Update

Van Ass: 'Nieuwe regels in nadeel van Nederland'

Het lijkt allemaal niet zo ingrijpend, maar de nieuwe spelopzet naar 4 keer 15 minuten in het internationale hockey heeft grote gevolgen voor het spel. 'Dit zal het karakter van onze sport totaal veranderen. Ik vind het goed dat hockey vooruitstrevend is, maar dit is misschien toch een stap te ver', meent bondscoach Paul van Ass.

Bondscoach Paul van Ass temidden van zijn spelers. Beeld anp

Die extra pauzes helpen Oranje niet, denkt hij 'Je kunt langer in je sterkste opstelling spelen, want de wedstrijd duurt korter en er zijn twee extra rustmomenten. Dat is gunstig voor de landen die in de breedte niet zo sterk zijn. Voor een land als Nederland, met een sterke bank, kan dat een nadeel zijn', aldus Van Ass, die zegt dat hij niet wist dat de internationale bond FIH van plan was deze nieuwe spelregels in te voeren.

Collega Marc Lammers, de succesvolle bondscoach van de mannenploeg van België, reageerde eveneens afwijzend. 'Ik hou van innovaties. Maar helaas niet van deze! Hockey voortaan 10 minuten minder met veel pauzes. Zelfs ik kan weer gaan meedoen', grapte hij op Twitter. 'Dus geen reclame voor het hockey waar fitheid een kernwaarde was van het moderne hockey. Afgetrainde lijven en spektakel bij vermoeidheid.'

Van Ass ziet ook niet zo gauw het voordeel van de 40 secondenregel, die de FIH zal invoeren vanaf 1 september. Het spel wordt bij een strafcorner en na een doelpunt 40 seconden stilgelegd. Deze dode spelmomenten tellen nu gewoon door in de speeltijd. 'Gemiddeld zijn er vier strafcorners per wedstrijd, dus zoveel tijd win je daar niet mee. Ik zie hierdoor het hockey onrustiger worden. Ik hoop niet dat ze ook nog het doorwisselen gaan verbieden.'

De FIH denkt dat het spel aantrekkelijker wordt voor de toeschouwers 'Ik heb het argument niet gehoord, maar ik denk wel dat het Internationaal Olympisch Comité druk heeft uitgeoefend. Het kan zomaar zijn dat het hockey met deze wijzigingen zijn olympische status aan het redden is. In dat geval heb ik er minder moeite mee, want dan zijn deze veranderingen noodzakelijk om ervoor te zorgen dat hockey niet uit de olympische beweging wordt gegooid', aldus Van Ass.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden