondag naar buiten dat de mondelinge overeenkomst met Van Beek was afgeketst nadat de schaatser melding had gemaakt van 'een medisch probleem'. Mocht Van Beek in de nabije toekomst groen licht krijgen om te schaatsen, dan gaat Lotto-Jumbo weer met Van Beek om tafel, schreef het team.

De kans dat epo in urine wordt aangetroffen terwijl een sporter onschuldig is, is zeer klein volgens Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit. 'Maar op voorhand sluit ik nooit iets uit en elke theorie is interessant', zegt Ram, die stelt niet specifiek op de zaak van Van Beek in te gaan.

Duwen en trekken

Van anabolen is bekend dat het als vervuiling in voedingssupplementen terecht kan komen. Bij epo, dat wordt gemaakt in goede, legale fabrieken maar in de sportwereld te boek staat als illegaal prestatiebevorderend middel, is dit nooit vastgesteld. Bovendien leerde Van Beek tijdens zijn opleiding als langebaanschaatser altijd door de Dopingautoriteit gecontroleerde voedingssupplementen te gebruiken.

Van Beek, die bij zijn ouders in het Zuid-Hollandse Stompwijk woont, was tot 2014 actief op de langebaan. Sinds twee jaar schaatst hij marathons tussen de A-rijders, waar hij in eerste instantie moest leren omgaan met het bijbehorende duwen en trekken. Van Beek staat bekend als een harde werker, die leeft voor de sport. Op zijn 15de fietste hij sneller dan de getrainde volwassen mannen uit zijn regio.

Het afgelopen seizoen behoorde Van Beek tot de sterkere schaatsers van het peloton, maar reed hij doorgaans in dienst van kopman Gary Hekman. Bij het NK massastart werd Van Beek tweede. In de Marathon Cup stond hij dit jaar vier keer op het podium, nooit op de hoogste trede. Daarnaast fietste hij vorige zomer niet onverdienstelijk in regionale koersen.

Schaatser Gary Hekman juicht als hij als eerste de marathon op natuurijs wint. Beeld null
Schaatser Gary Hekman juicht als hij als eerste de marathon op natuurijs wint.

Verzwegen

Hoewel Van Beek al op 11 februari op de hoogte werd gesteld van zijn positieve urinetest, heeft hij het nieuws ruim een maand verzwegen. Voor een reis naar een schaatswedstrijd in Zweden meldde hij zich op de ochtend van vertrek ziek bij Roy Boeve, zijn ploegleider bij Van Werven. Een opstelling voor de daaropvolgende wedstrijden wist Van Beek te vermijden door te zeggen wederom niet fit te zijn.

Boeve, die woensdagavond vijf minuten voor het naar buiten brengen van het persbericht telefonisch door de vader van Van Beek op de hoogte werd gesteld: 'Nu krijg ik vragen of ik het afgelopen jaar iets heb meegekregen. Hoe kun je zoiets verwachten? Het gaat om marathonschaatsen! Twee rondjes om de kerk, dat is het. Ik ben in shock en weet niet wat ik moet geloven.' Er gaat weinig geld om in de marathonwereld. Net als de meeste teams beschikte Van Werven niet over een ploegarts.

In februari, een maand na de urinetest van Van Beek, werden drie van zijn ploeggenoten tegelijkertijd getest na een cupwedstrijd. Toevallig lijkt dit niet, al wil Ram van de Dopingautoriteit ook hier geen uitspraken over doen. Het duurt ongeveer drie weken totdat de uitslag van een positieve test bekend is. Het peloton telt zestig schaatsers en slechts één andere rijder moest diezelfde dag urine afstaan. Alle testen van die dag bleken negatief.

Van de sociale media

De tuchtcommissie bepaalt welke straf Van Beek krijgt. Op het gebruik van epo staat een schorsing van vier jaar. Als een sporter kan aantonen dat er geen opzet in het spel is, kan de straf zakken.

Na het versturen van het persbericht door de KNSB verwijderde Van Beek woensdagavond zowel zijn Facebook- als zijn Twitteraccount. Ook veranderde hij zijn voicemailbericht, bellers naar zijn mobiele nummer worden inmiddels doorverwezen naar zijn advocaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden