Van Basten: superassistent

Bondscoach van het Nederlands elftal, hoofdtrainer van Ajax, een paar jaar niets, hoofdtrainer bij Heerenveen en bij AZ en, uit eigen beweging, assistent bij AZ. En dan nu, zeven jaar na het abrupt geëindigde EK van Oostenrijk en Zwitserland, terug bij het Nederlands elftal. Als assistent wel te verstaan.

Mark Misérus
Marco van Basten (L) met Ruud Nistelrooy. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Marco van Basten (L) met Ruud Nistelrooy.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Marco van Basten (50) onderhandelt met de KNVB nog over de laatste details, al hoeven die formaliteiten niet lang op zich te laten wachten. De bond en de beoogde assistent zien allebei uit naar een hereniging. De KNVB is het al met AZ eens over de wijze waarop het nog een jaar lopende contract van Van Basten wordt afgekocht.

Een dubbelrol is zowel voor de club als voor Van Basten geen optie, omdat hij verwacht veel tijd kwijt te zijn aan het assisteren van de nieuwbakken bondscoach Danny Blind. Pikant: aan zijn zijde treft hij straks Ruud van Nistelrooij, die een tijdlang niet meer voor Oranje wilde uitkomen omdat Van Basten er leiding gaf.

Zijn noodgedwongen verkorte carrière als speler verliep overzichtelijk: meer dan twee clubs (Ajax en AC Milan) diende hij niet. De trainer Van Basten is binnen drie jaar alweer aan zijn vierde job toe, hoewel hij misschien nog trainer bij AZ was geweest als zijn lijf en geest niet tegen hem in het geweer waren gekomen.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Stap terug

Hij was nog maar net aan de slag als hoofdcoach in Alkmaar begin vorig seizoen, toen hij de voor hem onvermijdelijke stap terug zette. Van Basten kampte mede door het overlijden van zijn vader met hartkloppingen en 'werkstress'. Voor de zelfgekozen rol van assistent voelde hij zich daarop niets te groot, ook niet van de twaalf jaar jongere en relatief onbekende Dennis Haar.

Tegen IJsland en Turkije, de hervatting van de EK-kwalificatie, zal hij zich in september presenteren als een soort superassistent van Danny Blind. Die werd na het vertrek van Guus Hiddink zoals verwacht tot bondscoach gepromoveerd.

Blind maakte al in de onderhandelingen een plaats vrij voor Van Basten: hij aanvaardde de job alleen als de KNVB hem een assistent naar keuze zou bezorgen, aldus De Telegraaf. In de top van de voetbalbond bestond er ook weinig weerzin tegen Van Basten, als voormalig wereldvoetballer óók een bruikbaar uithangbord en mogelijk lichtend voorbeeld voor jongere internationals.

Zo gloort een boeiend vervolg voor de trainer die in september bezwoer nooit meer als hoofdcoach aan de slag te willen. 'Met een stapje terug en met minder verantwoordelijkheid kan ik meer van waarde zijn', zei hij destijds.

null Beeld anp
Beeld anp

Cursussen

Van Basten had cursussen gevolgd om zichzelf te bevrijden van de stress waarmee het trainerschap bij hem gepaard gaat. De hoofdtrainer is, zei hij eens, 'de man op wie de pijlen worden afgeschoten'. Hij spaarde zichzelf ook niet, bijvoorbeeld toen hij een speelronde voor het einde van het seizoen 2008/2009 opstapte als coach van Ajax. 'Ajax verdient beter', zei hij onder meer.

Hoewel omringd door zijn assistenten, is de hoofdtrainer volgens Van Basten bovenal alleen. 'Het vak is zwaarder dan ik zelf zou hebben gewild', erkende hij vorig jaar, waarna hij in de luwte van het assistentschap opkrabbelde en zichzelf hervond.

null Beeld getty
Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden