Urine van sporters getest om risico vervuild vlees in kaart te brengen

Sportkoepel NOC*NSF doet sinds enkele maanden eigen urineonderzoek onder reizende topsporters naar de Oost en de West, grofweg naar Azië en Zuid-Amerika. Het is volgens de olympische chef-arts Cees-Rein van den Hoogenband wetenschappelijk uitgevoerd, voor het vergaren van praktische kennis over vervuild vlees.

NOC*NSF wil een lijst opstellen van landen waar met clenbuterol vervuild vlees wordt geserveerd. Beeld null
NOC*NSF wil een lijst opstellen van landen waar met clenbuterol vervuild vlees wordt geserveerd.

Van den Hoogenband: 'Sporters vragen ons vaak of vlees eten in Azië en andere werelddelen veilig is. Of het niet vervuild is met dopinggeduide middelen. Clenbuterol is een bekende contaminatie. Wij hebben daar geen passend antwoord op. Daarom zijn we begonnen met het verzamelen van data via urinetests. Om een deugdelijke lijst te kunnen opstellen.'

De Nederlandse deelnemers aan het WK sprint in Seoul, onder wie de winnaars van zilver en brons, Kjeld Nuis, Jorien ter Mors en Kai Verbij, werd maandag gevraagd vlak voor het einde van de terugvlucht naar Schiphol in het vliegtuigtoilet urine op te vangen in een potje. Dit moesten zij vervolgens afstaan aan de meegereisde bondsarts van de schaatsbond, Mirjam Steunebrink.

Op Schiphol staat, volgens Van den Hoogenband, een koerier klaar om de monsters zo snel mogelijk bij het laboratorium af te leveren.

Van den Hoogenband: 'Het is een lab uit Nederland dat onafhankelijk onderzoek uitvoert en niets met dopingonderzoek te maken heeft. Dat vonden we belangrijk om aan de sporters te kunnen zeggen.'

Het urine afstaan in het vliegtuig, met alle privacyproblemen van dien, heeft een praktische reden. De vlucht uit Zuid-Korea naar West-Europa duurt te lang om de urine voor vertrek te verzamelen en vervolgens de gehele reisduur in goede conditie te bewaren. Na aankomst op Schiphol verspreidt de Nederlandse ploeg zich te snel voor een controlemoment.

De chirurg uit Geldrop heeft de supervisie over het onderzoek. In de praktijk is Maarten Moen, arts op Nationaal Sportcentrum Papendal, de uitvoerende man.

Het onderzoek heeft niets met dopingcontrole te maken, benadrukt Van den Hoogenband. Het is volkomen geanonimiseerd. Bonden zijn benaderd, de Dopingautoriteit heeft ermee ingestemd.

Het onderzoek is puur en alleen een speurtocht naar landen waar het eten van vlees tot onbedoelde testresultaten bij een dopingcontrole zou kunnen leiden.

De deelnemende sporters, zoals Nuis c.s., is vooraf gevraagd geen meegebrachte maaltijden te nuttigen. In januari is met de pilot begonnen. Toen is aan de shorttrackschaatsers na de EK in Sotsji gevraagd een potje urine aan NOC*NSF beschikbaar te stellen.

Het onderzoek zal klaar zijn als er enkele honderden monsters zijn genomen, van sporters die Azië en Zuid-Amerika hebben bezocht. Landen in die werelddelen gelden als risicogebied. Er is geen speciale aandacht voor Brazilië, deze zomer het terrein van de Olympische Spelen.

Van de te onderzoeken landen is bekend dat de kans op een middel als clenbuterol in vlees groot is. Clenbuterol wordt in de vleesindustrie aan dieren gegeven om het anabolische effect.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden