UCI wil renners vooral stuipen op het lijf jagen

Eerste oogst van verdachte wielrenners viel tegen, omdat het verwachtingspatroon was opgeschroefd.

Van onze verslaggever Mark Misérus

De belangrijkste afspraak van de internationale wielrenunie voor de komende tijd is gemaakt. Bernhard Kohl, de kroongetuige in het dopingonderzoek rond de Weense bloedbank Humanplasma, wordt binnen een paar weken ontvangen op het hoofdkantoor van de UCI om er een boekje open te doen over zijn dopegebruik.

Het was een curieuze onthulling die Anne Gripper, manager van de antidopingafdeling van de UCI, woensdagavond deed tijdens een telefonisch groepsgesprek met journalisten. Ze vertelde het tussen neus en lippen door, in een betoog dat vooral de loftrompet stak over het werk van de eigen wielerbond.

Nadat Kohl zijn verhaal had verteld in de media, werd hij door de UCI in de ban gedaan. De opvattingen van de Oostenrijkse renner over een grotendeels gedrogeerd peloton zouden ongeloofwaardig zijn, de kritiek op het niet-functioneren van het biologisch paspoort noemde UCI-voorzitter McQuaid ‘totaal niet onderbouwd’.

Met valsspelers als Kohl wordt niet gepraat, wees de preses meteen de hulp af van de van zijn voetstuk gevallen nummer drie van de laatste Tour de France.

Waarom twee weken later de deuren in Aigle alsnog open gingen? De reden laat zich raden. De UCI is bezig de achterstand in te lopen die door de jaren heen op de valsspelers is ontstaan. Of de strijd ooit wordt gewonnen, valt nog te bezien, maar een gebrek aan goede moed kan de bond niet worden ontzegd. Zelfs de meest cynische volgers hadden lof over voor de eerste tussenbalans van het biologisch paspoort. Tenminste, dat het systeem van testen en aflezen over een lange termijn kennelijk werkt.

De vijf renners (Astarloa, Caucchioli, De Bonis, Lobato, Serrano) wier bloedwaarden verdachte schommelingen vertonen, werden als kleine vissen aangemerkt. Het was een tegenvallende oogst, vonden velen.

Wie volgens Kohl goed naar de laatste Giro had gekeken, moest hebben geconstateerd dat de beste renners er harder reden dan in besmette tijdperken uit het verleden. Als het waar is, zijn ze anderhalf jaar buiten schot gebleven. Kohl ontsprong zelf ook de dans via het paspoort. Een cera-test werd hem fataal.

De opinie van de door het peloton uitgekotste ex-prof heeft bij het publiek vooral tot een vergrote tegenstelling geleid. Het cynisme over betonrot in het fundament onder de sport is sterker geworden, maar de liefhebbers geloven juist hardnekkiger in het tegendeel.

Gripper zei zelfs te begrijpen dat het publiek liever grote namen aan de schandpaal genageld ziet, maar sprak tegen dat de ene renner beter wordt gecontroleerd dan de ander. Nog dezelfde dag lieten Lance Armstrong en Levi Leipheimer, twee kandidaten om de Tour te winnen, echter weten dat de controleurs van de UCI en de nationale dopingautoriteit USADA tegelijkertijd op de stoep hadden gestaan.

De twee Amerikanen behoren tot een groep van vijftig renners die in de aanloop naar de Tour en tijdens het evenement intensief wordt gecontroleerd door de UCI.

De aankondiging is vooral bedoeld om de Tourpretendenten en een groep renners die om andere redenen in de gaten wordt gehouden, schrik aan te jagen. Een recordaantal controles zal in de ronde worden uitgevoerd. In anderhalf jaar tijd zijn ongeveer 8.000 tests uitgevoerd. De ploegen hebben gezamenlijk vijf miljoen euro vrijgemaakt voor het paspoort.

Maar er is geen enkele reden te veronderstellen dat de Tour schoner wordt dan vorig jaar. Wie haalt de eindstreep wel en wie niet? Het valt niet te zeggen. Het scala aan middelen waarmee wordt geëxperimenteerd, wordt uitgebreider en moeilijker te bestrijden, gaf ook Gripper toe.

De enige belofte die ze de ploegen voorlopig kon doen, luidde dat bij een bezoek aan Aigle alle hulp wordt geboden door de UCI. Tenzij er op dat moment net naar Bernhard Kohl wordt geluisterd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden