Valverde brengt controverse weer terug

De man die volgens de internationale wielerunie (UCI) een schorsing uit zou moeten zitten, triomfeerde zondag in de mooiste klassieker van het jaar....

Van onze verslaggeefster Marije Randewijk

Er was weer over de koers gesproken. De winnaars werden gefêteerd. Dat de jeugd in de klassiekers de afgelopen weken in staat was geweest gelijke tred te houden met de ervaren rotten, werd geïnterpreteerd als een voorzichtig signaal dat het met de sport heel langzaam de goede kant op ging. Zelfs zondag waren ze er: met Andy Schleck (22) op plek vier in de uitslag, en Thomas Dekker (23) op plaats zes.

De jongste van de broertjes Schleck leek zelfs even op de overwinning af te stevenen, tot zijn oudere broer Frank hem met Davide Rebellin en Valverde in zijn wiel voorbij stormde op de Côte de Saint-Nicolas, het laatste klimmetje van de dag. Dat die het op de finishlijn vervolgens niet af wist te ronden, was de enige hapering in de tactiek van de excellerende Luxemburgse familie.

Schleck was niet opgewassen tegen Valverde, die vorige week ook derde werd in de Amstel Gold Race. Hij versloeg zijn medevluchters op de Rue Jean Jaurès met twee vingers in de neus. De Franse organisator ASO – tevens verantwoordelijk voor de Tour – juichte op het podium vrolijk met hem mee. Het wekte bevreemding omdat de ASO wel had nagelaten Danilo di Luca, winnaar van 2007, uit te nodigen, omdat de Italiaan in eigen land vocht tegen dopingbeschuldigingen.

Volgens de UCI geldt voor Valverde hetzelfde. De Spanjaard zou in het schandaal Operación Puerto rond de dopingarts Fuentes verwikkeld zijn. De UCI trachtte de renner vorig jaar te weren van het WK in Stuttgart. Het onafhankelijke sporttribunaal CAS besliste anders.

Datzelfde CAS vroeg de Spaanse rechter, belast met de zaak, wel om vrijgave van een zak bloed die in het laboratorium van Fuentes in beslag is genomen. Dat (verworpen) verzoek was een uitvloeisel van het beroep dat WADA en UCI bij het tribunaal hebben aangetekend tegen de uitspraak van de Spaanse wielerbond. Daarin staat dat Valverde de dopingreglementen niet heeft overtreden. Een dna-test had uitsluitsel moeten geven.

De Spaanse wielerbond heeft haar renner altijd in bescherming genomen. Die krijgt daarbij verrassend steun uit Frankrijk. Valverdes ploeg heeft voor alle ASO-evenementen gewoon een uitnodiging gekregen. Dat zijn werkgever Caisse d’Epargne Frans is, zal mogelijk iets met die welwillendheid te maken hebben.

Valverde gaf zondag de media de schuld van zijn geschonden blazoen. ‘Ik ben nooit betrokken geweest bij die zaak, maar door sommige journalisten leek het alsof dat wel zo was.’ Dat zijn naam wordt genoemd, komt volgens hem door een fout op een van de identiteitslabels van de bloedzakken.

De 28-jarige renner wil de hele episode liefst vergeten. Het kostte hem vorig seizoen. Zijn uitslagen vielen, hoewel hij in 2007 wel zesde werd in de Tour, door alle onrust tegen. ‘Ik ben dit jaar kalmer en ik voel me beter. Ik ben gemotiveerder om te trainen en kan me beter concentreren’, zei hij na zijn tweede overwinning in Luik-Bastenaken-Luik.

Vorige week noemde hij de Tour niettemin als het belangrijkste doel van zijn jaar. Tot die tijd wenste hij zich niet druk te maken over de resultaten. Dat hij zondag in de 261 kilometer lange wedstrijd de zege weggraaide, was mooi meegenomen. Goed voor het moraal, wetende dat hij in de Ardennen nog lang niet zijn volle vermogen benutte.

Toch sloop hij gemakkelijk mee toen op de Côte de la Roche aux Faucons, ruim twintig kilometer van de finish, de verwachte schifting plaatsvond. De nieuwe klim, anderhalve kilometer met een stijgingspercentage van 9,9 procent, kreeg daarmee het gewenste resultaat. In plaats van een klein peloton waren er in de finale nog maar vier renners over die kans maakten op de overwinning.

Dekker en Robert Gesink konden op het beslissende moment niet mee met de koplopers. De eerste kampte de hele wedstrijd met maagklachten. ‘Daardoor heb ik teveel achter in het peloton gereden.’ Dekker knokte zich in de slotkilometers nog wel naar een ereplaats. Gesink werd bij zijn debuut in La Doyenne dertiende.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden