UEFA spreekt FIFA aan op laster Platini

De Europese voetbalunie heeft de wereldvoetbalbond FIFA om opheldering gevraagd over een vermeende lastercampagne tegen UEFA-voorzitter Michel Platini. Binnen de UEFA heerst het vermoeden dat kringen rond FIFA-president Sepp Blatter er alles aan doen om schadelijke informatie over zijn vermoedelijke opvolger te verspreiden.

Willem Feenstra en Mark Misérus
Michel Platini. Beeld epa
Michel Platini.Beeld epa

De UEFA is gekrenkt door een negatief artikel over Platini dat door een FIFA-medewerker is geschreven. UEFA's secretaris-generaal Gianni Infantino heeft zijn FIFA-collega Jerôme Valcke gevraagd uit te zoeken wie de opdracht gaf tot het dossier en naar wie het is verstuurd, aldus Die Welt am Sonntag. 'We hebben de FIFA verzocht de bron van dit artikel te onderzoeken, want we zijn bezorgd door de berichtgeving over een vermeende smeercampagne tegen de voorzitter van de UEFA', reageerde een woordvoerder van de bond.

De uitspraken die Blatter zaterdag in de Volkskrant deed over Platini, zijn ook slecht gevallen bij de UEFA. Ze passen volgens de Europese bond naadloos in het patroon dat tot doel heeft de Fransman zwart te maken vanuit 'Zürich', waar de FIFA zetelt. Blatter zou zo willen bereiken dat een ander dan Platini hem op 26 februari 2016 opvolgt.

Blatter haalde in het interview hard uit naar zijn UEFA-collega. Hij beschuldigt de Fransman ervan dat die zijn oudere broer Peter op de dag van Blatters herverkiezing had geïntimideerd. Blatter: 'Hij zei: vertel Sepp dat hij zich moet terugtrekken voor de verkiezing, anders gaat hij de gevangenis in.'

Platini wilde geen commentaar geven, maar een bron dicht bij hem ontkende de aantijging. Hij noemde het 'valse' verhaal 'de laatste in een reeks pogingen van Zürich om de wereld af te leiden van de ware problemen waarmee de FIFA wordt geconfronteerd'.

Platini's 'verraad'

Dit weekend staat er een exclusief interview met FIFA-voorzitter Sepp Blatter in de Volkskrant. Sinds zijn besluit om te vertrekken als FIFA-president zocht hij de schaduw. Maar nu praat hij over zijn herverkiezing, de FBI, het verraad door 'zoon' Michel Platini en de beschuldigingen van corruptie bij de FIFA.

Positie niet misbruiken

De hoofden van FIFA's ethische commissie, Cornel Borbély en Domenico Scala, hebben een kopie van de brief gekregen waarin de UEFA zijn onvrede uit. Blatter kan als FIFA-voorzitter in de problemen komen, als blijkt dat hij betrokken was bij het anti-Platini-stuk. De ethische regels schrijven voor dat FIFA-bestuursleden zich op een waardige manier gedragen en hun positie niet misbruiken.

Het dossier met de naam 'Platini - lijken in de kast' zou vanuit het FIFA-hoofdkantoor zijn verstuurd aan verschillende dagbladen, onder meer in Zwitserland. Zij kregen het verzoek de informatie vooral in de kolommen af te drukken, maar geen van hen heeft dat tot nu toe willen doen.
Platini maakt een goede kans volgend jaar te worden gekozen als de opvolger van Blatter. Hij komt er slecht vanaf in het stuk, dat waarschuwt voor zijn 'verleden dat hem weleens in de weg zou kunnen staan.'

Platini worstelt volgens het artikel met een 'Arabisch dilemma', vanwege zijn stem op Qatar als het WK-gastland van 2022. Die toewijzing vond plaats kort nadat hij in het Elysée had gedineerd met de Franse president Sarkozy en de kroonprins van Qatar. Na zijn stem op het land accepteerde zoon Laurent een goedbetaalde baan bij 'een van de toonaangevende financiële bedrijven van de emiraten'.

In de Zwitserse Tages-Anzeiger erkende Thomas Renggli, die als medewerker van FIFA's presidentiële kantoor nauw in verbinding met Blatter staat, dat hij aan het stuk heeft meegewerkt. Renggli had dat op persoonlijke titel gedaan. Hij sprak tegen dat Blatter iets met het verhaal te maken heeft.

Over Platini, die het Franse elftal in 1984 naar de Europese titel leidde, concludeert het stuk: 'Hij was een van de grootste baltovenaars die Europa ooit te zien heeft gekregen. Maar is hij ook groot genoeg om FIFA-president te worden? Wie in de richting van Qatar kijkt, komt maar op een antwoord uit: nee.'

Blatter (links) en Platini. Beeld afp
Blatter (links) en Platini.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden