REPORTAGE

Utrecht wordt het decor van het Grand Départ

15 miljoen euro heeft Utrecht over om de start van Ronde te mogen organiseren.

Een grote rode fiets op het Utrechtse Jaarsbeursplein verwijst naar de Tour de France 2015, die in dat jaar van start gaat in de Domstad. Het Jaarbeursplein, in de volksmond al het Tourplein genoemd, speelt tijdens de Grand Depart een centrale rol. Beeld anp

In afwachting van de opwindende dingen die komen gaan, zit de Utrechtse delegatie in een brasserie naast het Palais de Congres in Parijs. Het is half tien woensdagochtend. De spanning is voelbaar.

Over twee uur gaat de vierde stad van Nederland de wereld over, voor zover die wereld althans in wielrennen is geïnteresseerd. Burgemeester Jan van Zaanen bladert alvast in de Europese editie van The New York Times.

Traditiegetrouw presenteert de organisatie van de Tour de France in de tweede helft van oktober de route voor het komende jaar. Het is een haast rituele bijeenkomst waarvoor een paar duizend belanghebbenden samenstromen in de bakermat. De winter is in aantocht, maar een nieuwe Tour belooft een nieuwe zomer.

Vier gestroomlijnde silhouetten van racefietsen staan fraai uitgelicht op het podium. Wanneer de voorstelling aanstaande is, verbeelden hun wielen een klok en een ronde. Zo komt alles samen in een symboliek die niets te raden laat. Wanneer de Ronde van Frankrijk al niet 111 jaar bestond, zou ze vandaag de dag uitgevonden kunnen worden.

'Sportieve prestaties, een overdonderend landschap en een lach op ieders gezicht', zegt Christian Prudhomme. 'Dat is de Ronde van Frankrijk.' De directeur glimt van trots bij die vaststelling.

De organisatie blaakt van zelfvertrouwen. Doping heeft als kwestie iets van haar urgentie verloren en het laatste uitstapje naar Yorkshire, Engeland, heeft de internationale uitstraling van het evenement zichtbaar gemaakt met miljoenen enthousiaste toeschouwers langs de weg.

Grand départ

Komende zomer mag Utrecht dat nog eens dunnetjes over doen. De stad is decor van het Grand Départ, zoals dat in ronkend Frans heet. Beginnend met Amsterdam als startplaats in 1954 is de Tour de France steeds vaker buiten eigen oevers getreden. Langzaam maar zeker nam de frequentie toe en nu begint de Tour zelfs voor de tweede achtereenvolgende keer buiten Frankrijk.

Dat zegt niet alleen iets over de internationale uitstraling, maar ook over de nationale economie. Weinig Franse steden zijn in staat of bereid miljoenen uit te trekken voor een Grand Départ, al wordt er voor 2016 over een startplaats in Normandië gesproken.

Utrecht, dat daarvoor 15 miljoen euro uittrekt, stelde zich 2002 al kandidaat. Toen de stad vier jaar geleden de slag om de Tourstart verloor van Rotterdam, was er een stilzwijgende afspraak dat het er spoedig van zou komen. Dat lange wachten, waarvan de laatste minuten dus in die brasserie, wordt woensdag eindelijk beloond.

Utrecht is al de vijfde stad in Nederland waar de Tourkaravaan zich op gang trekt. Geen ander buitenland viel vaker die eer te beurt. Volgens Prudhomme spreekt dat bijna vanzelf. 'Nederland houdt van Frankrijk, in elk geval in juli.' En: 'Geen land in Europa is de fiets zo welgezind als Nederland. Niet voor niets wordt het in Holland de 'kleine koningin' genoemd.' (De Tourdirecteur refereert daarbij aan oude geschriften.)

Zwier

Burgemeester Jan van Zaanen serveert zijn stad met grote zwier uit in het Palais de Congres. Zijn voorgangers Brouwer en Wolfsen hebben in die lange aanloop het veldwerk opgeknapt, Van Zaanen lijkt de geboren ceremoniemeester om het feestje in goede banen te leiden.

In vloeiend Frans en Engels schetst hij zijn stad als een van oorsprong Romeinse nederzetting, maar springlevend als studentenstad. Utrecht is, als Van Zaanen de waarheid spreekt, zo'n beetje het epicentrum van al dat fietsen in Nederland. Hij spreekt van een 'ware passie'.

Zijn woorden worden nog eens benadrukt door een animatiefilmpje waarin de passie werd geprojecteerd op de Tour de France. Blaudzun wenst de deelnemers in de begeleidende muziek alvast bon voyage. Utrecht had het met Blaudzun niet beter kunnen treffen. Zijn artiestennaam is ontleend aan de Deense oud-wielrenner Michael Blaudzun.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden