UCI verbiedt gebruik van strips in Tour-proloog

Jan Ullrich mag de straten van Dublin vandaag niet doorkruisen in een snel gesneden schaatspak met strips. De speciaal voor de proloog ontworpen uitrusting waarmee de Tour-winnaar van vorig jaar en enkele andere renners van Telekom en TVM wilden rijden is verboden door de internationale wielerbond UCI....

Van onze verslaggever

Mark van Driel

DUBLIN

Die beslissing heeft de ploegleiders verrast. TVM, Telekom en ook Rabobank hebben de strips, die de afgelopen winter door Nederlandse schaatsers zijn geïntroduceerd, laten testen in windtunnels. Ze kwamen onafhankelijk van elkaar tot dezelfde conclusie: strips verminderen de luchtweerstand en dus zijn renners er in tijdritten bij gebaat.

Maar de UCI beroept zich op haar reglementen. Nadat vorig jaar streng was optreden tegen 'de zwaan', de glooiende tijdritfiets van oud-Tourwinnaar Bjarne Riis, is na lang vergaderen opnieuw een innovatie verboden. Juryvoorzitter Martin Bruin beroept zich op artikel 1.3.033: 'Het is verboden om elementen te dragen die niet essentieel zijn voor de renner en tot doel hebben de luchtweerstand te verminderen.'

Pakken met opgeplakte of erin verwerkte strips mogen dus niet. Maar de speciale kleding die de Raboploeg wil dragen is wel goedgekeurd.

Diverse renners zullen de proloog rijden met een pak dat de lichaamswarmte van de renners beter reguleert. Dat maakt volgens ploegleider Adri van Houwelingen snellere tijden mogelijk.

De strengheid van de UCI ten aanzien van strips is opmerkelijk, gezien de coulante manier waarmee in het verleden is omgegaan met renners die technische snufjes overnamen van schaatsers. In 1977 verschenen Gerrie Knetemann en Didi Thurau aan de start van de proloog in Fleurance in een nauw gesloten wielertrui. Dat ontwerp was afgekeken van de Zwitser Franz Krienbühl, de eerste schaatser die in een modern schaatspak reed.

Tussen de destijds gangbare wielertruien bracht de strakke kleding van de twee Raleigh-renners opwinding teweeg, maar tot een verbod kwam het niet. Thurau won de proloog in het kledingstuk dat Knetemann de 'condoomtrui' noemde. De Duitser behield de gele trui twee weken lang.

De Ierse oud-renner Sean Kelly betreurt het hedendaagse conservatisme van de internationale wielerunie. Hij denkt dat flitsende pakken en kleurrijke materialen de populariteit van de wielersport onder de jeugd vergroten. Dat is van belang, vindt hij. 'Tien jaar geleden was de wielersport op sterven na dood. Om de sport levend te houden zijn technologische innovaties nodig. Dat krijgt jongeren op de fiets.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden