Uitschakeling van Seles door Testud wekt medelijden op

Ooit was ze als Madonna, haar grote idool, een overleefster, een speelster met een bijna brute agressiviteit. Maar om Monica Seles hangt sinds haar rentree van twee jaar geleden een aura van triestheid....

Van onze verslaggever

LONDEN

Seles, nog altijd vierde op de wereldranglijst, werd door Sandrine Testud op een wel heel treurige manier uit het toernooi gemanoeuvreerd. Ze had de partij tegen de negentien plaatsen lager geklasseerde Française schijnbaar geheel in handen, stond met 5-2 voor in de derde set, maar liet haar tegenstandster eerst langszij komen en moest haar tenslotte deemoedig de hand drukken.

Zelfs een matchpoint was aan de vroegere 'kreunende killer' niet besteed. En Testud had dat matchpoint nog niet overleefd, of de Française wierp alle onzekerheid van zich af en ging plotseling bijna feilloos spelen. Seles, die de eerste set nota bene met 6-0 had gewonnen, ruimde uiteindelijk met 6-8 het veld.

Wimbledon is de enige Grand Slam-titel die Seles nooit veroverde. Het was al bij aanvang van het toernooi duidelijk dat het ook ditmaal niet zou lukken. De geboren Joegoslavische zag er slecht uit, grauw, ongelukkig. Bovendien was duidelijk dat ze veel te zwaar was, zelfs in vergelijking met een maand eerder in Parijs.

Op de baan was het eigenlijk geen gezicht, zeker niet voor wie zich de afgetrainde speelster herinnerde van voor 1993, het jaar waarin ze door de psychisch gestoorde Günther Pasche in de rug werd gestoken.

Spoedig werd in Londen duidelijk wat te grondslag lag aan die ongelukkige gelaatsuitdrukking en die evidente gewichtstoename. Meteen bij haar eerste persconferentie wilde en kon ze niet verzwijgen dat de gezondsheidstoestand van haar vader hopeloos verslechterd is. Karolj Seles, tevens haar trainer, heeft maagkanker.

Monica Seles kon haar tranen slechts met de grootste moeite bedwingen. 'Het leven bestaat uit fases', zei ze, 'en ik bevind me in een moeilijke fase. Er zijn op dit moment zo veel belangrijkere dingen dan tennis.'

Twee maal per dag liet ze zich nog telefonisch raden door haar vader in Los Angelos, die te 'zenuwachtig was om naar rechtstreekse beelden te kijken'. Maar Seles kon niet slagen. Vroeger speelde ze al bewonderenswaardig lelijk, dat is nog steeds zo, maar vroeger speelde ze ook bewonderenswaardig effectief. Dat is voorbij.

Gisteren werd Seles na haar uitschakeling gevraagd hoe ze ondanks haar ellende zo gedreven blijft, schouderblessures en vingerbreuken te boven moet komen en dan toch weer wil winnen. Seles kan stil gaan leven of wat anders doen, maar ze is zo vergroeid met het spel dat ze zelfs bereid is in lelijkheid te sterven. Ze antwoordde eenvoudig en eerlijk en als ware het een excuus: 'Ik hou van het spel. Daarom begon ik er mee en daarom houd ik er niet mee op.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden