Utrecht toont Ajax eigen, aantrekkelijk gezicht

Oude euvelen slopen gisteren de gelederen van Ajax binnen, naïviteit, nonchalance en gebrek aan meedogenloosheid. Het had een verontwaardigde reactie van trainer Olsen tot gevolg, en euforie in Utrecht waar de lokale FC en zijn aanhang een gelijkspel (2-2) vierden als een overwinning....

PAUL ONKENHOUT

Van onze verslaggever

Paul Onkenhout

UTRECHT

Olsen verloor zijn kalmte naderhand niet, maar wie goed luisterde voelde zijn woede. De eerste zware test van het seizoen viel nadelig uit voor Ajax. De titelverdediger onderkende de veerkracht van FC Utrecht onvoldoende en verloor de concentratie te veelvuldig om verlies van punten te voorkomen.

Niet één linie van Ajax ging in Nieuw Galgenwaard vrijuit. In de laatste, inclusief doelman Van der Sar, verliep de samenwerking stroef, de middelste ging zich te buiten aan te veel frivoliteiten op de verkeerde momenten en de voorste miste te veel kansen. Ongeduldig wacht Ajax op de terugkeer van Ronald en Frank de Boer.

FC Utrecht daarentegen viel niets te verwijten. Met een verrassende eendracht en zelfbewustheid werd Ajax opgevangen en, spaarzaam, geattaqueerd. De hand van de jonge trainer, Wotte, is snel zichtbaar geworden. FC Utrecht vertoont nog tal van tekortkomingen, defensief vooral, maar is wel een ploeg met een eigen, aantrekkelijk gezicht.

Hoewel hij bewezen heeft oog te hebben voor de verlangens van het publiek, koos Wotte gisteren niet voor een opportunistische speelwijze. Pas toen Ajax voor de tweede maal een voorsprong nam droeg hij de ploeg op het keurslijf weg te gooien. Het was een juist besluit.

Ajax liep niet uit naar 1-3, zoals voor de hand lag, maar moest in de 82ste minuut een tweede tegentreffer incasseren en droop daardoor beteuterd af. De winnaar van de dag was, behalve Feyenoord, FC Utrecht dat met een grotendeels vernieuwde ploeg de competitie onverwacht smaakvol is gestart, met drie overwinningen, een gelijkspel en dertien doelpunten.

Utrecht dweept weer met de FC en de liefde bekoelde gistermiddag geenszins. De wedstrijd had een onvoorspelbaar verloop en telde voldoende doelgevaarlijke acties om te boeien. Opmerkelijk was het eveneens dat de kwetsbare plekken van Ajax zo duidelijk werden belicht.

Om dat te bewerkstelligen hoefde FC Utrecht niet eens tot het uiterste te gaan. Door meermaals (op laconieke wijze) de bal te verspelen, speelde Ajax de tegenstander in de kaart. Aan de twee doelpunten van FC Utrecht gingen (beoordelings)fouten vooraf die Olsen deden gruwen.

De kans om met een 1-0 voorsprong de eerste helft af te sluiten, liet Ajax zich in de slotminuut ontnemen.

O'Brien werd niets in de weg gelegd toen hij vanaf de rechterkant naar binnen draaide en buiten het strafschopgebied de bal met de linkervoet op doel schoot. Het schot was hard, maar recht op Van der Sar af. Dat realiseerde de doelman zich echter pas toen het te laat was.

O'Brien, een middenvelder die door Ajax is verhuurd aan FC Utrecht, speelde gisteren een onopvallende, maar belangrijke rol. Hij hield Litmanen in toom en voorkwam, door goed positie te kiezen, dat het Utrechtse middenveld uit balans raakte.

Litmanen scoorde desondanks, na zes minuten al toen Blind de bal veroverde en McCarthy de Fin aanspeelde. Litmanen passeerde Kooiman, talmde en scoorde vervolgens via het lichaam van de doelman. Kansen om FC Utrecht te vloeren liet Ajax vervolgens onbenut (Hoekstra, Oliseh, Blind en vooral McCarthy).

FC Utrecht stelde er een kopbal van Mols (over), een vrije trap van Groenendijk (lat) en een doelpunt van Van Mol tegenover dat wegens hands werd afgekeurd. Scheidsrechter Uilenberg liet zich daarbij adviseren door een van de grensrechters, Dolstra.

Uilenberg had voor het overige aan zijn eigen ogen voldoende. Hij leidde het duel voortreffelijk en gedecideerd en hield daardoor de vaart in de wedstrijd. De enige gele kaart was voor Groenendijk die Dani op grove wijze attaqueerde en daarvoor dubbel werd gestraft. Groenendijk raakte bij de actie geblesseerd.

Het meest had FC Utrecht voor rust te duchten van Blind die Ajax vanaf het middenveld verbeten bij de hand nam. In de tweede helft slaagde de ploeg er in dat gevaar te bezweren. Toen McCarthy echter na een uur wegdraaide bij Nascimento en Van Mol en scoorde, leek Ajax veilig te zijn.

De talentrijkste speler van FC Utrecht, een voetballer om te koesteren - en dat doen de fans dan ook, onvoorwaardelijk en hartstochtelijk -, sloeg echter in de slotfase terug.

Oliseh noch Tobiasen was ter plekke toen Robbemond de bal in bezit èn tijd kreeg om Mols aan te spelen. De kans om zijn populariteit te vergroten en de ongeslagen status van FC Utrecht te handhaven, liet Mols zich daarop niet ontnemen.

Van der Sar werd koelbloedig met een schuiver gepasseerd (2-2), tot ongenoegen van onder anderen Olsen. Geruststellend was de laatste wedstrijd van Ajax voor de start van de Champions League bepaald niet. Het verklaarde het ongenoegen van de trainer uit Denemarken.

En het verklaarde voor een deel de uitbarsting van vreugde op de tribunes na het laatste fluitsignaal. Velen herinnerden zich zonder twijfel de laatste thuiswedstrijd van FC Utrecht tegen Ajax toen een grotendeels andere Utrechtse ploeg, met een andere trainer, met 7-1 verloor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden