Van Balkom wint dubbel zonder enige concurrentie

In een open koets door de straten van Groningen rijden. Dat leek trainer Peter Verlooy wel een passende prijs voor zijn pupil, die tijdens de NK atletiek zowel de 100 als de 200 meter vrij eenvoudig op zijn naam schreef....

Van onze verslaggeefster

Tynke Landsmeer

GRONINGEN

De tijden waren niet eens slecht te noemen. Op de 100 meter bleef Van Balkom slechts vijfhonderdste van zijn persoonlijke record verwijderd (10,34), terwijl hij op de tweehonderd meter nog naar een acceptabele 20,88 snelde. Maar de sprinter is verwend. Vorige week liet hij de klok in Oordeghem stilstaan op 20,37, en daarmee steeg hij naar de tiende plaats op de wereldranglijst.

Bij de zelfverzekerde Van Balkom kan het echter altijd beter en vooral veel sneller. Op de 100 meter behoorde het Nederlands record (10,25, Achmed de Kom) in Groningen tot de mogelijkheden, hij had zelfs onder de 10,20 willen lopen, maar de omstandigheden waren zaterdag niet optimaal. Verlooy: 'Met een meter rugwind was het Nederlands record er aan gegaan. Als alles samenvalt heeft Patrick zelfs 10,15 in de benen.'

Bovendien miste hij concurrentie. De enige man die echt voor strijd had kunnen zorgen, had zich met een liesblessure afgemeld. De dit jaar tot Nederlander genaturaliseerde Troy Douglas, geboren op de Bermuda's, kon zijn eerste nationale titel grijpen, maar sloeg het schouwspel van onder een paraplu gade.

Wat op voorhand werd bestempeld als meest spannende finale van de nationale kampioenschappen, kreeg bovendien met de teleurstellende prestaties van Miguel Janssen en Dennis Tilburg, daardoor een wel erg eenzijdig karakter. De zang en dans van het enthousiaste publiek, dat zondag na de 200 meter losbarstte, was niet eens niet voor de winnaar bestemd.

De aanmoedigingen golden Nathanael Esprit, speciaal voor de titelstrijd overgevlogen uit Curaçao. Hij finishte op beide afstanden als tweede en verbeterde zijn persoonlijke records. 'Ik heb aardig wat kennissen in Nederland wonen', zei hij haast verontschuldigend over het Antilliaanse kerkgenootschap dat naar Groningen was gereisd.

De 20-jarige atleet nam de felicitaties verlegen in ontvangst. In alles lijken de twee sprinters elkaars tegenpolen. Terwijl Van Balkom steevast met een gulle lach op zijn gezicht, zeer verzekerd van zichzelf over het tartan placht te lopen, dankte Esprit God en zijn moeder voor de goede prestaties om zich vervolgens zo snel mogelijk uit de voeten te maken.

Van Balkom maakt vooral indruk met zijn imposante gestalte en spierbundels, Nathanael Esprit demonstreerde in Groningen een combinatie van souplesse, techniek en snelheid. Op de 100 meter leek dat tot vlak voor de streep genoeg voor de winst, maar Van Balkom kwam net op tijd langszij om de titel op te eisen.

Estafettecoach Hans Vijfvinkel was niettemin onder de indruk van de Antilliaan en zal deze week pogingen ondernemen om hem in te lijven bij de Nederlandse sprintploeg. Zelf twijfelt Esprit nog aan een Nederlands avontuur. De faciliteiten zijn weliswaar beter, maar het weer verschrikkelijk veel slechter en dus zal het advies van zijn moeder uiteindelijk de doorslag geven.

Van Balkom was blij met de concurrentie van Esprit. 'Het prikkelde wel. Als ik een mindere dag heb, kunnen dat soort jongens ook zo maar voor mij eindigen', zei de 23-jarige atleet. 'Het is alleen wel een rare situatie dat hij voor twee weken naar Nederland komt om wat medailles weg te slepen en je hem daarna het hele jaar niet meer ziet.'

Zorgen maakt Van Balkom zich daar echter niet over. Met een ticket voor de Europese kampioenschappen op zak en de tiende tijd op de wereldranglijst lijkt zelfs een finaleplaats in Boedapest tot de mogelijkheden te behoren. Na een lange blessureperiode, waardoor hij het indoorseizoen moest laten schieten, lijkt Van Balkom eindelijk de wind weer mee te hebben.

Donderdag wordt bovendien een door koeriersbedrijf DHL gesponsorde sprintploeg gepresenteerd, waarin onder meer Troy Douglas en Van Balkom worden opgenomen. Tot de Olympische Spelen over twee jaar in Sydney zijn de sprinters dan verzekerd van een basisinkomen. Naar verluidt gaat het om zestigduizend gulden per jaar, voor de gehele ploeg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.