Urinemonsters opnieuw getest: 28 atleten verdacht

Door oude urinestalen te hertesten met behulp van nieuwe technologie heeft de internationale atletiekunie IAAF 28 deelnemers aan de WK's atletiek van 2005 en 2007 als dopingfraudeurs ontmaskerd. Dat is vandaag bekendgemaakt door de bond. De namen van de atleten, van wie de meesten zijn gestopt, zijn om juridische redenen nog niet vrijgegeven.

Het 'Vogelnest' in Peking, dat vanaf 23 augustus de Olympische Spelen huist. Beeld ap

Volgens de IAAF zal geen van de positief bevonden actieve atleten volgende week deelnemen aan de WK atletiek in Peking. 'De grote meerderheid van de 28 zijn gestopt, sommige van hen hebben al een sanctie gekregen, slechts enkelen zijn nog actief in de sport', aldus de federatie die de afgelopen tien dagen herhaaldelijk in opspraak kwam wegens vermeende laksheid in de dopingbestrijding.

Met het hertesten van de oude urinestalen is in april begonnen, lang voordat publicaties in de ARD en Sunday Times uitmonden in beschuldigingen over de gebrekkige controle van de IAAF op afwijkende bloedwaarden. De urinestalen zijn met behulp van nieuwe wetenschappelijke technieken bestudeerd.

Daarmee kunnen voorheen onvindbare verboden middelen worden opgespoord, zoals bepaalde steroïden. Recentelijk is het tijdbestek waarbinnen oude urinestalen opnieuw bestudeerd mogen worden, verruimd van acht naar tien jaar.

Medailles opnieuw toewijzen

Drie jaar geleden leverde een hertest van de stalen uit 2005 al zes nieuwe positieve gevallen op. Ditmaal produceerden de 28 atleten gezamenlijk 32 positieve tests. De IAAF is van plan waar nodig de uitslagen aan te passen. 'We zullen de medailles waar noodzakelijk opnieuw toewijzen.'

Op grond van diverse hertests zijn de afgelopen jaren negen atleten geschorst. De IAAF is een van weinige bonden die urinestalen langdurig bewaart, met de bedoeling ze met behulp van nieuwe technieken te onderzoeken.

Discuswerper en voormalig kogelstoter Rutger Smith behoort tot de atleten die enigszins baat hebben gehad bij de verlate diskwalificatie van frauderende atleten. Hij heeft drie extra medailles toegewezen gekregen. 'Misschien pak ik nog eens goud', grapte hij onlangs bij de NK atletiek over 'deze poppenkast'. Hij heeft wel eens becijferd dat hij tienduizenden euro's aan sponsorinkomsten, startgelden en prijzengeld is misgelopen door het bedrog van concurrenten.

Smith presteerde in 2005 en 2007 sterk bij de WK. In Helsinki pakte hij zilver bij kogelstoten, in Osaka brons bij kogel (na de dopingherziening) en brons bij discus. De Nederlandse verspringer Ignisious Gaisah, destijds uitkomend voor Ghana veroverde in 2005 zilver.

Lees ook

'Beste IAAF, we kunnen u niet langer vertrouwen'. Met die boodschap opent een grimmig kijkende Duitse wereldkampioen discuswerpen Robert Harting een korte videoboodschap op YouTube, waarin hij met andere Duitse atleten het vertrouwen in de internationale atletiekunie opzegt. De clip eindigt met een oproep de bond via twitter te attaqueren: #hitIAAF.

De Amerikaanse hardloper Nick Symmonds (31) weigert een document van de Amerikaanse atletiekbond USATF te ondertekenen, dat hem verplicht officiële teamkleding te dragen. Nu mag hij niet mee naar Peking.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden