UEFA heeft handen vol aan EK-vuurwerk

Vuurwerk naar het stadion meenemen mag bij het EK niet en toch stapelen de incidenten zich op. Kroatië zal het laatste land niet zijn dat (vandaag) een boete tegemoet kan zien van de UEFA.

Frank Hettinga
Zaterdag, tijdens de wedstrijd IJsland - Hongarije in Marseille. Beeld EPA
Zaterdag, tijdens de wedstrijd IJsland - Hongarije in Marseille.Beeld EPA

Gloeiende, rokende fakkels en vuurwerkbommen die ontploffen op tribunes en velden. Ze lijken gemeengoed geworden, dit EK in Frankrijk. Nog los van alle knokpartijen en fans die het veld betreden. Dit weekeinde kwam de teller op negen vuurwerkincidenten te staan.

De disciplinaire commissie van de UEFA heeft de handen vol aan alle onderzoeken naar misdragingen van voetbalsupporters op het EK. De incidenten stapelen zich op.

Tijdens elk EK-duel zijn twee waarnemers van de UEFA aanwezig om onregelmatigheden te signaleren. De nationale voetbalbonden worden aansprakelijk gesteld voor wangedrag van eigen supporters. Vuurwerk is verboden bij elk evenement dat de UEFA organiseert. Die hanteert een boetetarief van 500 euro per fakkel of vuurwerkbom.

Ondergoed

Maar hoe is het mogelijk dat supporters in tijden van hoge terreurdreiging het vuurwerk keer op keer het stadion krijgen binnengesmokkeld? 'Ondanks de uitvoerige fouilleringen van lichamen en het doorzoeken van tassen bij de ingangen van stadions, is het extreem moeilijk het meebrengen van vuurwerk naar de tribunes compleet uit te bannen', aldus de UEFA.

De voorwerpen zijn vrij van metaal en worden verborgen onder kleding. Met name het ondergoed schijnt een populaire verstopplek te zijn. En veel soorten vuurwerk zijn niet groter dan een balpen.

Op het internet wemelt het van de vuurwerkaanbieders. De aanschaf is gemakkelijk, snel en goedkoop - voor enkele euro's heb je al wat. De voetbalsupporter is op sommige sites duidelijk aangemerkt als een interessante klant.

Vrijdag gooiden Kroatische supporters in de slotfase en bij een 2-1-voorsprong tegen Tsjechië, fakkels en vuurwerk op het veld. Daarna ontstonden onderling zelfs heftige vechtpartijen. Ook werden fascistische leuzen gescandeerd en waren dito spandoeken zichtbaar in het stadion van Saint-Étienne.

De arbitrage legde de wedstrijd vijf minuten stil. Het lukte de Kroatische spelers eigen fans enigszins tot bedaren te brengen. Maar middenvelder Ivan Rakitic erkende na afloop dat de incidenten invloed hadden op het spel. 'We raakten ons ritme kwijt.' Na die onderbreking kwamen de Tsjechen in blessuretijd door een strafschop langszij.

Vrijdag, Saint-Étienne: Tsjechië - Kroatië. Beeld REUTERS
Vrijdag, Saint-Étienne: Tsjechië - Kroatië.Beeld REUTERS
Lens, zaterdag 11 juni: Albanië - Zwitserland. Beeld EPA
Lens, zaterdag 11 juni: Albanië - Zwitserland.Beeld EPA

Boete van vijf cijfers

De UEFA startte meteen een onderzoek naar de misdragingen van de Kroatische supporters en maakt vandaag het vonnis bekend. Ondanks de in een verklaring aangeboden excuses kan de Kroatische bond (HNS) een fikse geldboete verwachten: een bedrag met naar verluidt vijf cijfers.

De Kroatische bond zegt de UEFA en de Franse politie van tevoren te hebben ingelicht over de te verwachte problemen met de supporters en wijst naar de eigen regering. 'Onze overheid gaat passief, inefficiënt en zonder leiderschap om met dit probleem. Dat moedigt de hooligans alleen maar aan om door te gaan met hun activiteiten.'

Bondscoach Ante Cacic van Kroatië heeft er geen goed woord voor over. 'Het zijn hooligans, voor wie 90 procent van de Kroatische supporters zich schaamt. Wat hier is gebeurd, noem ik een terreurdaad', zei hij na afloop.

Zaterdag, Bordeaux: België - Ierland. Beeld AFP
Zaterdag, Bordeaux: België - Ierland.Beeld AFP

Onvrede

De incidenten rond de Kroatische hooligans lijken niet alleen geënt op een drang naar vandalisme. Al vele jaren uiten de supporters hun onvrede over de eigen voetbalbond. Ook tijdens de EK-kwalificatiereeks kwamen Kroatische supporters in opspraak. Zo gooiden ze vuurwerk op het veld van San Siro, in de wedstrijd tegen Italië. Ook waren er racistische spreekkoren te horen in het duel dat onder leiding stond van de Nederlander Björn Kuipers.

Dat hun acties effect hebben op de resultaten van de nationale ploeg lijkt de hooligans niet te deren. Ze proberen het succes juist te saboteren, zo is de uitleg, om hervormingen in het Kroatische voetbal door te drukken. Ze eisen transparantie en democratie.

De Kroatische 'ultra's' zijn lang niet de enigen die zich dit EK misdragen. Ook Turkse supporters gooiden diezelfde vrijdagavond vuurwerk op het veld na de verloren wedstrijd tegen Spanje. Net als Kroatië moet Turkije vrezen voor een geldboete.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Op de vuist

Een dag later vierden Belgische fans de 3-0-overwinning op Ierland met vuurwerk. Een paar uur later misdroegen Hongaren zich ernstig tijdens de wedstrijd tegen IJsland (1-1). Naast het afgestoken vuurwerk gingen ze met stewards op de vuist.

Het was alweer het negende vuurwerkincident van het toernooi. Ook de Portugese bond kan rekenen op een straf, nadat meerdere Portugezen het veld hadden betreden in de wedstrijd tegen Oostenrijk. De UEFA probeert de livebeelden van zulke incidenten niet te laten zien.

Eerder al dit EK legde de UEFA Rusland een voorwaardelijke diskwalificatie op en een boete van 150 duizend euro, nadat Russische supporters slaags waren geraakt met Britse fans.

Marseille, zaterdag 11 juni: Engeland - Rusland. Beeld AP
Marseille, zaterdag 11 juni: Engeland - Rusland.Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden