Utrechts vrees voor nieuw onheil blijkt ongegrond

De technisch directeur vormde zijn twee handen tot een toeter en brulde: 'Wiets! Centrum!' Hans van Breukelen zag vanaf de eretribune Volendam-aanvaller Boogers angstwekkend vrijlopen en wilde Rob Witschge wel naar de gevarenzone toeschreeuwen....

BART JUNGMANN

Van onze verslaggever

Bart Jungmann

VOLENDAM

De vrees voor een nieuwe zeperd was groot bij FC Utrecht, maar bleek na negentig minuten ongegrond. Volendam kon geen vuist maken en mocht blij zijn dat Utrecht zijn overwicht in slechts één doelpunt uitdrukte. De opluchting bij de gasten was er niet minder om. 1-0 telt ook voor drie punten en Utrecht kan ze alledrie goed gebruiken.

Interim-trainer Nol de Ruiter was als enige Utrechter niet opgelucht. 'Ik ben alleen maar blij voor iedereen.' Hij verricht een klus die verricht moet worden en omdat de club, zijn club, niemand anders voorhanden heeft, verricht hij hem.

De Ruiter doet dat voor de tweede keer in één jaar. Toen een klein jaar geleden Simon Kistemaker er bij Utrecht uitvloog, beperkte hij zich tot de trainingen. De Ruiter wilde uit solidariteit tijdens de wedstrijden geen verantwoordelijkheid dragen. Nu ligt dat anders. In het vierde achtereenvolgende jaar dat FC Utrecht onderweg een trainer verliest, heeft Ronald Spelbos de eer aan zichzelf gehouden.

De 57-jarige Nol de Ruiter zit er in Volendam bij als een gepensioneerde politicus die voor het partijbelang nog één keer lijsttrekker wordt. Spannend vindt hij het allang niet meer.

Als De Ruiter zich opwindt, dan is het alleen over vooraf gemaakte afspraken die in het veld niet worden nagekomen. 'Aan de uitvoering doe je verder toch niets. Dat is van zoveel factoren afhankelijk.' Dus sprong hij alleen van de bank als de verdediging de buitenspelval opende (niet afgesproken) en als bij balverlies de tegenstander niet werd opgejaagd (wel afgesproken).

De nieuwe/oude trainer wil vooral rust rond de ploeg nu de hoge verwachtingen niet worden ingelost. FC Utrecht begon het seizoen als de zelfbenoemde David die het gezag van de Goliathen van de eredivisie durfde te tarten.

Van Breukelen noemde FC Utrecht in augustus nog een challenger, maar ook hij beseft dat de nummer vijftien van de eredivisie geen recht van pochen heeft. 'De challenger-gedachte zetten we maar even in de ijskast', zei hij woensdag in het Utrechts Nieuwsblad.

De hand van De Ruiter toonde zich zondag op de Dijk vooral in de opstelling. Twee tieners uit de Rotterdamse regio, die door Feyenoord terzijde werden geschoven, mochten het beginsignaal binnen de lijnen horen. Dennis van der Ree (De Ruiter: 'Een heerlijk jong') werd als rechtsback niet echt op de proef gesteld door de zwakke Hans Bond, Pascal Bosschaart legde een redelijk geslaagde test als linkshalf af.

Ook Volendam begon met nieuwelingen. Marco Gentile was bij de Engelse eerste-divisieclub Burnley niet aan de bak gekomen en dus graag bereid het andere oranjeshirt aan te trekken. Milan Berck-Beelenkamp heette de andere debutant. Hij was in de laatste weken van Van Gaal nog goed voor optredens in Ajax 1, maar moet zijn talenten twintig kilometer noordelijker ontwikkelen nu de Arena door buitenlanders is ingenomen.

Volendam kan beide verdedigers goed gebruiken, want het heeft de meeste tegentreffers in de eredivisie. Ze werden ook meteen met de zwaarste taak opgezadeld: uitschakeling van de gevaarlijke aanvallers Mols en Decheiver.

Berck-Beelenkamp was zeker in het begin veel te licht voor Mols die hem alle kanten opstuurde behalve de goede. Het leidde tot een paar gevaarlijke situaties, maar ze werden door doelman Nijkamp onschadelijk gemaakt.

Dan lijkt Gentile een grotere aanwinst voor Volendam. Hij gaf zijn medeverdedigers een paar keer goed rugdekking, stichtte enig gevaar bij spaarzame Volendam-corners en liep Decheiver in de weg als de spits in de buurt van het Volendam-doel kwam. Decheiver onderscheidde zich bij vrije trappen in de buurt van het doel en in de hem vreemde rol van spelverdeler.

Behalve een nieuwe trainer kan Utrecht vooral een middenvelder gebruiken met fantasie en fijnzinnige voeten. In Volendam was dat althans de grote makke. De ene aanval leek op de andere. Steeds werden Mols en Decheiver in de voeten aangespeeld, waarbij er bovendien zelden een middenvelder aan het front verscheen om de spitsen te hulp te schieten.

Utrecht begon alweer aardig gefrustreerd te raken door het uitblijven van succes en vreesde het ergste toen Boogers vrij voor doel verscheen. Doelman Wapenaar greep echter bekwaam in.

Een kwartier voor tijd kreeg Utrecht toch nog het verdiende loon. Decheiver zag vanaf de rechterflank dat Van Mol vrij stond aan de linkerkant van het veld. De bal rolde vervolgens als vanzelfsprekend in de voeten van Mols. Hij verschalkte Berck-Beelenkamp weer eens met een schijnbeweging en ditmaal ook Nijkamp met een welgemikt schot.

Voorzitter Herremans en technisch directeur Van Breukelen feliciteerden elkaar van harte, de opluchting droop van hun handdruk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden