Uitgerust Frans team velt uitgeblust topduo

'Vive la France', riep de stadionspeaker van het Indoor Sportcentrum in Eindhoven enthousiast, alsof het leven van Frankrijk op dat moment niet tevens de dood van Nederland inhield....

Van onze verslaggever

Bart Jungmann

EINDHOVEN

Om een paar redenen was die zege logisch. Frankrijk is een van de weinige Europese landen dat zijn tafeltennis structureel op poten zet. De Fransen zijn niet voor niets een vaak geziene gast in EK-finales. Die aanpak drukt zich ook uit in de Europese toptwintig van tafeltennissers. Daarin staan vier Fransen, en één Nederlander.

In Nederland vereist tafeltennis behalve talent ook veel doorzettingsvermogen. Danny Heister en Trinko Keen hebben beide. De twee 26-jarige pingpongers hebben het armoedige tafeltennisklimaat in Nederland de rug toegekeerd. Zij scherpen hun talent en weerstand in de Duitse competitie, de sterkste ter wereld.

Hun vooruitgang is tevens de vooruitgang van het nationale team dat nooit zo goed presteerde als dezer dagen in Eindhoven. Zes jaar geleden werd Nederland vijfde bij het EK in Stuttgart. Paul Haldan, de huidige coach, was toen nog kopman. Heister en Keen waren toen secondanten, zijn nu met afstand de beste tafeltennissers van Nederland en moesten in de vijf poulewedstrijden de kar trekken.

Niet verwonderlijk dus dat de pijp gisteren leeg was en niet verwonderlijk dat Frankrijk daarvan profiteerde. Zelfs de geblesseerde Christophe Legout, op dit moment de beste Franse tafeltennisser, kon gemist worden. Zelfs Jean-Philippe Gatien en Patrick Chila konden ver van hun beste vorm verwijderd blijven.

De al geplaatste Fransen konden zondag freewheelen tegen Tsjechië in hun laatste groepswedstrijd, terwijl de Nederlanders tegen Oostenrijk nog tot de bodem moesten gaan om de halve finale te bereiken. De blijdschap daarover was zo groot dat het kennelijk niet lukte de batterijen een dag later weer op te laden.

Haldan had zijn meest uitgeruste speler, Jörg de Cock, uitgekozen om het bal te openen tegen Jean-Philippe Gatien. De Cock, in het verleden snel geïntimideerd, begon sterk. Hij won de eerste game en tekenend voor zijn doortastende spel was het beslissende punt. Uit geslagen positie bracht hij de bal toch weer op tafel, nam meteen het initiatief over en passeerde Gatien langs diens forehand.

In de tweede game kwam De Cock ook nog met 9-6 voor, maar liet zich toen door de ervaren Gatien het heft geheel uit handen slaan. De beslissende game eindigde in een regelmatige zege voor de voormalige wereldkampioen. Het was een ingecalculeerde nederlaag.

Het daaropvolgende verlies was wel een teleurstelling, al stemde Heisters ervaringen met het Franse tafeltennis vooraf niet hoopvol. 'Zeker met Damien Eloi heb ik veel problemen, vooral met zijn service. Ik had hem wat meer onder druk moeten zetten, maar dat lukte niet.'

Trinko Keen bracht de spanning een beetje terug door Patrick Chila te verslaan. 'Het was weer het oude liedje. Goed begonnen, daarna weggezakt en vervolgens toch weer de zaak op orde gekregen.' Keen blikt met een 'goed gevoel' vooruit naar het individuele toernooi dat donderdag begint. Hij won al zijn enkelspelpartijen.

In het dubbel met Heister, een NOCNSF-speerpunt voor de komende Spelen, gaat het minder voortvarend. Van de zes partijen werden drie verloren, waaronder het cruciale duel gisteren tegen de Fransen Gatien en Eloi. In beide games veroorloofden ze zich in het begin te veel slordigheden om dat later recht te kunnen breien. Keen: 'Maar die Fransen speelden ook wel erg goed, hoor.'

Daarmee was het pleit beslecht. Danny Heister verloor ook zijn tweede duel (tegen Gatien), maar winst was slechts uitstel van executie geweest. Anders hadden de Fransen de wedstrijd wel beslist in de partij tegen nummer drie, De Cock.

Terugblikkend op het toernooi overheerste in het Nederandse kamp toch tevredenheid over de bronzen medaille die al is verdiend, ongeacht het resultaat in de wedstrijd om de derde plaats vandaag tegen Zweden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden