Column

Van Basten gaat Michel Platini achterna

Het duurt nog even voordat het zover is, maar Marco van Basten verheugt zich enorm op het wereldkampioenschap in 2026. Deze week werd bekend dat het aantal deelnemende landen met vijftig procent wordt verhoogd, van 32 naar 48. Togo - Saoedi-Arabië, Van Basten kan niet wachten.

Paul Onkenhout
Heeft Marco van Basten grote ambities? Beeld epa
Heeft Marco van Basten grote ambities?Beeld epa

Hij is tegenwoordig 'Chief Technical Development Officer' bij wereldvoetbalbond FIFA. Het staat met hoofdletters in zijn bio op Twitter, waarschijnlijk om te benadrukken dat het hier om een uiterst belangrijke functie gaat.

In Zwitserland houdt Van Basten zich bezig met de spelregels. Kennelijk is dat een dagtaak, en waarschijnlijk een ondankbare. In het Algemeen Dagblad werd hij geframed als een 'trekpop' van de FIFA.

Zijn blijdschap over een WK met 48 landen kende geen grenzen. Aanvankelijk had hij zo zijn twijfels, bekende hij op Twitter. 'Maar een @FIFAWorldCup met meer landen wordt een nog groter feest & meer landen kunnen zich richten op de top.'

Vermoedelijk bijgestaan door een pr-mannetje twittert Van Basten in het Engels. Hij verheugde zich op een 'even bigger party', wat nog erger klinkt.

Nooit een feestnummer geweest, Van Basten, maar deze knalfuif kan wat hem betreft niet vroeg genoeg beginnen. En dan had hij nog niets eens gewezen op de extra inkomsten die zo'n uitgedijd toernooi opleveren, volgens de FIFA zo'n 600 miljoen euro. Dat FIFA-voorzitter Infantino het deelnemersveld in een vloek en een zucht liet uitbreiden om verzekerd te zijn van een herkiezing, liet hij ook onvermeld.

Intussen rolde door de voetbalwereld en de media een golf van verontwaardiging en onbegrip. Hoe meer middelmatige ploegen, hoe oninteressanter het toernooi, vatte Simon Kuper het kernachtig samen in een bijtend commentaar in de Financial Times. Ik ben benieuwd of dit soort stukken in Zürich de knipselmap halen, maar ik vrees van niet.

Een WK is van origine een krachtmeting van de beste landen ter wereld. Uitbreiding naar 48 landen ondermijnt dat principe.

Als deelnemen belangrijker wordt dan winnen, zijn de neutrale voetballiefhebbers de klos. Vorig jaar verschenen op het EK in Frankrijk voor het eerst 24 landen, in plaats van 16. Het saaiste toernooi sinds mensenheugenis was het resultaat. De meeste wedstrijden waren niet om aan te zien.

Dat weet Marco van Basten natuurlijk ook allemaal nog wel, maar hij heeft sinds een half jaar andere belangen. In eerste instantie leek zijn overstap van Oranje naar de FIFA niet geheel onlogisch. De man die hij middenin een kwalificatiereeks en een nationale voetbalcrisis de rug toekeerde, bondscoach Blind, toonde vorige maand in De Telegraaf nog begrip.

Van Basten was altijd al met spelregels bezig, zei Blind. Gesprekken met hem draaiden negen van de tien keer uit op zijn ideeën hoe het voetbal kan worden gemoderniseerd. Van Basten kreeg volgens Blind de FIFA maar niet uit zijn hoofd.

Op Twitter is te zien met hoeveel plezier hij zich beweegt in de hoogste kringen van een paradijs voor fraudeurs, waar integriteit uitzonderlijk is en in ruil voor stemmen met geld wordt gesmeten. In die wereld vecht Van Basten voor videoreferees en elektronische doellijnbewaking; belangrijke zaken, daar niet van, maar intern valt er bij de wereldvoetbalbond ook nog wel wat te bevechten. Daar hoor je hem niet over.

Plotseling zag ik het. Die jubeltweets over wéér zo'n toffe bijeenkomst bij de FIFA, die stellige verdediging van het plan om het WK tot monsterlijke proporties uit te breiden: de Chief Technical Development Officer is op weg naar iets groters. Dit is maar een begin.

Van Basten gaat Michel Platini achterna. Een voetbalveld is veel te klein voor hem. Hij wil later een internationaal voetbalbestuurder worden - zo'n echte.

Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant. Reageren? p.onkenhout@volkskrant.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden