'Vader van de voetbalfamilie' toch geen president voor het leven

Sepp Blatter gedroeg zich als een keizer en verdroeg geen kritiek. Maar de Zwitser van eenvoudige afkomst kon ook heel charmant zijn.

Sepp Blatter tijdens de persconferentie waarin hij zijn aftreden aankondigde. Beeld ap
Sepp Blatter tijdens de persconferentie waarin hij zijn aftreden aankondigde.Beeld ap

Na zeventien jaar aan het roer van de FIFA, wekte Sepp Blatter vorige week na zijn herverkiezing de indruk alsof hij net aan de tweede helft zou beginnen. 'Let's go FIFA. Together we go!', juichte de 79-jarige Blatter na zijn herverkiezing als FIFA-voorzitter. Maar president voor het leven, zoals sommigen hoopten en velen vreesden, zal hij toch niet worden.

Voor iemand van 79 jaar had Blatters gejuich iets kinderachtigs, maar tegelijk liet het ook de jeugdige energie zien waarmee hij zich aan het voorzitterschap van de FIFA vastklampte. In de tijd dat hij vader is van de 'voetbalfamilie', zoals hij het graag noemt, heeft hij al twee echtgenotes versleten, merkte een Brits blad onlangs nog sardonisch op.

Al die tijd rommelde het binnen de voetbalorganisatie al even vervaarlijk als in zijn privéleven. Al bij Blatters eerste verkiezing als FIFA-voorzitter in 1998, gingen er geruchten dat er smeergeld was uitgedeeld om hem in het zadel te hijsen. Rondom hem kwam de ene na de andere FIFA-official wegens corruptiezaken ten val, maar Blatter zelf bleef steeds buiten schot. Tot nog toe is nooit bewezen dat de Zwitser zelf steekpenningen heeft aangenomen.

Hoe de FIFA aan het wankelen kwam

In de aanloop naar Blatters herverkiezing afgelopen vrijdag, ging er veel mis bij de FIFA. Lees hier ons dossier met nieuwsberichten, analyses en interviews over hoe de bond aan het wankelen kwam.

Ondanks alle schandalen genoot Blatter veel populariteit bij het gros van de aangesloten voetbalbonden. Vooral in Afrika en Azië wist hij een solide electoraat op te bouwen met voetbalprogramma's voor de ontwikkelingslanden. Daarmee wist hij bij iedere nieuwe verkiezing zijn voornamelijk Europese critici buiten spel te zetten.

Tijdens zijn bewind als FIFA-voorzitter groeide de organisatie uit tot een geldmachine van ongekende proporties. De FIFA heeft nu anderhalf miljard euro in kas, onder meer door de opbrengsten uit het WK in Brazilië. Maar de miljarden die in de FIFA-kas stroomden leverden tegelijk de brandstof voor een eindeloze reeks corruptieschandelen, waarbij FIFA-functionarissen zich verrijkten met het verkopen van televisierechten, illegale tickets en steekpenningen voor het toewijzen van belangrijke toernooien.

Juni 1998: Sepp Blatter praat met zijn Braziliaanse voorganger, Joao Havelange, een paar dagen na zijn benoeming als FIFA-president. Beeld afp
Juni 1998: Sepp Blatter praat met zijn Braziliaanse voorganger, Joao Havelange, een paar dagen na zijn benoeming als FIFA-president.Beeld afp

'Sepp', je hebt een monster gecreëerd', waarschuwde zijn voorganger Joao Havelange, zelf bepaald niet iemand met schone handen, Blatter onlangs. 'Dat wel, maar ik probeer het monster te temmen', zou de FIFA-voorzitter hem hebben geantwoord.

Erg overtuigend waren de pogingen van Blatter om het monster te temmen niet. De FIFA-voorzitter beloofde keer op keer de bezem door de organisatie te halen, maar van de beloofde hervormingen is maar weinig terecht gekomen. In 2012 benoemde Blatter een ethische commissie, onder meer om onderzoek te doen naar het omstreden besluit Rusland in 2018 en Qatar in 2022 het WK te gunnen. Maar een van de leiders van het onderzoek, de Amerikaan Michael Garcia, legde later zijn functie meer uit woede over de manier waarop de FIFA zijn conclusies probeerde te verdraaien.

Blatters critici klagen al sinds jaar en dag dat zijn roem hem naar het hoofd is gestegen. Zo kreeg hij een storm van kritiek over zich heen toen hij een minuut stilte voor de net overleden Nelson Mandela al na luttele seconden verbrak om zelf weer het woord te nemen op het FIFA-congres.

Hij werd er ook beticht dat hij zich als een keizer gedroeg en geen enkele kritiek duldde. Maar zelfs zijn vijanden moesten erkennen dat hij in het persoonlijke contact heel charmant en ontwapenend kon zijn. Om zijn eenvoudige afkomst te onderstrepen draagt de Zwitser graag blauwe pakken, een verwijzing naar de overall die zijn vader, een fabrieksarbeider uit het bergdorp Visp in het kanton Valais, droeg. Een eerbetoon, maar tegelijk een uiting van trots. Zover heeft hij het toch maar gebracht, de jongen die lang geleden zijn carriere begon bij het jeugdelftal van FC Visp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden