REPORTAGE

UEFA schuift het probleem Platini voor zich uit

De olifant in de zaal bij het congres van de Europese voetbalbond UEFA in Boedapest heet Michel Platini. De voorzitter is voor zeven jaar geschorst vanwege zijn corruptiebetaling door Sepp Blatter, maar zolang zijn beroep loopt blijft zijn schim de UEFA dicteren. Uit angst voor Platini's lange arm of uit misplaatste loyaliteit houden de landen zich muisstil. Ook kandidaat-opvolger Michael van Praag draait in het spel mee en wil vooralsnog niets weten van een gooi naar de macht.

Platini bij het sporttribunaal CAS.Beeld afp

Het begin van het UEFA-congres in Boedapest stemt nog hoopvol. 'Vandaag worden belangrijke beslissingen genomen, die de toekomst van de sport bepalen', houdt de Hongaarse sportminister Tünde Szabó de voorzitters van de 54 Europese voetbalbonden voor. 'Ik hoop dat jullie je persoonlijke doelen bereiken en dat dit een van de succesvolste conferenties ooit wordt.'

Platini's geest waart rond

Jaarlijks komen de leden van de UEFA ergens in Europa bijeen om de koers van het Europese voetbal uit te stippelen. Bondsvoorzitters, secretaris-generaals, UEFA-bestuurders en invloedrijke oudgedienden: de mannen (en een paar vrouwen) in pak bepalen wat er op de velden gebeurt. Dat deze zomer 24 landen meedoen aan het EK in Frankrijk bijvoorbeeld, in plaats van de gebruikelijke zestien. Of dat clubs zich dienen te houden aan de regels voor financial fairplay.

Nu het de eigen organisatie betreft, zijn de voetbalofficials heel wat minder besluitvaardig. Er staat een denkbeeldige olifant in de Expo-hal in Boedapest en hij heet Michel Platini. Lijfelijk aanwezig kan de UEFA-voorzitter vanwege zijn schorsing niet zijn. Maar zijn geest waart rond en heeft een verlammende uitwerking op de genodigden.

UEFA in een wurggreep

Nu voorzitter Sepp Blatter is gevallen bij de FIFA, zijn de ogen in het voetbal gericht op de Europese bond. Al vanaf oktober houdt de geschorste Platini de UEFA in een wurggreep. Tijd voor schoon schip, vinden velen. Nieuwe voorzitter, nieuwe start. Maar in Boedapest blijft het angstvallig stil.

Volgende week doet het sporttribunaal CAS uitspraak in de zaak van de Fransman, die in opspraak raakte na een uitgelekte betaling door Blatter. De kans dat het sporttribunaal zijn zes jaar schorsing ongedaan maakt, is klein. Daarmee lijkt Platini's rol in het voetbal uitgespeeld, maar zich erbij neerleggen doet hij niet.

Platini positief na lange hoorzitting sporttribunaal CAS

De geschorste UEFA-preses Michel Platini heeft vrijdag aan een acht uur durende hoorzitting bij het internationaal sporttribunaal CAS in Lausanne een positief gevoel overgehouden. 'Ik ben nu zelfs meer optimistisch over de goede afloop dan ervoor', liet de Franse oud-international weten. 'Als ik deze zaak win, zal ik bij elke EK-wedstrijd komende zomer in Frankrijk als UEFA-voorzitter aanwezig zijn.'

Loyaliteit

Daarmee stelt hij de UEFA voor een probleem. Zo lang er een theoretische kans is op een terugkeer van Platini, weigeren de bondsvoorzitters zich uit te spreken over de toekomst van de Europese voetbalbond. Juist nu transparantie en voortvarendheid worden gevraagd na alle corruptieperikelen in de bestuurslagen van het voetbal, vertraagt de UEFA het helingsproces.

Deels komt dat voort uit angst - Platini staat niet bekend als een vergevingsgezinde man. Gevolgen voor afvalligen zijn niet te overzien. Anderen, voornamelijk Oost-Europeanen, blijven uit overtuiging loyaal aan de geschorste voorzitter. Net zoals ze Blatter steunden tot het bittere eind.

En dan zijn er nog een paar mannen die hun mond houden uit strategische overwegingen. Nu er een vacature als UEFA-voorzitter lonkt, is het voor Platini's potentiële opvolgers zaak niemand voor het hoofd te stoten. Elke uitspraak over Platini of het voorzitterschap kan verkeerd worden uitgelegd, weten ze. En lijkenpikkers vergaat het in de voetbalwereld doorgaans slecht.

Een van die strategische denkers is KNVB-voorzitter Michael van Praag. In de wandelgangen wordt zijn naam steeds vaker gefluisterd als de opvolger van Platini. De vice-voorzitter van de Europese voetbalbond kent zijn weg en de mensen kennen hem. Als geen ander weet Van Praag dat het nu beter is om te zwijgen. Dus spreekt hij in Boedapest vooral over bijzaken, zoals de boottocht over de Donau en de fantastische zigeunerband aan boord.

Michael van Praag houdt een toespraak na het krijgen van de Jillis Bruggeman Penning, 9 maart 2016.Beeld anp

Kleine dingen oplossen

Alleen waarnemend UEFA-voorzitter Angel Villar Llona laat iets merken van zijn voorzittersambities. Niet door ze uit te spreken, maar door de bondsvoorzitters op te roepen de eenheid te bewaren. 'Al die jaren dat ik voor UEFA werk, zijn er sterke leiders geweest, die problemen oplosten. Tegen nieuwe generaties leiders, clubpresidenten en andere besluitvormers, zeg ik: alles is mogelijk.' Het is duidelijk: dit is Van Praags grootste concurrent.

Ja, er worden ook een paar besluiten genomen in Boedapest, zoals de minister van Sport aankondigde. De statuten van de UEFA worden aangepast aan die van de FIFA. En een krappe meerderheid van 28 landen keurt de lidmaatschapsaanvraag van Kosovo goed, met uitbundige taferelen bij de aanwezige Kosovaren tot gevolg. Het land kan daardoor meedoen aan de kwalificatie voor het EK in 2020.

Daarbij blijft het. Er is geen open discussie over de toekomst van de UEFA, noch een besluit over het voorzitterschap. Op 17 mei, achter gesloten deuren, vergadert het UEFA-bestuur over de kwestie. 'Dit typeert UEFA', sneert een bondsvoorzitter, die spreekt op voorwaarde van anonimiteit. 'We zijn goed in het oplossen van kleine dingen. En nog beter in het vooruitschuiven van grote problemen.'

De Kosovodelegatie viert de toelating tot de UEFA.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden