UEFA dreigt FIFA-congres te boycotten

De Europese voetbalbond UEFA wil dat de voorzittersverkiezing van de FIFA komende vrijdag niet doorgaat. Op het congres in Zürich kiezen de 209 landen van de wereldvoetbalbond een nieuwe voorzitter. De strijd gaat tussen de zittende preses Sepp Blatter en Ali bin Al-Hussein. De FIFA werd vandaag opgeschrikt door de arrestatie van zeven kopstukken, die allemaal verdacht worden van corruptie.

UEFA-voorzitter Michel Platini tijdens zijn bezoek aan de Armeense voetbalacademie in Yerevan op 21 mei. Beeld afp
UEFA-voorzitter Michel Platini tijdens zijn bezoek aan de Armeense voetbalacademie in Yerevan op 21 mei.Beeld afp

Voorafgaand aan de finale van de Europa League in Warschau vergaderde het UEFA-bestuur over de ontstane situatie. Secretaris-generaal Gianni Infantino riep na het beraad op de voorzittersverkiezing met een half jaar uit te stellen. De UEFA-landen dreigen bovendien het congres te boycotten.

'De gebeurtenissen van vandaag zijn een ramp voor de FIFA en tasten het imago van het voetbal als geheel aan. De UEFA is diep geschokt en bedroefd', staat in een verklaring. 'Deze gebeurtenissen laten zien dat corruptie diepgeworteld is in de FIFA-cultuur. De FIFA heeft behoefte aan een echte hervorming. Het komende congres dreigt uit te lopen op een farce. Daarom moeten de Europese bonden goed nadenken of ze dit congres wel willen bijwonen en zo bijdragen aan een systeem dat uiteindelijk het voetbal zal vermoorden.'

Namens de KNVB had directeur Bert van Oostveen eerder ervoor gepleit dat het congres én de verkiezing 'gewoon' doorgaan. 'De KNVB hecht groot belang aan het doorgaan van zowel het aanstaande congres als de presidentsverkiezing', zei Van Oostveen. 'Juist op dit moment, bij wereldwijde commotie over de arrestaties in Zürich.' De KNVB-directeur vindt dat alle voetbalbestuurders vrijdag met hun stem in Zürich maar moeten laten blijken hoe ze over de situatie bij de FIFA denken.

Zowel de Amerikaanse als de Zwitserse justitie is bezig met een onderzoek naar de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022. De twee onderzoeken staan los van elkaar, maar kunnen grote gevolgen hebben voor de toekomst van het voetbal.

De kickstart van de justitiële onderzoeken komt aan de vooravond van de presidentsverkiezing van de FIFA, die vrijdag plaatsvindt in Zürich. Daar lijkt de 79-jarige voorzitter Sepp Blatter nog altijd af te stevenen op een herverkiezing. De Europese voetbalbond UEFA, die als enige van de zes voetbalconfederaties wil dat Blatter vertrekt, eist dat de verkiezing tot nader order wordt uitgesteld en overlegt vandaag over een eventuele boycot.

Vertegenwoordigers van alle 209 bij de FIFA aangesloten voetbalbonden verzamelen zich deze week in Zürich. Dat is ook de reden dat de Amerikaanse en Zwitserse autoriteiten hun acties met elkaar hebben afgestemd. Naast de zeven arrestaties in Zürich werden elders nog eens zeven mensen opgepakt. Allen worden onder meer verdacht van afpersing, het aannemen van smeergeld, witwassen, belastingontduiking en samenzwering. Hen hangt een maximale celstraf van 20 jaar boven het hoofd.

null Beeld epa
Beeld epa

Smeergeld tijdens WK 2010

Vanavond werd ook bekend dat er bij de toewijzing van het WK van 2010 in Zuid-Afrika smeergeld is aangenomen door FIFA-officials. Dat werd naar buiten gebracht door de Amerikaanse openbaar aanklager Loretta Lynch en aanklager Kelly Currie. De FIFA-officials oefenden invloed uit in de aanloop naar die toewijzing. Daarbij zijn, zei Lynch, officials betrokken van de FIFA en van de Noord- en Zuid-Amerikaanse voetbalbonden Concacaf en Comebol.

Volgens Lynch werd er bovendien smeergeld aangenomen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen bij de FIFA in 2011. Ook werd er voor 110 miljoen dollar aan steekpenningen uitgegeven bij de toewijzing van de Copa America aan de Verenigde Staten. Dat toernooi wordt in 2016 gehouden. Tevens werd er smeergeld betaald bij het sponsorschap van het Braziliaanse nationale elftal.

Tijdens het onderzoek werd duidelijk dat er voor miljoenen aan belasting is ontdoken en dat er voor tientallen miljoenen op bankrekeningen staat van FIFA-officials. Die rekeningen bevinden zich in landen als Hongkong, de Kaaimaneilanden en Zwitserland.

Lynch zei dat de Amerikaanse autoriteiten proberen verdachten die nog niet vastzitten, alsnog aan te houden. Op de positie van FIFA-voorzitter Sepp Blatter ging ze niet in.

Meer over corruptie bij de FIFA

'Mijn vader corrupt? Dat zit gewoon niet in zijn karakter.' Lees hier het interview met Corinne Blatter.

In de verkiezingsstrijd voor het presidentschap van wereldvoetbalbond FIFA is achter de schermen onrust ontstaan door een Keniaanse oplichtersbende. Lees hier meer.

Walter De Gregorio. Beeld epa
Walter De Gregorio.Beeld epa

Blatter: 'Een moeilijke tijd'

Blatter sprak vanavond in een schriftelijke verklaring over 'een moeilijke tijd voor voetbal, de fans en de FIFA als organisatie'. 'We begrijpen de teleurstelling die velen hebben geuit en ik weet dat de gebeurtenissen van vandaag invloed hebben op de manier waarop mensen naar ons kijken', zei hij. 'We blijven samenwerken met de relevante autoriteiten en we werken krachtig binnen de FIFA om al het wangedrag uit te roeien, uw vertrouwen terug te winnen en ervoor te zorgen dat voetbal wereldwijd gevrijwaard is van wangedrag.'

De ethische commissie van de FIFA legde elf officials vandaag een tijdelijke schorsing op. Onder hen zijn Webb en Eugenio Figueredo, beiden vice-president van de wereldvoetbalbond.

De voormalige FIFA-president Jack Warner gaf zichzelf vandaag aan bij de politie nadat er een arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd. Warner verscheen voor de rechtbank, waar de rechter 12 aanklachten voorlas. Tegen betaling van 2,5 miljoen dollar kwam Warner op borgtocht vrij, onder voorwaarde dat hij zijn paspoort inleverde en zich twee keer per week meldt bij de politie.

Mogelijk hebben ze bij de FIFA nog meer te vrezen. De Amerikanen zijn nog niet klaar met de organisatie, zei aanklager Kelly T. Currie op een persconferentie in New York. 'Dit is het begin van onze inspanningen, niet het einde.'

Het hotel waar de FIFA-officials vanmorgen vroeg werden opgepakt. Beeld ap
Het hotel waar de FIFA-officials vanmorgen vroeg werden opgepakt.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden