Undercoveroperaties, invloedrijke goksyndicaten en witwaspraktijken
©

Undercoveroperaties, invloedrijke goksyndicaten en witwaspraktijken

Dossier matchfixing

Al sinds 2004 zitten verslaggevers Menno van Dongen en Willem Feenstra bovenop matchfixing in het voetbal. Hun nieuwste onderzoek laat zien dat Europese voetbalclubs steeds vaker worden overgenomen door matchfixers. Ze gebruiken de clubs, die meestal spelen op het tweede of derde niveau, voor het witwassen van geld en het met voorkennis gokken op gefixte duels. In dit dossier vindt u alles wat we over matchfixing hebben geschreven.

Onbewust pionnen van een Aziatische matchfixer

Vier Nederlandse voetbaltalenten raken, zonder dat ze het weten, in Finland verzeild in een oorlog tussen twee groepen matchfixers. Die kopen clubs om er via de gokmarkt miljoenen aan te verdienen. 'Onze carrières zijn verwoest.' Een reconstructie (+).

Het mekka van de gokmaffia

Relatief lage straffen, een cultuur van gokken, Chinese criminelen die met privévliegtuigjes af en aan vliegen: Menno van Dongen en Willem Feenstra schrijven in 2014 waarom matchfixing in de stadstaat Singapore aan de orde van de dag is.

'De speler verdient in één keer net zo veel als normaal gesproken in een jaar'

Van Dongen en Feenstra gaan in 2014 undercover in het walhalla van matchfixing. Vrouwen, gokken, drugs: in het hart van een invloedrijk goksyndicaat ontdekken ze hoe het Europees voetbal is gecorrumpeerd.

'Een speler omkopen is net zo gemakkelijk als het alfabet leren. Iedere speler heeft een zwakke plek.'

De verdachte wedstrijden van Willem II

De KNVB vond bij twee wedstrijden van Willem II bewijzen voor matchfixing of een poging daartoe. Eerder bleek uit onderzoek van de Volkskrant dat de uitduels tegen Ajax en Feyenoord zijn gemanipuleerd. En er liep ook nog een strafrechtelijk onderzoek naar matchfixing bij Willem II.

Een overzicht van de mogelijk gefixte Willem II-wedstrijden. (+)

'Geld aangenomen? Nee, nooit'

Ibrahim Kargbo is de centrale figuur in het bedrog van Willem II. Hij had contact met de matchfixers en moest teamgenoten 'ompraten'.

We zijn hier vanwege matchfixing. We weten dat je bij Willem II wedstrijden hebt gemanipuleerd. Kargbo: 'Waar heb je het over?' Zijn verhaal. (+)

'Nederlands voetbal heeft de onschuld definitief verloren'

Van één wedstrijd in de eredivisie stond het in februari dit jaar ook volgens de KNVB vast dat die is gemanipuleerd. Of het nog gebeurt? 'We kunnen niet aantonen dat het niet zo is.'

Een interview met KNVB-bestuurders Gijs de Jong en Tjeerd Veenstra, bestuurders KNVB. (+)

'Koning van Afrika' regelde alles, tot prostituees aan toe

De Singaporees Wilson Raj Perumal was de grootste matchfixer van allemaal. De 'King of Kelong' kocht niet alleen voetballers om, hij liet nationale teams de wereld over vliegen met slechts één doel: met voorkennis een vermogen inzetten op hun gemanipuleerde wedstrijd.

Een profiel van de grote man achter de schermen. (+)