UEFA wil dam tegen de financiële scheefgroei

De weerstand tegen de kwalitatieve uitholling van het clubvoetbal in landen als Nederland, ten gunste van het grootkapitaal in Engeland, Spanje en Italië, neemt toe.

Van onze verslaggever Willem Vissers

In de politiek en in de overkoepelende voetbalbonden FIFA en UEFA, maar ook in de wandelgangen van het Europese voetbal, klinken steeds meer geluiden om dammen op te werpen tegen de financiële scheefgroei. Bovendien zijn de sportieve gevolgen van het vrije verkeer van personen binnen de Europese Unie immens. Dat alles kwam ter sprake tijdens een symposium van de FBO, de Federatie van Betaald Voetbal Organisaties, die haar 40ste verjaardag opluisterde in Leende.

Staatssecretaris Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken, voorvechter van het opnemen van een uitzonderingspositie van de sport in het Verdrag van Lissabon, verwacht over anderhalf jaar resultaat te hebben bereikt.

Hij doelt op een algehele invoering van de zogenoemde home grown regeling, waarbij een deel van de selectie van profclubs (8 van de 25 spelers, zoals nu al geldt in de Champions League) bestaat uit voetballers die in het land zelf zijn opgeleid.

Van cruciaal belang is de toevoeging dat spelers tot 18 jaar die al bij een profclub zitten niet meer mogen worden verhandeld, om het ronselen van talent tegen te gaan. Clubs laten hun oog soms vallen op jongens van 13, laten die desnoods emigreren en bieden de ouders een goede baan aan.

Timmermans gaf toe dat de ontwikkelingen te traag verlopen, omdat de politiek huiverig is voor het verlenen van uitzonderingsposities en de grote landen weerstand bieden, met name de grote clubs. Maar in het overleg, waarin hij veel optrekt met UEFA-voorzitter Platini, zit schot omdat ook de grotere landen langzaam beseffen dat de scheefgroei dodelijk is voor de competities en de ontwikkeling van eigen talent stagneert.

‘We moeten iets aan die verschraalde competities doen’, zegt Timmermans. ‘Liverpool B wint in Eindhoven met twee vingers in de neus van PSV.’ KNVB-directeur betaald voetbal Kesler: ‘Elk jaar een finale Manchester United -Chelsea is de dood in de pot. De marktwerking maakt het voetbal kapot.’

Ook oneerlijke concurrentie kwam ter sprake. Kesler ving onvrede op over een club als Internazionale, die niet alleen met 11 spelers van buiten de EU speelt af en toe, maar ook op een omzet van 220 miljoen 110 miljoen schuld maakte. ‘Dan springt voorzitter Moratti even bij.’ De UEFA wil meer toezicht op de geldstromen.

Timmermans gaf het verschil aan tussen de gewone economie, waar de samenballing van landen gunstig is om te concurreren met grootmachten in Azië of Amerika, en sport. ‘Topsport is ook economie, maar sport is ook piramidaal georganiseerd. De logica van één markt vloekt met dat piramidale karakter van sport.’

Daarom wil de UEFA de sport deels zelf inrichten. Landen die niet willen meedoen als die aparte status is verankerd, kunnen op straf rekenen. Timmermans: ‘Dan mogen hun clubs niet meer meedoen aan de Champions League.’ Uiteindelijk streven politiek en voetbalbestuurders naar de 6+5 regeling, waarbij zes basisspelers de nationaliteit van de club moeten hebben. Ook daaraan kleven nadelen. Timmermans: ‘Sommige landen geven paspoorten weg als waren het flippo’s.’

Over ronselen en wantoestanden rond zaakwaarnemers sprak hoofd opleidingen Vloet van PSV. Hij noemde de omstreden Arie Treffers, die bij hem bijvoorbeeld weleens betoogde dat een bepaalde speler aanvoerder zou moeten zijn om beter te gedijen.

Vloet bepleitte de professionalisering van de opleiding, op elk gebied. En het teambelang komt te vaak in het gedrang. Vloet, die in tegenstelling tot de KNVB meent dat opleiden bij topclubs niet jong genoeg kan beginnen: ‘We zijn te ver doorgeschoten. Jonge spelers kunnen toveren met de bal, maar ze weten niet wat profvoetbal inhoudt.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden